Hoe herkennen honden gezichten?
Honden zijn unieke dieren die, als ze zich goed gedragen, een onuitputtelijke bron van gezelschap en liefde zijn. Ze staan altijd klaar om te spelen, je te volgen en bij je te zijn.
Zij zijn de eersten die het opmerken als je thuiskomt en meestal het gelukkigst je te zien. Je kunt vijf minuten weg zijn, en als je terugkomt, tonen ze dezelfde hoeveelheid genegenheid als wanneer je een jaar weg was.
Ze hebben gevoelige oren en zeer nauwkeurige neuzen, maar ze hebben ook een goed gezichtsvermogen. Een zintuig dat meestal niet het hoofdpodium voor hen inneemt, maar dat ze zeker gebruiken, vooral voor beweging. Ze gebruiken het ook om mensen te herkennen, en in dit artikel gaan we proberen uit te leggen hoe.
“Als een man goed is opgeleid, kan hij de beste vriend van een hond zijn.”
-Corey Ford-
Hoe herkennen we gezichten?
Voor mensen is de visuele herkenning van gezichten een proces dat snel en efficiënt in de hersenen plaatsvindt. Dit proces is niet alleen opmerkelijk omdat het snel is of omdat het verband houdt met het langetermijngeheugen. Het valt ook op omdat het ‘vals selectief’ is.
Alsof dat nog niet genoeg is, is er zelfs een deel van de temporale cortex dat specifiek is gewijd aan gezichtsherkenning.
Wat bedoelen we met “vals selectief?” Stel je bent geen Japanner en je woont niet in een gebied met een hoge Japanse bevolking. Als je dan een groep Japanners ziet, lijken hun kenmerken erg op elkaar. Je zou zelfs het gevoel kunnen hebben dat je de een volledig voor de ander zou verwarren. Dit zou je overkomen met zowel Japanse mannen als vrouwen.
Dit gebeurt niet omdat er minder variabiliteit is tussen hun lichamen dan tussen mensen die je gemakkelijk kunt onderscheiden; het is omdat je niet gewend bent om hun gezichten te onderscheiden.
Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat het voor je voorouders niet zo belangrijk was om te weten hoe ze onderscheid moesten maken tussen de ene Japanse persoon en de andere, en behalve voor speciale gevallen, is het ook niet voor jou.
Voordat we de hondenwereld betreden, willen we erop wijzen dat er bij mensen zelfs een aandoening bestaat die verband houdt met gezichtsherkenning, prosopagnosie of gezichtsblindheid genoemd.
“Als een hond niet naar je toe komt nadat hij je in de ogen heeft gekeken, moet je naar huis gaan en je geweten onderzoeken.”
-Woodrow Wilson-
Hoe herkennen honden gezichten?
Over het algemeen kijken honden ons van onderen aan, en als je een paar seconden naar ze terugkijkt, hebben ze de neiging hun hoofd te kantelen alsof ze je vragen wat je wilt. Gezichtsherkenning maakt deel uit van het geavanceerde sociale gedrag dat honden met mensen vertonen.
In evolutionaire zin is het niet gek om te denken dat bekwaam zijn in het herkennen van menselijke gezichten een enorm voordeel was voor honden in het licht van een bedreiging.
Het perfect kunnen identificeren van de persoon die voor hen zorgde versus mensen die hen niet goed behandelden, zorgde waarschijnlijk voor hun overleving en verhoogde daarom hun kansen op reproductie.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar gezichtsherkenning bij honden. Door hun oogbewegingen te bestuderen, hebben onderzoekers ontdekt dat honden in staat zijn onderscheid te maken tussen bekende en onbekende gezichten, evenals tussen bekende gezichten en die van hun baasjes.
Deze onderzoeken hebben ook aangetoond dat de gezichten van andere honden meer de aandacht trekken dan die van onbekende mensen.
In een studie gepubliceerd in Animal Behavior (Engelse link) ontdekten onderzoekers dat honden meer aandacht besteden aan hun baasjes wanneer het gezicht van de eigenaar wordt blootgesteld in plaats van bedekt.
Tot slot
Ten slotte hebben onderzoeken die hersenactivatie bij honden analyseerden door middel van MRI’s twee hersengebieden geïdentificeerd die betrokken zijn bij gezichtsherkenning:
- Temporale cortex: eerder zeiden we dat mensen een deel van de hersenen hebben dat uitsluitend is gewijd aan gezichtsherkenning. Welnu, in een MRI-onderzoek ontdekten ze dat honden ook in dit gebied een hogere activering vertonen wanneer ze worden gepresenteerd met gezichten, in plaats van objecten.
- Caudate nucleus: bij honden is dit deel van de hersenen gerelateerd aan beloningen. De veronderstelling is dat dit gebied wordt geactiveerd wanneer gezichten worden gepresenteerd, omdat ze gezichtsherkenning associëren met beloning.
Het lijdt inderdaad geen twijfel dat honden dol zijn op de gezichten van de mensen die hun genegenheid tonen.