George Whitesides: de wetenschapper die pleit voor eenvoud
George Whitesides is een van de belangrijkste wetenschappers in de wereld van vandaag. Hij wordt zeker beschouwd als een van de meest invloedrijke chemici. In 2006 werd hij zelfs genoemd als de meest gelezen en geciteerde chemicus door de internationale wetenschappelijke gemeenschap.
Maar wat heeft een wetenschapper op dit gebied bij te dragen aan de sociale en persoonlijke wereld? In zijn geval heel veel. Zijn ideeën over kennis en denken zijn fascinerend.
Een van de ideeën waar George Whitesides op hamert is eenvoud. Hoewel het misschien niet zo lijkt, is dit concept endemisch in de huidige samenlevingen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig. Immers, in veel opzichten leven we in complexe tijden.
Inderdaad is de sociale werkelijkheid tegenwoordig complex. Het leven kent bepaalde complexiteiten die vroeger niet bestonden. Bovendien heeft de wetenschap zich nooit eerder kunnen verdiepen in de complexiteit van het universum, de materie, de biologie, enz. Waarom is George Whitesides dan zo geïnteresseerd in eenvoud? Laten we dat uitzoeken.
“Alles moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt, maar niet eenvoudiger dan dat.”
Het KISS-principe
George Whitesides is een wetenschapper uit de Verenigde Staten, een land dat ook aanleiding gaf tot het zogenaamde KISS-principe. Dit is het acroniem voor de uitdrukking Keep it simple, stupid! (KISS). Het suggereert dat dingen zo eenvoudig mogelijk moeten worden gehouden , zowel qua systemen als qua ontwerp.
Men denkt dat deze uitdrukking (Engelse link) voor het eerst werd gebruikt bij de Amerikaanse marine, door luchtvaartingenieur Kelly Johnson. Hij verwees naar de toestellen en wapens van de oorlog. Hij bepleitte dat het gebruik en onderhoud ervan zo eenvoudig mogelijk moest zijn, omdat er in gevechtsomstandigheden geen tijd of gelegenheid was om je daarmee bezig te houden.
Uiteindelijk werd dit een van de basisparameters van de productie. Het doel was en is om de zogenaamde gebruikerservaring te vergemakkelijken. In feite is het om het gemakkelijk te maken voor één persoon om dingen af te handelen. In de wereld van de kennis merkt George Whitesides echter op dat dit niet altijd lijkt op te gaan.
George Whitesides: complexiteit en eenvoud
George Whitesides beweert dat complexiteit zich in de wetenschap steeds meer heeft ontwikkeld. Sterker nog, bijna alle wetenschappers houden van complexiteit en lijken helemaal geen moeite te doen om zich op eenvoud te richten. Hij definieer t complexiteit (Spaanse link) als een systeem met componenten die op elkaar inwerken.
Een voorbeeld is het verkeerssysteem in een stad. Het bestaat uit wegen, snelwegen, signaleringssystemen, bestuurders en voertuigen. Elk van deze elementen heeft op zichzelf een complexiteit. In feite een reeks elementen die op elkaar inwerken.
Bijvoorbeeld, een auto is een apparaat met onderdelen die op elkaar inwerken waardoor het in beweging komt. Als een van die onderdelen beschadigd is, veroorzaakt dat problemen in de auto. Als hij bijvoorbeeld afslaat, verandert dat het hele verkeerssysteem op bepaalde manieren.
Volgens Whitesides heeft eenvoud drie kenmerken: het is herhaalbaar, voorspelbaar en betrouwbaar. Herhaalbaar betekent dat het altijd op dezelfde manier werkt. Dit leidt ertoe dat het voorspelbaar is, omdat het altijd met dezelfde logica werkt. Als gevolg daarvan is het betrouwbaar.
Bijvoorbeeld een lichtschakelaar. Als je erop drukt, gaat het licht aan of uit, afhankelijk van de stand van de schakelaar. Er gebeurt altijd hetzelfde.
Eenvoud, wetenschap en leven
George Whitesides wijst erop dat, terwijl de technologie de nadruk heeft gelegd op het zo eenvoudig mogelijk maken van dingen, in de wetenschap niet hetzelfde is gebeurd. Hij beweert dat er in samenlevingen als Noord-Amerika in werkelijkheid geen behoeften zijn, maar alleen verlangens. Dat komt omdat het moderne leven tot op zekere hoogte bijna alle problemen van het dagelijks leven heeft opgelost.
Als iemand bijvoorbeeld een urinetest nodig heeft, kan hij die dankzij het gezondheidssysteem met een eenvoudige procedure verkrijgen. Maar in een echt arm land zou dit bijna onmogelijk zijn. Er zou bijvoorbeeld niemand zijn om het monster te nemen, noch laboratoria om het te verwerken.
Een oplossing zou zijn om een systeem te ontwerpen dat lijkt op dat van zwangerschapstests, maar dan extreem goedkoop. Een papieren bandje dat een bepaalde kleur krijgt, afhankelijk van de stoffen die in een paar druppels urine zitten. Maar, dit is nog niet gedaan.
Al het bovenstaande is samengevat in het centrale idee dat George Whitesides wil overbrengen: eenvoud is fundamenteel voor het oplossen van praktische problemen. Het doel moet zijn dat elke vorm van complexiteit als het ware ‘verpakt’ kan worden in een systeem dat herhaalbaar, voorspelbaar en betrouwbaar is. Dat geldt zowel voor grote en kleine problemen als voor het leven zelf.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Wood, J. (2006). Keep it simple, stupid!. Materials Today, 9(10), 1.
- Morin, E. (2004). La epistemología de la complejidad.
- Whitesides, G. M. (2018). Curiosity and science. Angewandte Chemie International Edition, 57(16), 4126-4129.