Het leven van Stalins dochter, Svetlana Alliluyeva
Svetlana Alliluyeva was waarschijnlijk de enige mens die het hart van de angstaanjagende Joseph Stalin liet smelten. Dit gebeurde toen ze een klein meisje was. In die tijd was ze natuurlijk nog niet in staat om een verband te leggen tussen de liefhebbende man die met haar speelde en de Russische leider die terreur op zijn eigen grondgebied had gezaaid.
Deze vrouw verraste de wereld in de jaren ’60 toen ze de toenmalige Sovjet-Unie verliet en asiel vroeg in de Verenigde Staten. Vergeet niet dat dit land een van de grootste tegenstanders van haar vader was.
Vanaf dat moment werd ze gebruikt als propagandaprijs als het ging om de beroemde Koude Oorlog. Ze gebruikten haar als figuur om het regime dat haar vader leidde in diskrediet te brengen.
De kwelling en tegenstrijdigheden die Svetlana ervoer, verklaren waarom ze haar naam verschillende keren veranderde. Ze werd geboren als Svetlana Iosifovna Stalin. Daarna veranderde ze de achternaam van haar vader en werd ze Svetlana Alliluyeva. Uiteindelijk gebruikte ze die naam ook niet meer en eindigde ze als Lana Peters.
Svetlana Alliluyeva en haar paradoxale jeugd
Svetlana was de enige dochter van Iosif Stalin. Hij had nog twee zonen, een uit zijn eerste huwelijk en een uit het tweede huwelijk met de moeder van Svetlana, Nadezhda Alliluyeva. Biografen die het leven van Stalin hebben bestudeerd, wijzen erop dat slechts drie mensen het hart van deze leider hebben verzacht. Een van hen was zijn moeder, Yekaterina Gueladze.
Een andere persoon waarvan zijn hart smolt was zijn eerste vrouw, Ekaterina Svanidze. Hij was echt verliefd op haar, maar ze stierf heel jong aan tuberculose. Sommigen zeggen dat Stalin nooit meer hetzelfde was na het verliezen van Ekaterina.
Iemand anders van wie deze leider echt hield was zijn dochter Svetlana. Ze had echter geen idee dat de man die haar elke dag verwende, een van de wreedste mannen in de geschiedenis van Rusland was.
Svetlana Alliluyeva kreeg onderwijs in het Kremlin van Moskou, alsof de rest van de wereld niet bestond. Ze woonde in een soort ivoren toren en had geen idee wat er in de buitenwereld gebeurde.
Ze werd opgevoed door een oppas. Haar vader bracht niet veel tijd met haar door, maar hij wist haar altijd te laten weten hoeveel hij van haar hield. De moeder van Svetlana leek nog het verst van haar vandaan.
Een afwezige moeder
Toen Svetlana zes jaar oud was, stierf haar moeder plotseling. Officiële bronnen zeiden dat ze een dodelijke appendicitis-aanval had. Hoewel het altijd een mysterie is gebleven, zijn er voldoende aanwijzingen dat de dood van Nadia, de moeder van Svetlana, geen natuurlijke dood was.
Ze was dolverliefd geworden op Stalin, dat is een ding dat zeker is. Toen ze echter naar de universiteit ging, was ze teleurgesteld om te zien wat hij met Rusland deed.
Nadia was een van de weinige mensen die Stalin in zijn gezicht ‘beul’ noemde. De dag voor haar dood had ze een akelige openbare ruzie met de leider. Er zijn getuigenissen die beweren dat hij in het openbaar lichamelijk geweld tegen haar gebruikte.
De volgende dag werd ze op haar bed gevonden met een kogel door haar hart. De meeste mensen geloofden dat ze zelfmoord had gepleegd, terwijl anderen dachten dat haar man haar had vermoord. Svetlana had geen andere keuze dan de officiële versie te geloven.
Het trieste ontwaken
Toen Svetlana opgroeide, begon ze ook te beseffen dat de dingen in haar land niet waren zoals ze tot die tijd had gedacht. Ze hield een hechte en liefdevolle band met haar vader totdat ze 16 jaar oud werd. Op die leeftijd had Svetlana al Engels geleerd. Op een dag kreeg ze toegang tot een artikel in die taal, dat aangaf dat haar moeder zelfmoord had gepleegd.
Dit nieuws leidde tot enorme onenigheid met degene die tot dan toe een liefhebbende vader voor haar was geweest. Later werd ze verliefd op een filmregisseur die veel ouder was dan zij. Stalin keurde deze relatie niet goed. Om de relatie te beëindigen, beval hij enkele van zijn mensen om hem te arresteren en hem naar Siberië te brengen.
Toen ze net 19 jaar oud was, trouwde ze en kreeg ze een kind. Misschien deed ze dit alleen om tegen haar vader te rebelleren. Dit was de eerste van vier korte huwelijken waaruit nog twee dochters werden geboren.
Biografie van Svetlana Alliluyeva
Toen haar vader stierf, mocht ze niet praten over het privéleven van de leider. Haar gevoelens tegenover haar vader waren altijd ambivalent. Ze hield van hem en haatte hem tegelijkertijd.
Ongeveer 14 jaar later ging ze op reis naar India. Ze liet haar 19 en 16-jarige kinderen alleen. In april 1967 arriveerde ze in de Verenigde Staten, waar ze ging werken als schrijfster. Een uitgever betaalde haar drie miljoen dollar voor haar autobiografie.
Ze trouwde opnieuw en kreeg een dochter, Olga. Na haar laatste scheiding en verschillende aliassen, allemaal vanwege de politieke schaduw die haar achtervolgde, probeerde Svetlana in 1991 zelfmoord te plegen. Dit lukte echter niet.
Ze stierf in 2011 aan kanker en zei tegen iedereen dat ze haar lichaam na haar dood niet terug naar Rusland moesten brengen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Cardín, A. (1983). Moscú sí cree en las fiestas. Los Cuadernos del Norte: Revista cultural de la Caja de Ahorros de Asturias, 4(20), 24-29.