Zeven films over schizofrenie
Van alle psychotische stoornissen is schizofrenie over het algemeen een van de meest beperkende. In feite is ongeveer 50 procent van de patiënten gehandicapt door deze slopende ziekte. Als je er meer over wilt weten en hoe het zulke verwoestende effecten heeft op de levenskwaliteit van een patiënt, dan raden we je aan deze zeven films over schizofrenie te bekijken. Ze zullen je zeker aan het denken zetten.
De personages tonen duidelijke uitingen van kracht en moed tegenover de moeilijkheden die ze dagelijks tegenkomen.
Zeven films over schizofrenie
1. Benny & Joon (1993)
Benny & Joon is een Amerikaanse film uit 1993 met Johnny Depp in de hoofdrol en geregisseerd door Jeremiah S. Chechik.
Joon is een jonge vrouw die na de dood van haar ouders hallucinaties en waanideeën begint te ervaren en in een totaal denkbeeldig universum leeft. Haar broer Benny wijdt zich aan de zorg voor haar. De komst van hun excentrieke neef, Sam, veroorzaakt wat problemen, maar versterkt uiteindelijk de liefde die Benny voor zijn zus voelt.
2. A Beautiful Mind (2001)
Dit is een film over schizofrenie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het portretteert het leven van John Forbes Nash, een wiskundige met paranoïde schizofrenie die in 1994 een Nobelprijs won. Een studie van de Universidad de la Frontera (Chili) uit 2016 stelt dat de film weergeeft hoe de Amerikaanse wiskundige:
- Geconfronteerd werd met complexe en verwarrende situaties totdat hij uiteindelijk erkende dat hij aan schizofrenie leed.
- Tegenover moeilijke medische en familiale omstandigheden beheerste hij zijn ziekte en ging hij verder met zijn leven, waarbij hij zijn droom om professor te worden aan de Princeton Universiteit bereikte. Uiteindelijk kreeg hij in 1994 de Nobelprijs voor Economie.
Kortom, A Beautiful Mind portretteert de evolutie van de ziekte van Nash en hoe belangrijk bewustwording van deze slopende ziekte is.
3. Black Swan (2010)
Darren Aronofsky regisseerde deze fantastische film. Het volgt in de voetsporen van een ballerina (gespeeld door Natalie Portman), die een zoektocht begint naar artistieke perfectie.
Gedurende de plot van Black Swan doen zich echter gebeurtenissen voor waarvan we ons afvragen wat er werkelijk gebeurt.
4. The Story of Adèle H, (1975)
Dit is een klassieker. The Story of Adèle H is gebaseerd op het leven van Adèle Hugo (een van de dochters van Victor Hugo).
De beelden tonen ons haar lichamelijke en geestelijke problemen, die te maken hebben met haar obsessieve manier om onbeantwoorde liefde te ervaren, een gevoel dat haar uiteindelijk verteert.
5. The Saint of Fort Washington (1993)
Deze film, geregisseerd door Tim Hunter, geeft de vriendschap weer tussen een jongeman met schizofrenie en een Vietnam-veteraan. Hun relatie begint als ze elkaar ontmoeten in een daklozenopvang. Op de een of andere manier vinden de twee in elkaar een spiegelbeeld waarmee ze zich beiden identificeren.
6. Donnie Darko (2001)
Dit is een van de meest voortreffelijke cultfilms tot nu toe. Hij werd geregisseerd door Richard Kelly en toont, via parallelle werkelijkheden en tijdreizen, het verhaal van een tiener met schizofrenie en slaapwandelneigingen.
Tijdens het slaapwandelen ontmoet Donnie een monsterlijk konijn, Frank genaamd. Hij vertelt Donny dat de wereld over 28 dagen zal vergaan. Frank begint Donny te beïnvloeden via zijn slaapwandelepisodes en zet hem aan tot extreem slecht gedrag. Maar zijn de gebeurtenissen echt of niet? Deze film is een mix van een coming-of-age en een sciencefictionverhaal.
7. K-Pax (2001)
K-Pax portretteert het leven van Prot, een onbekende man die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet (K-Pax) waarnaar hij wil terugkeren. De informatie die hij geeft over deze planeet blijkt waar te zijn, hoewel die slechts bij enkele astrofysici bekend is. Dit betekent echter niet dat hij niet lijdt aan een geestesziekte.
Prot wordt vanwege zijn waanideeën opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij revolutioneert het leven van de rest van de mensen in het centrum, evenals de visie die zijn psychiater op het leven heeft.
Gedurende de film zien we het verhaal van Prot zich ontrafelen. We leren ook de redenen achter het feit dat zijn geest een parallel verhaal heeft gecreëerd om hem te beschermen tegen wat er gebeurde op de mysterieuze datum van 27 juli.
Zonder twijfel is K-Pax een film die ons aan het denken zet. Het verbrijzelt ook veel mythes over geestesziekten.
De personages in deze films vinden het uiterst moeilijk om te onderscheiden wat echt is en wat niet. In feite laten de verhalen ons een idee krijgen van de moeilijkheden waarmee mensen die aan deze stoornis lijden te maken hebben.
Al deze films over schizofrenie zijn deels fictie, maar er is ook een eerlijke relatie met de complexe werkelijkheid waar geesteszieken dagelijks mee te maken krijgen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- De Liz Andreina Martínez Taveras F. Esquizofrenia: Ficha de la película «Una Mente Brillante» [Internet]. Unpublished; 2016. Disponible en: http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.31773.54240
- Fajardo NF, Maiso AG, Felices CI, la Sombra EC en, Suárez M, Parrondo PD, et al. Películas sobre la esquizofrenia [Internet]. Elcineenlasombra.com. 2015 [citado 22 de noviembre de 2021]. Disponible en: https://www.elcineenlasombra.com/peliculas-sobre-la-esquizofrenia/
- Torres A. Las 21 mejores películas sobre la esquizofrenia [Internet]. Psicologiaymente.com. 2016 [citado 22 de noviembre de 2021]. Disponible en: https://psicologiaymente.com/cultura/peliculas-esquizofrenia
- «U.S. National Film Registry – Titles» (en inglés). Carnegie Mellon University. Consultado en http://www.cs.cmu.edu/afs/cs.cmu.edu/Web/Unofficial/Movies/NFR-Titles.html