Hoe bereik je een balans tussen werk en privéleven?
Het is niet altijd makkelijk om een balans tussen werk en privéleven te vinden. Tegenwoordig ben je misschien zelfs dag en nacht met je werk verbonden door technologie. Als dat je situatie is, kan het nog moeilijker worden om die balans te vinden. Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen, zodat je de balans tussen werk en privéleven weer kunt vinden.
Om te beginnen is het essentieel dat je je realiseert dat meer verbondenheid niet gelijk staat aan meer productiviteit. Minder tijd besteden aan je familie of hobby’s betekent dus niet noodzakelijkerwijs dat je productiever zult zijn.
Een obsessie met je werk kan zelfs vaak leiden tot stressvolle situaties, die vaak op hun beurt weer leiden tot ontevredenheid en verdriet. Daarom is het vinden van een balans tussen alle gebieden van je leven een fundamentele sleutel tot welzijn.
“Ik geloof dat succesvol zijn betekent dat je een balans hebt van succesverhalen over de vele gebieden van je leven. Je kunt niet echt als succesvol worden beschouwd in je zakenleven als het thuis een puinhoop is.”
-Zig Ziglar-
De tekenen dat je de balans tussen werk en privéleven moet vinden
In een van zijn publicaties identificeerde Tom Fryers drie soorten mensen die te veel werken:
- Degenen die hun eigen bedrijf hebben en het gevoel hebben dat het bedrijf zonder hen niet succesvol zou kunnen zijn.
- Mensen die bij iemand in dienst zijn, maar volledig opgaan in hun werk en zich er niet van kunnen losmaken. Sommige academici en gezondheidswerkers hebben dit probleem.
- Degenen die veel uren werken omdat hun cultuur, het bedrijf waar ze werken of de maatschappij dat van hen verwacht. Ze geloven vaak dat ze zich voor 150% moeten inzetten om hun baan te behouden of een promotie te krijgen.
De eerste twee groepen bestaan uit mensen die ervoor kiezen om meer uit eigen wil te werken. De derde groep is dat meestal echter niet. Het is dus waarschijnlijker dat deze derde groep de negatieve effecten van een slechte balans tussen werk en privéleven directer zal voelen.
Dit gebeurt omdat de mensen uit de eerste twee groepen op de een of andere manier toch zelf voor deze levensstijl kiezen. Bij de derde groep gebeurt dat meestal niet. Daarom hebben deze mensen minder kans om voldoening te vinden in wat ze doen. Dit leidt er dan weer toe dat ze het gevoel hebben dat ze hun leven niet zo goed onder controle hebben als ze zouden willen.
Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat je balans tussen werk en privéleven misschien niet in de beste staat is:
- Je werkt meer uren dan de rest van je collega’s.
- Je vindt het onmogelijk om je aan het eind van de dag van je werk los te koppelen.
- Ook heb je het gevoel dat je persoonlijke waarde uitsluitend afhangt van het succes van je werk.
- Je persoonlijke relaties hebben het zwaar te verduren.
- Werk heeft een negatieve invloed op je gezondheid.
- Je vergeet hobby’s en recreatieve activiteiten die je vroeger deed.
- Je hebt het gevoel dat je altijd achterblijft, hoeveel je ook doet.
Vijf ideeën om je te helpen de balans terug te krijgen
De sleutel tot het terugkrijgen van de balans tussen werk en privéleven is het onder controle brengen van je werkleven. Het is tenslotte dit deel van je leven dat de grootste invloed heeft op al het andere. De tijd die je doorbrengt met werken, de taken die je doet nadat je werkdag is afgelopen, en beslissingen over wat belangrijker is, heb je allemaal onder controle.
Het is dus heel goed mogelijk om de balans tussen werk en privéleven te vinden. Zoals we al zeiden, zal het vinden van die balans met de andere gebieden van je leven ook je welzijn in het algemeen verbeteren.
Onderzoek toont aan dat zeer lange werkweken je niet noodzakelijkerwijs productiever maken. Meer dan 49 uur per week werken kan zelfs een negatieve invloed hebben op de productiviteit van een werknemer.
1. Gebruik een dagboek om bij te houden hoe je je dagen vult
Hoe breng je je dagen door? Ben je op de automatische piloot of ben je op de hoogte van alles wat er met je gebeurt? Het is belangrijk dat je er goed over nadenkt. De eerste stap om je manieren te veranderen is om te accepteren waar je bent, wat je doet en hoe het je beïnvloedt.
Hoewel er veel hulpmiddelen en technieken zijn die je kunnen helpen, is het schrijven van een dagboek een van de makkelijkste manieren om je te helpen. Op deze manier kunt je een gedetailleerde beschrijving krijgen van wat je zich de hele dag door slecht voelt. Je zult dan in staat zijn om te beginnen met projecten om je werk te optimaliseren.
2. Organiseer, prioriteer en negeer
Begrijpen waar je je tijd aan besteedt, is een ander belangrijk aspect van het vinden van een balans tussen werk en privéleven. Dan is de volgende stap om te beslissen wat je tijd waard is en wat je moet negeren.
Een goede houding is die van onverbiddelijkheid. Dat betekent dat je voorrang moet geven aan wat je nodig hebt en dat je je moet ontdoen van de dingen die je van je energie beroven of die je op geen enkele manier ten goede komen.
“Het is niet genoeg om het druk te hebben. De mieren hebben het ook druk. De vraag is: Waar hebben we het druk mee?”
3. Digitale ontgifting voor een balans tussen werk en privéleven
Wanneer je voor je werk veel gebruik moet maken van technologie, kan het zeer nuttig zijn om je regelmatig los te koppelen van de digitale wereld. Zo kun je bijvoorbeeld je mobiele telefoon op een bepaald moment van de dag opbergen.
Een recente studie koppelt de beschikbaarheid van extra werkuren aan een vermindering van het subjectieve gevoel van rust. Er is ook een verband gevonden tussen stemmingen en het energieniveau van de proefpersonen. Zoiets alledaags als de gedachte dat je moet reageren op een bericht van je werk, kan je het gevoel geven dat je nog steeds aan het werk bent.
Zoals de auteurs van dit onderzoek aangeven, tellen de uren buiten het werk waarin de werkgevers verwachten dat de werknemers de werkproblemen oplossen niet echt mee aan de vrije tijd. Een belangrijke bron van werkstress kan uit deze incompatibiliteit voortkomen.
Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je je moet losmaken van de technologie die je aan het werk bindt. Of, op zijn minst, moet je de effecten van het altijd beschikbaar zijn verminderen.
4. Vergeet je perfectionisme
Een belangrijke oorzaak van te veel werken die je balans tussen werk en privéleven de das om doet, is de noodzaak om het best mogelijke werk te doen. Sterker nog, veel mensen geloven dat als je niet een beetje verder gaat als het gaat om de verwachte inspanning, je faalt of wordt gestraft. Sommigen denken zelfs dat ze hierdoor hun baan kunnen verliezen.
Een probleem dat zeer perfectionistische mensen hebben, is dat ze fouten zien als persoonlijke fouten. In plaats daarvan zouden ze ze moeten beschouwen als een natuurlijk en normaal onderdeel van het leren en groeien. Daarom kunnen deze mensen het slachtoffer worden van een aantal van de volgende slechte gewoontes:
- Uitstel uit angst om de taak niet te kunnen voltooien op het niveau dat je van jezelf verwacht.
- Het gevoel dat je meer moeite moet doen dan andere mensen van je verwachten om een taak op de juiste manier af te ronden.
5. Beperk je activiteiten en relaties die je tijd verspillen
De balans tussen werk en privéleven bestaat niet alleen uit het scheiden van werk en niet-werk. Het gaat er ook om dat je je zowel op professioneel als op persoonlijk vlak tevreden voelt.
Het is waar dat productiviteit je het gevoel kan geven dat je belangrijker werk doet. Toch is het relatief makkelijk om in bepaalde schadelijke gewoontes te vallen die verband houden met je privéleven en de verwaarlozing van je persoonlijke leven om productiever te zijn.
Daarom is het belangrijk dat je een deel van je tijd besteedt aan recreatieve activiteiten van welke aard dan ook. Dit moeten activiteiten zijn die je echt wilt doen. Op dezelfde manier moet je ook tijd doorbrengen met mensen waar je echt graag samen mee bent en die je een goed gevoel geven.
Activiteiten en relaties die je het gevoel geven dat je tijd verspilt, kunnen je vermoeien. Vergeet bovendien niet dat je, als je het gevoel hebt dat je je tijd verspilt, in de verleiding komt om terug te keren naar je werk.