Gebruikelijke mythes over alleenstaanden

Het huwelijk is niet noodzakelijk de alfa en omega en alleenstaand zijn is niet noodzakelijk een nachtmerrie. Hoewel er nog steeds veel mythen zijn rond alleenstaanden, zien we tegenwoordig dat het aantal mensen dat kiest om single te zijn, voortdurend toeneemt.
Gebruikelijke mythes over alleenstaanden

Laatste update: 06 januari, 2020

Hoewel de tijden zijn veranderd, geloven mensen nog steeds in enkele mythes over alleenstaanden. De waarheid is dat nog niet zo lang geleden, alleenstaand zijn als een soort mislukking werd beschouwd. Bovendien was de gewenste standaard het vinden van een partner, je eigen gezin te stichten en nog lang en gelukkig samen te leven.

Het punt is dat huwelijk en gezin nu niet meer synoniem zijn voor succes. Huwelijken kunnen mislukken, gezinnen kunnen disfunctioneel zijn en verdriet kan het gevolg zijn van deze dingen. Toen mensen zich dit begonnen te realiseren, begonnen de mythes over alleenstaanden te verdwijnen.

Natuurlijk kan het hebben van een partner ook geweldige dingen in je leven brengen. Dit betekent echter niet dat het essentieel is. Veel mensen hebben er daarom voor gekozen om weg te blijven van dit soort toewijding. Toch blijven er nog steeds bepaalde negatieve mythes over alleenstaanden bestaan. Laten we ze eens bekijken.

Gelukkige alleenstaande vrouw

Alleenstaanden zijn minder gelukkig

Dit is een van de meestvoorkomende mythes over alleenstaanden. Sommigen geloven dat alleen al het feit dat je niet met een partner leeft je bitter maakt.

Normaal gesproken zijn de eerste fasen van liefde vol euforie en enthousiasme. Koppels die samenwonen komen echter op een bepaald punt in hun relatie voorbij dit stadium. Wanneer je bij je partner intrekt, moet je je aanpassen aan veel veranderingen. Je zult ook te maken krijgen met meningsverschillen.

Hetzelfde geldt voor alleenstaanden: ze kunnen net zo gelukkig of ongelukkig zijn als een getrouwd persoon. Het hangt allemaal af van hoe ze hun middelen en hun dagelijkse leven managen.

Eenzaamheid: een mythe over alleenstaanden

Het feit dat je alleen woont, betekent niet dat je je eenzaam zult voelen. Net zoals het leven met je partner niet noodzakelijkerwijs betekent dat je je in goed gezelschap voelt. Iedereen is tot op zekere hoogte alleen, en de banden die je met anderen aangaat, kunnen eenzaamheid verdrijven, al kom je er niet helemaal vanaf.

Iemand die alleenstaand is kan zich minder eenzaam voelen dan iemand in een relatie. Soms legt het huwelijk een limiet op de sociale relaties die we met anderen hebben.

De aandacht is in de meeste gevallen vooral gericht op partner en kinderen, waardoor vriendschappen en familie minder prioriteit krijgen. Alleenstaande mensen hebben echter meer tijd om verschillende belangrijke relaties op te bouwen.

Alleenstaande mensen denken altijd aan het huwelijk

Dit is een van de mythes over alleenstaande mensen die nog steeds bestaat, omdat het voortkomt uit het idee dat single zijn betekent dat je een mislukking bent. Sommige mensen realiseren zich echter niet dat veel mannen en vrouwen in de wereld eigenlijk bewust hebben besloten om geen relatie te hebben.

Tegenwoordig zijn levensstijlen diverser. Sommigen willen bijvoorbeeld hun tijd besteden aan het reizen over de wereld, anderen zijn gericht op hun carrière, weer anderen hebben eenvoudigweg niemand gevonden die hen motiveert om grote veranderingen aan te brengen. Alleenstaanden willen dus niet beslist trouwen of een romantische partner hebben.

Ze zijn egocentrisch

Psycholoog Bella DePaulo van de Harvard-universiteit schreef een boek met de naam Singled Out: How Singles are Stereotyped, Stigmatized and Ignored, and still Live Happily Ever After.

In dit boek vertelt ze over enkele interessante gegevens over mythen met betrekking tot alleenstaanden, zoals het feit dat slechts 30% van de getrouwde mensen bereid is om hun vrienden en familie of humanitaire doelen te steunen, terwijl 70% van de alleenstaanden hetzelfde doet.

Alleenstaanden hebben meer tijd met vrienden

Alleenstaanden: ‘oude vrijster’ of ‘nog niet uit de kast gekomen’

De uitdrukking ‘oude vrijster’ heeft een bedrieglijke connotatie en het heeft de neiging om degenen te labelen die een bepaalde leeftijd bereikt hebben en nog niet zijn getrouwd.

De waarheid is echter dat dit label een teken is van een verouderde mentaliteit. Aan de andere kant bestaat er ook het idee dat als iemand zijn hele leven single is geweest, dit betekent dat hij of zij nog niet ‘uit de kast is gekomen’.

In beide gevallen is er sprake van een vooroordeel. Wat echter ooit ‘raar’ was, is tegenwoordig een toenemende tendens. DePaulo wijst erop dat er momenteel voor het eerst meer alleenstaanden dan getrouwde mensen zijn in Groot-Brittanië, namelijk ongeveer 51%. In de Verenigde Staten is dit ongeveer 41% en in andere landen, zoals Chili, is dit 30%.

Het is geen goed idee om single te blijven als je een relatie wilt hebben. maar trouwen is dit ook niet als je het alleen doet omdat de vooroordelen je zeggen dat het het juiste is om te doen. We leven in veel flexibelere tijden nu, wat betekent dat je kunt leven zoals jij dat wilt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barragán, M. A. (2003). Soltería: elección o circunstancia: un nuevo estilo de vida se impone en el siglo XXI. Editorial Norma.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.