Het ongewenste kind
In een ideale situatie, komt een kind de wereld in en wordt het door zijn ouders met open armen en een open hart ontvangen. Maar vaak genoeg zijn situaties nu eenmaal niet ideaal. Veel zwangerschappen zijn ongepland en ongewenst.
Het resultaat? Ontzettend veel mensen beginnen hun dag te midden van een volledige of gedeeltelijke afwezigheid van besef van het bestaan van het kind.
Zelfs vandaag de dag is abortus een optie die door een groot deel van de samenleving sterk wordt afgekeurd.
In deze gevallen is de beslissing om nieuw leven te geven voornamelijk gefundeerd op morele verplichting, en niet op genegenheid of verlangen. De gevolgen van deze situaties kunnen ontzettend ernstig zijn.
Verlangen en de constructie hiervan
Het komt geregeld voor dat ouders geconfronteerd worden met een ongeplande zwangerschap en hier alles behalve blij mee zijn, er bestaat dan ook geen enkel verlangen naar het ongeboren kind.
Als een zwangerschap onder deze omstandigheden plaatsvindt, zijn er twee alternatieven:
Of de ouders zijn onsuccesvol in het onderdrukken van hun afwijzing van het nieuwe wezentje; of ze beginnen aan een proces waarin ze hun verwachtingen overdenken en erin slagen om een verlangen op te bouwen, gebaseerd op de nieuwe emoties die het kindje bij ze opwekt.
Als de vader, moeder, of beiden er niet in slagen om het bestaan van het kind te accepteren, zouden ze ervoor kunnen kiezen om het kind af te staan, of ze kiezen ervoor om hun gevoelens te onderdrukken en de situatie op te vatten als een verplichting van het lot.
Het kind zal door beide ouders worden beschouwd als een last, een indringer, of ze nu wel of niet besluiten om het kind te houden en groot te brengen.
Vaak is het in dit soort gevallen zo dat het kind opgroeit te midden van sterke emotionele ontbering.
Ja het kind krijgt te eten, maar dit eten is niet gemaakt met liefde. Ja hij heeft een dak boven zijn hoofd, maar hij voelt zich een vreemde in zijn eigen huis.
Onderdrukte gevoelens zullen zich altijd tegen je keren, ook al is dit over het algemeen in een andere vorm. Dit is ook de reden dat veel ouders met een ongewenst kind ontzettend jaloerse gevoelens ten opzichte van het kind ontwikkelen. Het liefst delen ze helemaal niets met hem.
Ze hebben geen oog voor de kwetsbaarheid van het kind, juist omdat de band tussen hen en het kind zo broos is. De ouder zal er maar zelden naar streven om ‘quality time’ met het ongewenste kind door te brengen. Spelen is niets meer dan tijdverspilling. En elke kans om een gesprek met hem aan te gaan zal ongemakkelijk en gespannen aanvoelen. Ze hebben het gevoel alsof ze ‘niets te zeggen hebben’.
De gevolgen
De emotionele afstand tussen ouders en kinderen kan zijn sporen nalaten. Er is een sterke overtuiging dat er ‘iets mist’, alsof er iets gevraagd moet worden, maar de woorden hiervoor ontbreken.
Het zal ontzettend moeilijk zijn voor ongewenste kinderen om gezonde relaties op te bouwen in hun volwassen leven. De liefde is als een vreemde taal voor ze. Ze weten niet hoe ze de codes moeten ontcijferen, laat staan hoe ze deze zelf zouden moeten maken. ‘Nodig hebben’ en ‘nodig zijn’ is ontzettend moeilijk voor ze.
Affectieve relaties kunnen hen verstikken: ze schermen zich af voor intimiteit, iets dat ze totaal niet kennen. Vaak slingeren ze heen en weer tussen egoïsme en een sterk minderwaardigheidsgevoel. Ze weten niet hoe een evenwichtig en gezond gevoel van eigenwaarde eruit zou moeten zien.
Conflicten met collega’s en meerderen gaan zij vaak het liefste uit de weg, of ze doen juist niet anders dan conflicten creëren. Ze hebben het onophoudelijk over de gebroken relatie die hun komst in de wereld markeerde.
Iemand met een dergelijke achtergrond zal hulp nodig hebben om te leren omgaan met de leegte in zijn hart die met liefde gevuld had moeten zijn. De meest belangrijke stap is dat hij erkent dat zijn ongemak niet het gevolg is van wie hij is, maar van de omstandigheden die tot zijn bestaan geleid hebben.
Onthoud: het is nooit te laat om een openhartig gesprek aan te gaan met je ouders.
Afbeeldingen met dank aan Creations