Het archetype van de goochelaar volgens Carl Jung

De goochelaar is het machtigste archetype volgens de theorieën van Carl Jung. Zij zijn het soort mensen dat de vooruitgang van de wereld bevordert dankzij hun kennis en vermogen om anderen te adviseren en te begeleiden.
Het archetype van de goochelaar volgens Carl Jung

Laatste update: 13 december, 2021

Het archetype van de goochelaar is een van de interessantste figuren in de analytische psychologie van Carl Jung. Dit archetype staat voor denken, wetenschap, transformatie, inspiratie en innovatie.

Enkele beroemde mensen die dit archetype tentoonstellen of tentoonstellen, zijn onder meer Albert Einstein, Nikola Tesla, Elon Musk en Steve Jobs. Ingenieurs en wetenschappers die de vooruitgang van onze samenleving bevorderden of nog steeds bevorderen.

Als we denken aan de reeks archetypen of oerbeelden die deze beroemde Zwitserse psychiater heeft gemaakt, heeft de held altijd de neiging om op te vallen. We bewonderen helden omdat zij degenen zijn die geweldige prestaties leveren. We hebben echter de neiging om te vergeten dat ze achter hen altijd mensen hebben die hen begeleiden, adviseren en instrueren.

Goochelaars zijn eigenlijk de meest opmerkelijke persoonlijkheden op de schaal van het archetype. Ze worden geassocieerd met het intellect, maar het is een dynamisch, actief en transformerend intellect. Deze mensen kunnen betrokken zijn bij natuurkunde, economie, psychologie, techniek of geneeskunde. Ze laten de wereld evolueren en genezen, en ze stijgen op als inspirerende wezens.

“De beoefening van magie bestaat erin om wat niet begrepen wordt op een onbegrijpelijke manier begrijpelijk te maken.”

Carl Jung

Man met innerlijk licht dat het archetype van de tovenaar vertegenwoordigt

Wat zijn archetypen?

Een archetype definieert een reeks emotionele, cognitieve en gedragspatronen die onze manier van verwerken en handelen in de wereld leiden. Carl Jung ontwikkelde deze theoretische benadering binnen zijn analytische psychologie.

Hij stelde voor dat de menselijke psychologische ontwikkeling geen onbeschreven blad is. Met andere woorden, het is niet gratis of geconditioneerd door onze vroege ervaringen, opleiding of sociale omgeving.

Voor Jung zijn onze persoonlijkheid en psyche zelfs voorbestemd door archetypen. Hij beweerde dat we allemaal op de een of andere manier iets in ons kunnen hebben van de held, de heerser, de ontdekkingsreiziger, de nar, de onschuldige, de magiër, enz. Inderdaad, elk van deze psychische patronen wordt gevonden in onze collectief onbewuste en wordt herhaald, ongeacht tijd of plaats.

Het boek van Jung, The Archetypes and the Collective Unconscious, fungeert als een referentie voor het begrijpen van dit onderwerp. Maar naast de onvermijdelijke esoterische en spirituele connotatie van veel Jungiaanse theorieën, vormen deze archetypen ook een referentiekader in de populaire cultuur. Veel literaire personages volgen bijvoorbeeld het patroon van een archetype.

Als het gaat om de figuur van de goochelaar, wordt de marketingwereld sterk beïnvloed door dit beeld. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Het archetype van de goochelaar

Er wordt vaak gezegd dat maar weinig bedrijven het goochelaarsarchetype zo veel toepassen als Apple. In feite hebben hun nieuwe producten de neiging om het idee naar voren te brengen dat ze de realiteit veranderen. Het idee is dat de consument met elk nieuw model mobiele telefoon kan doen waar hij altijd van gedroomd heeft.

In sommige opzichten beginnen veel technologiebedrijven ook vanaf dit punt. Elon Musk, bijvoorbeeld, voldoet met zijn engineering, ruimteprojecten en Neuralink-bedrijf aan dit specifieke archetype.

Laten we eens kijken wat de figuur van de tovenaar definieert, volgens Carl Jung.

Van introspectie naar innovatie

Arthur C. Clarke zei dat elke voldoende geavanceerde technologie niet te onderscheiden is van magie. Het archetype van de goochelaar vertrekt vanuit hetzelfde idee. Het is gerelateerd aan het magische en esoterische omdat het uitgaat van introspectie waaruit bijna onmogelijke en uitdagende ideeën worden geboren.

In feite wordt iets dat begint als niet meer dan een mysterie, een uitzonderlijke prestatie. Iets prachtigs dat helpt en vooruitgaat.

De reflecterende geest leert voortdurend

Filosoof Walter A. Shelburne schreef een boek met de titel Mythos and Logos in the Thought of Carl Jung. In dit werk analyseert hij elk van de archetypen. Het beeld dat eruit springt is ongetwijfeld dat van de goochelaar.

Shelburne beschrijft dit archetype als een bescheiden persoonlijkheid die in staat is te accepteren dat ze niet alles weten. In feite accepteren ze dat authentieke wijsheid voortdurend leren inhoudt.

Elke keer dat ze nieuwe kennis opdoen, reflecteren ze daarop en passeren ze een filter van intuïtie. Ze passen al hun wijsheid aan hun eigen perspectief aan. Op deze manier kunnen ze het later op een krachtigere en transformerende manier doorgeven aan hun omgeving.

“Intuïtie geeft uitzicht en inzicht; het zwelgt in de tuin van magische mogelijkheden alsof ze echt zijn.”

-Carl Jung-

Vrouw kijkt naar de zon

Het archetype van de goochelaar, indrukwekkend en toch behulpzaam

Koning Arthur was bang voor Merlijn, maar Merlijn hielp hem altijd. Luke Skywalker toonde ook veel respect voor Obi-Wan Kenobi en Yoda. Hij wist inderdaad dat zij wijzer en machtiger waren dan hij. Ze hielpen hem echter om een geweldige Jedi-ridder te worden. Het lijkt erop dat het archetype van de goochelaar opvalt als een mysterieuze, afstandelijke en soms zelfs verontrustende figuur.

Hetzelfde gebeurt bij veel oude stammen. Sjamanen en genezers werden met angst bekeken, maar ze handelden als noodzakelijk voor het harmonieuze evenwicht van de groep. In feite hielp hun kunst, halverwege tussen het magische en het wetenschappelijke, het esoterische en het rationele, om te genezen, wijsheid te geven en ook om vooruitgang te inspireren.

De analytische psychologie van Carl Jung werd gevoed door spirituele en antropologische wortels. Zijn theorie over archetypen beschreef gedragspatronen die we op bepaalde manieren allemaal kunnen ontwikkelen. Inderdaad, het wekken van ons verlangen naar kennis om een betere wereld te creëren, is iets waar we allemaal naar zouden moeten streven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Faber, M. A., & Mayer, J. D. (June 2009). «Resonance to archetypes in media: There’s some accounting for taste». Journal of Research in Personality 43 (3): 307-322.
  • Jung, Carl Gustav (2009) La vida simbólica.Madrid: Editorial Trotta.
  • Stevens, Anthony en “The archetypes” Ed. Papadopoulos, Renos. The Handbook of Jungian Psychology
  • Walter A. Shelburne (2009) Mythos and Logos in the Thought of Carl Jung: The Theory of the Collective Unconscious in Scientific Perspective.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.