Hoe kun je een ondernemersgeest bij jonge mensen opwekken?

Een ondernemersgeest opent niet alleen deuren voor je op werkniveau, maar verandert ook de manier waarop je naar het leven kijkt. We vertellen je waarom het nuttig kan zijn voor jouw kinderen en hoe je het bij hen kunt opwekken.
Hoe kun je een ondernemersgeest bij jonge mensen opwekken?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In de afgelopen jaren, vooral na het begin van het digitale tijdperk, zijn ondernemers protagonisten van het wereldtoneel geworden. Ze leiden sociale bewegingen, dragen bij aan de ontwikkeling van de economie en openen nieuwe denkrichtingen. Om deze reden wordt het elke dag meer nodig om jonge mensen een ondernemersgeest bij te brengen.

Een ondernemersgeest opwekken bij jonge mensen is nodig om hen in staat te stellen zich aan te passen aan de huidige tijd. Bovendien is het niet alleen werkgerelateerd, maar ook een persoonlijke transformatie.

De ondernemersgeest is er een die je aanmoedigt om het initiatief te nemen, zelf acties uit te voeren en niet te bezwijken voor schijnbaar beperkte kansen.

De ondernemende persoon is zelfverzekerd, beschikt over een flexibel denkvermogen en is in staat de door hem voorgestelde oplossingen uit te voeren. Uiteindelijk worden ze actieve agenten in hun eigen leven. Als je je afvraagt waarom deze eigenschappen nodig zijn voor jonge mensen, laten we het dan uitleggen.

Wat levert een ondernemersgeest ons op?

Over het algemeen associëren we deze term met mensen die als zelfstandige werken of een eigen bedrijf hebben. Het is echter een concept dat veel verder gaat dan dit. Vanaf het moment dat kinderen naar school gaan, zal een ondernemersgeest hen in staat stellen een veel zinvollere vorm van leren te verwerven. Ze gaan namelijk meedoen en proberen betekenis te geven aan alle informatie die ze krijgen.

Als een zaak van de feiten, zal dit gezindheid wat motiveert hen om te volharden om hun vaardigheden te verbeteren. Een vastberaden jongeman die van schilderen houdt, zal bijvoorbeeld niet opgeven alleen maar omdat het hem aanvankelijk niet lukt.

Ook zal hij geen genoegen nemen met de basis kunsteducatie die hij op school krijgt. Integendeel, hij zal proberen met andere middelen te trainen. Bovendien zal hij niet bang zijn om zijn eigen stijl te verkennen en te ontwikkelen.

Het spreekt voor zich dat de ondernemersgeest het zelfvertrouwen voedt. Inderdaad, degenen die riskeren, struikelen, vallen, opstaan en leren, hebben een krachtig voordeel ten opzichte van degenen die niet eens de eerste stap durven te zetten.

Daarom, of het nu gaat om het aangaan van relaties of het betreden van de wereld van het werk, mensen met een ondernemersgeest zullen nooit aarzelen om te gaan voor wat ze willen. In feite hebben conformiteit en berusting geen plaats in hun wereld.

Innovatieve kinderen

Hoe jonge mensen een ondernemersgeest bij te brengen?

Als vader of moeder wil je dat je kinderen gelukkig en succesvol zijn en hun doelen bereiken. Je wilt dat ze passie, niet angst, hun beslissingen laten bepalen. De ondernemersgeest komt echter niet uit de lucht vallen. Het moet worden opgebouwd en gekoesterd.

Onderzoek (wetenschappelijke link) wijst uit dat in een klimaat van instabiliteit van het werk, jonge mensen de neiging hebben conservatief te zijn en vaak terughoudend om de wereld in te trekken. Er zijn echter enkele educatieve richtlijnen die je kunt toepassen om de ondernemersgeest bij jouw kinderen te vergroten.

Wees een voorbeeld

We kunnen jonge mensen niet vragen om moedig en vastberaden te zijn als wijzelf de neiging hebben om ons te conformeren en nooit het initiatief nemen. Daarom moet je beginnen met het toepassen van ondernemersprincipes op de verschillende gebieden van je eigen leven.

Stimuleer kritisch denken

De ondernemersgeest is gebaseerd op het vermogen om je eigen criteria te hebben en je niet te beperken tot het herhalen van de boodschappen van anderen. Om dit te doen, kun je je kinderen morele dilemma’s voorleggen, actueel nieuws met hen bespreken of hen aanmoedigen om verschillende onderwerpen te onderzoeken die voor hen van belang zijn om later te bespreken.

Stimuleer creativiteit en divergent denken

Er is niet één manier om dingen te doen en over het algemeen kan elke situatie vanuit verschillende perspectieven worden bekeken. Moedig je kinderen daarom aan om verschillende oplossingen voor alledaagse problemen te vinden. Inspireer ze ook om origineel en creatief te zijn in hun schoolwerk in plaats van vast te houden aan de norm.

Gekleurde papieren ballen om creativiteit te vertegenwoordigen

Help ze vrienden te maken met fouten

Ondernemerschap impliceert bijna altijd mislukking bij vele gelegenheden. Dit mag echter nooit als een drama worden beschouwd, maar als een kans om te leren en van koers te veranderen. Een jonge man die zich overmatig schaamt voor zijn mislukkingen, zal bijvoorbeeld nooit uit zijn comfortzone kunnen komen.

Gebruik positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging verhoogt niet alleen het zelfrespect en het zelfvertrouwen van je kinderen (iets essentieels op elk gebied), maar helpt hen ook om het proces boven het resultaat te waarderen. Met andere woorden, ze zullen begrijpen dat risico’s nemen, proberen en volharden allemaal uiterst waardevolle processen zijn.

Kortom, een ondernemersgeest wordt al in de vroege levensfasen gesmeed. De voordelen die het biedt, gaan echter een leven lang mee. Natuurlijk hebben niet alle mensen dezelfde roeping en zullen uw kinderen er niet per se voor kiezen om voor zichzelf te beginnen. Niettemin zullen deze eigenschappen hen helpen om doelbewust te leven, welk pad ze ook kiezen te volgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ortiz, P. (2016). Actitud emprendedora de los jóvenes españoles en un contexto de crisis. Revista de ciencias sociales22(1), 139-152.
  • Durán Aponte, E. (2013). Distinción entre actitud emprendedora y autoeficacia: validez y confiabilidad en estudiantes universitarios. Educación y futuro digital. (7), 59-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.