Het geheim om je geheugen te verbeteren, volgens de wetenschap
Het lijkt erop dat het geheim om je geheugen te verbeteren heel eenvoudig is. Je moet korte pauzes nemen. In feite hebben de hersenen beperktere energiebronnen dan je waarschijnlijk denkt.
Daarom wordt het snel moe en begint het aandachtsniveau na ongeveer 30 tot 45 minuten te dalen. Je bent tenslotte geen machine, je bent gemaakt van cellen, zenuwverbindingen, weefsels en een hart dat bloed, zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam pompt.
Het is vrij gemakkelijk om uitgeput te raken. Bovendien zijn er bepaalde hersengebieden die je hulp nodig hebben om basistaken uit te voeren, zoals het consolideren van het geheugen.
We zijn echter allemaal experts in het tot het uiterste drijven van ons lichaam. We zijn verslaafd aan multitasking, laat opblijven met studeren voor examens en gewend zijn aan schadelijke leefgewoonten.
Als je je geheugen wilt verbeteren, moet je wat dieper in de wereld van de neurowetenschappen duiken. Als je weet hoe je hersenen werken, kun je je volledige potentieel bereiken en, belangrijker nog, beter leven.
“Het geheugen is natuurlijk onbetrouwbaar, soms slecht, maar het is de bron van onze identiteit.”
Het geheim om je geheugen te verbeteren
Magnesium, zink, B-vitamines, vitamine D… De hersenen hebben meerdere voedingsstoffen (waaronder glucose) nodig om normaal te kunnen functioneren. In feite verbruikt dit orgaan bijna 20 procent van je totale energie. Maar naast een goed dieet, is het geheim van het verbeteren van je geheugen je levensstijl.
Dit is uiterst belangrijk. Volgens de neurowetenschap harmoniseert de manier waarop je je dagen indeelt en zelfs de manier waarop je op school hebt gestudeerd niet met de manier waarop de hersenen informatie leren, onthouden of verwerken.
Stress is bijvoorbeeld een zeer schadelijk element voor het goed functioneren van de hersenen en de cognitieve processen (aandacht, reflectie, geheugen, enz.). Ook zijn uitputting en een slechte nachtrust andere variabelen waarmee rekening moet worden gehouden.
Korte pauzes herstarten je hersenen
Michaela Dewar, een onderzoeker aan de Universiteit van Edinburgh in het Verenigd Koninkrijk, voerde een onderzoek uit (Engelse link) met andere experts om te begrijpen hoe geheugenconsolidatieprocessen kunnen worden verbeterd.
Wat ze ontdekten was dat zoiets eenvoudigs als het nemen van pauzes van negen tot 15 minuten het geheugen verbetert, zowel bij gezonde mensen als bij mensen met neurologische schade.
Er is echter een klein detail dat hier belangrijk is. De rest moet echte rust zijn. Met andere woorden, je moet naar een donkere, stille ruimte gaan en geen afleiding om je heen hebben. Dit houdt ook in dat je je mobiele telefoon niet in de buurt hebt.
Kleine pauzes van enkele minuten optimaliseren de hersenfunctie. Het is alsof je een simpele mentale reset uitvoert.
De verbinding tussen de hippocampus en de hersenschors is de sleutel
De hippocampus is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het consolideren van je kortetermijnherinneringen op de lange termijn.
Declaratief, episodisch, ruimtelijk geheugen, etc. worden in deze regio verwerkt. Om deze consolidatie mogelijk te maken, moet er bovendien een adequate verbinding zijn met verschillende regio’s van de hersenschors.
Momenteel weten we dat we voor een optimale connectiviteit moeten rusten. Daarom maken factoren zoals uitputting, negatieve valentie-emoties of stress het moeilijk om het ene gebied aan het andere te koppelen.
De hippocampus en een klein deel van het laterale occipitale complex coördineren om alles wat je ervaart te reproduceren. Dit consolideert je herinneringen terwijl je ontspannen bent of slaapt.
Iets simpels als een korte pauze nemen terwijl je op een rustige plek thee drinkt, zorgt ervoor dat je de informatie die je zojuist hebt verwerkt beter kunt onthouden.
Laad je geest op
Het is waar dat lange tijd als vanzelfsprekend werd aangenomen dat de sleutel tot het consolideren van herinneringen een goede nachtrust was. We weten nu echter dat korte dagpauzes ook het bewaren van gegevens en informatie optimaliseren.
Onnodig te zeggen dat mensen in dit tijdperk van hyperverbondenheid en constante hyperstimulatie zijn vergeten hoe ze moeten rusten.
Je hebt bijvoorbeeld waarschijnlijk moeite om te gaan zitten en nergens aan te denken. Je weet niet meer waar je heen moet zonder je mobiel en controleert deze om de paar minuten op updates. In feite zijn je blik, je geest en je aandacht altijd op het scherm. Al deze dynamieken belemmeren de juiste consolidatie van herinneringen.
Het geheim van het verbeteren van je geheugen vereist dat je tussen de tien en 15 minuten rust en je geest volledig leeg laat. Zonder iets te doen en op een rustige plek. In feite is weten hoe je moet rusten bepalend voor je cognitieve functie, het balanceren van je emoties en het vernieuwen van je energie.
Ten slotte is het opladen van je geest veel belangrijker dan het opladen van je mobiel. Je levensstijl speelt inderdaad een uiterst belangrijke rol in de manier waarop je geheugen functioneert. Rust is geen tijdverspilling. In feite jezelf kleine pauzes gunnen is investeren in je gezondheid en welzijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Tucker, M. A., Humiston, G. B., Summer, T., & Wamsley, E. (2020). Comparing the Effects of Sleep and Rest on Memory Consolidation. Nature and science of sleep, 12, 79–91. https://doi.org/10.2147/NSS.S223917
- Wamsley, Erin. (2019). Memory Consolidation during Waking Rest. Trends in Cognitive Sciences. 23. 10.1016/j.tics.2018.12.007.