Negen films over eetstoornissen
Veel mensen die lijden aan eetstoornissen zijn zich er niet van bewust dat ze ziek zijn. Bovendien hebben de mensen om hen heen het meestal moeilijk om te herkennen dat er een probleem is als het in een vroeg stadium is.
Sterker nog, er moet een aanzienlijke verslechtering bij de patiënt zijn voordat de omgeving enig belang begint te hechten aan hun toestand. Bovendien is er tegenwoordig zoveel informatie in omloop, waarvan veel niet noodzakelijkerwijs waar is. Dit leidt uiteindelijk tot verwarring.
Deskundigen geven aan dat de kennis van de bevolking over eetstoornissen gering is. Net als bij andere psychische stoornissen worden verkeerde informatie, vooroordelen en stereotypen gecombineerd en de werkelijke wortels van deze ziekten hebben de neiging om verwaarloosd te worden.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van dit probleem en te proberen vooroordelen en stereotypen te vermijden. Een manier om dit te bereiken is het bekijken van films over eetstoornissen. We hopen dat onze lijst met negen ervan je helpt om over het onderwerp na te denken.
Negen films over eetstoornissen
1. To the Bone (2017)
To the Bone is een van de films over eetstoornissen die te vinden is op Netflix. In dit audiovisuele werk speelt Lily Collins de hoofdrol, die vertelt over de ervaringen van een meisje, Ellen, dat lijdt aan ernstige anorexia.
Ellen besluit zich te melden in een inrichting met een nogal onconventionele arts. Hij is een vreemde professional die haar verschillende uitdagingen voorstelt waardoor ze geleidelijk aan meer zelfvertrouwen krijgt. In feite begint ze te begrijpen dat haar identiteit veel complexer is dan wat ze kan afleiden uit de delen van haar lichaam die ze niet mooi vindt.
2. For the Love of Nancy (1999)
Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, speelt in deze film Tracey Gold de hoofdrol. Zij was een van de eerste beroemdheden die een eetstoornis opbiechtte. De film biedt een vitaal en broodnodig verhaal om het bewustzijn van anorexia in de samenleving te vergroten.
Vooral moeilijk voor de kijker is het beeld van de met anorexia geassocieerde obsessief-compulsieve stoornis waaraan de hoofdpersoon, Nancy, lijdt. Het is ook moeilijk om getuige te zijn van, niet alleen het lijden van Nancy, maar ook dat van haar naasten.
3. Bad Habits (2005)
Geregisseerd door Simón Bross, is deze Mexicaanse film een sociale kritiek op het opleggen van schoonheidscanons die tegenwoordig door de maatschappij worden geaccepteerd. Met het doel de geest te openen en de bevolking te waarschuwen voor dit soort giftige gedachten, zijn de kijkers getuige van het leven van een gezin dat lijdt aan verschillende eetstoornissen:
- Matilde heeft haar studie geneeskunde opgegeven om in een klooster te gaan. Daar besluit ze te gaan vasten in een poging de mensheid te redden, omdat ze denkt dat de tweede zondvloed op komst is.
- Elena (een extreem dunne vrouw) schaamt zich voor de dikheid van haar dochter Linda, dus probeert ze haar koste wat kost af te laten vallen.
- Gustavo, Elena’s echtgenoot, bedriegt haar met een studente die zo’n mate van plezier in eten vindt dat eten voor haar bijna een ritueel is.
4. The Best Little Girl in the World (1981)
Critici beweren dat dit de eerste keer was dat het publiek de kans kreeg om op het grote scherm met eigen ogen te zien wat voor soort eetstoornis de hoofdpersoon ertoe dwong om elke keer dat ze at te braken. Om bij het ochtendgloren te sporten, of om te huilen als ze aankwam, ook al woog ze nauwelijks 37 kg.
De film werd gemaakt toen we ons bewust werden van het verwrongen beeld van schoonheid dat door de maatschappij wordt gepropageerd. Daarom was het bekijken van deze film uiterst belangrijk voor iedereen die zich bewust wilde zijn van elke mogelijke aanwijzing voor de aandoening anorexia.
5. Girl, Interrupted (1999)
Girl, Interrupted is een memoires uit 1993 van de Amerikaanse auteur Susanna Kaysen. In het boek verhaalt ze over haar ervaringen als patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis in de jaren zestig.
Haar verhaal werd naar het witte doek gebracht door Angelina Jolie en Winona Ryder. Zij kregen de opdracht leven te geven aan de hoofdpersonen die lijden aan anorexia, boulimia en andere stoornissen die zo vaak opduiken in de adolescentie.
6. Sharing the Secret (2000)
De obsessie met slankheid en de gevaren die eetstoornissen verbergen zijn de thema’s van deze Amerikaanse tv-film, geregisseerd door Katt Shea. Beth wordt belast met de druk om anderen te behagen. Ze is een model tiener die uiteindelijk geholpen wordt door haar moeder, een kinderpsychologe, om boulimia te bestrijden (Spaanse link).
Dit cinematografische werk is niet alleen perfect om in het innerlijk van lijders aan boulimia te duiken. Het schetst ook een ontsnappingsroute voor elke adolescent die deze aandoening begint te ontwikkelen. Bovendien laat het zien hoe ouderlijke steun en begrip verplicht moeten zijn tijdens het genezingsproces.
7. Abzurdah (2015)
Dit is een dramatische Argentijnse film gebaseerd op de autobiografische en gelijknamige roman van de beroemde schrijfster, Cielo Latini. Zij vertelt, via de film, haar eigen levenservaring.
Deze film laat geen kijker onverschillig. Editorial Planeta beweerde dat het “het verontrustende verhaal van een tiener” was. Cielo is een studente die op internet een man ontmoet die negen jaar ouder is dan zij. Ze raakt obsessief verliefd op deze man. De relatie wordt echter steeds giftiger tot ze zichzelf geleidelijk vernietigt.
8. Starving in Suburbia (2015)
Deze film richt zich op steungroepen die op het internet verschijnen om, ogenschijnlijk, lijders aan eetstoornissen te helpen. Maar naarmate het verhaal zich ontwikkelt, ziet de kijker het gevaar dat ongekwalificeerde mensen op deze digitale platforms een ziekte behandelen die speelt met lichaam en geest.
Helaas is dit precies wat de hoofdpersoon van de film meemaakt. Hannah is een danseres met anorexia. Ze krijgt toegang tot deze chatfora waardoor de verwoestende gevolgen van haar stoornis uiteindelijk escaleren.
9. Hunger point (2003)
Dit is een goede maatschappijkritische film. Het richt zich op een giftige familierelatie die de geestelijke gezondheid van de twee hoofdpersonen rechtstreeks aantast.
De verschrikkelijke obsessie van een moeder om een onbereikbare schoonheid te bestendigen maakt dat haar dochters zich extreem onder druk gezet voelen, tot het punt dat ze extreem onzeker worden. In feite ontwikkelen ze uiteindelijk anorexia om dun te blijven. De gevolgen zijn onvermijdelijk zeer ernstig.
Het belang van films over eetstoornissen
Eetstoornissen zijn geen fictie, ze zijn echt en ze verschijnen meestal op heel jonge leeftijd. Daarom zijn deze films een goede manier om meer te weten te komen over de problemen die zich voordoen, hun symptomen en hun mogelijke oorzaken.
Als je denkt dat iemand in je omgeving misschien een eetstoornis heeft, handel dan zo snel mogelijk. Laat dus geen tijd meer voorbijgaan. In deze gevallen kan het vragen van professionele hulp om de oorzaak van het probleem bij de wortel aan te pakken van levensbelang zijn.
Aan de andere kant, als je je kinderen of geliefden bewust wilt maken van de gevaren van eetstoornissen, zijn deze aanbevolen films een goede optie om hen te waarschuwen. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de aanbevolen leeftijdsgrens van elke film.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Camino A. Siete películas que nos ayudarán a entender los desórdenes alimenticios [Internet]. Trendencias.com. Trendencias; 2017 [citado 21 de noviembre de 2021]. Disponible en: https://www.trendencias.com/ocio/siete-peliculas-que-nos-ayudaran-a-entender-los-desordenes-alimenticios
- Da Costa D. De «Hasta los huesos» a «Popular»: 10 películas y series que abordaron trastornos alimenticios [Internet]. eCartelera. 2017 [citado 21 de noviembre de 2021]. Disponible en: https://www.ecartelera.com/noticias/40681/diez-peliculas-series-trastornos-alimenticios/
- Martínez ML, Martínez AL. Prejuicios y estereotipos en el cine sobre trastornos alimentarios. Revista de Comunicación y Salud: RCyS. 2018;8(2):21-39.
- Sierra Puentes, Myriam (2005). La bulimia nerviosa y sus subtipos. Diversitas: Perspectivas en Psicología, 1 (1), 79-87. [Fecha de Consulta 14 de Diciembre de 2021]. ISSN: 1794-9998. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=67910108