Enkele merkwaardige feiten over muziek

Een van de belangrijkste krachten van muziek is evocatie. Door de melodieën worden herinneringen aan situaties of mensen die niet meer bij ons zijn naar onze geest en ons hart gebracht.
Enkele merkwaardige feiten over muziek

Laatste update: 15 november, 2022

Muziek is inspiratie, magie, en schoonheid. Het is, op de een of andere manier, aanwezig in al ons leven. De oorsprong ervan is onbekend, maar er wordt wel gesuggereerd dat de eerste melodieën gemaakt werden door het lichaam zelf als percussie-instrument te gebruiken en de ritmes hardop te reciteren.

Men gelooft dat muziek tegelijk met taal ontstaan is. In het begin werden instrumenten als beenderen en steen gebruikt om klanken voort te brengen. Later verschenen er trommels, gemaakt van natuurlijke materialen, zoals kokosnootschalen. Daarna kwamen de snaarinstrumenten en tenslotte de blaasinstrumenten.

Muziek is aanwezig in alle samenlevingen op de planeet en in alle tijden. Traditionele liederen werden mondeling van generatie op generatie doorgegeven. Maar pas in de tiende eeuw ontwikkelde Guido D’Arezzo een systeem om muziek te schrijven.

De notenbalk werd later ontworpen door Ugolino de Forlí. Dankzij dit systeem kon muziek de tijd overstijgen. Laten we eens wat andere merkwaardige feiten over muziek uitzoeken.

Muziek is de meest directe kunst, ze komt binnen via het oor en gaat naar het hart… Het is de universele taal van de mensheid.”

Astor Piazzolla

Vrouw luistert naar muziek
Muziek kan stress helpen verminderen en de stemming verbeteren.

 

Enkele merkwaardige feiten over muziek

Het is niet gemakkelijk om uit te maken wie de grootste componist van alle tijden was. Toch zijn de meeste kenners van mening dat het Wolfgang Amadeus Mozart is. Dat komt omdat hij de instrumenten van zijn tijd tot hun maximale expressie bracht. In feite markeerde zijn techniek een keerpunt in de muziek. Men gelooft zelfs dat alle muziek die na hem ontstond iets van zijn invloed bevat.

Wat is het moeilijkste instrument om te bespelen? Velen denken misschien dat het de piano is, maar dat is niet het geval. In feite is het instrument dat het meeste talent vereist de viool.

Dat komt omdat er heel wat precisie vereist is om harmonieuze klanken voort te brengen, zowel in het hanteren van de strijkstok als in de plaatsing van de vingers. De geringste mislukking in een van deze elementen brengt een schrille en onaangename klank voort. Het omgekeerde gebeurt echter met de ukelele, want er komt nauwelijks muziek uit.

Nog een van onze merkwaardige feiten over muziek betreft de beroemde zangeres Tina Turner. Op een vliegveld in Gloucestershire (Engeland) gebruiken ze haar liederen om de vogels af te schrikken. Blijkbaar heeft haar stem een heel krachtig effect om ze af te schrikken, vooral kraaien en meeuwen. De luchthavenmedewerkers weten niet waarom, maar het werkt.

Muziek en het lichaam

De wetenschap heeft ontdekt dat muziek grote voordelen biedt voor het hele lichaam. Ten eerste is bewezen dat het invloed heeft op de bloeddruk. Verder is er bewijs dat het hart zijn slagen aanpast aan het ritme van de muziek waarnaar geluisterd wordt. Afhankelijk van de soort muziek versnelt of ontspant het hart zich.

Anderzijds zijn er aanwijzingen dat muziek de lichamelijke prestaties verbetert. Vooral rock en pop verhogen de sportmogelijkheden van het lichaam. Het is ook bekend dat, als muziek op een extreem hoog volume beluisterd wordt, het dorst veroorzaakt.

Gegevens wijzen er ook op dat muziek heeft een werkelijk positief effect op de gezondheid van de hersenen. In feite stimuleert het vele hersengebieden die met beweging, geheugen en stemming te maken hebben. Als gevolg daarvan verlicht het stress, verbetert het redeneren en het geheugen, en bevordert het een betere kwaliteit van slaap.

Populaire muziek

Het oudst bekende populaire liedje dateert van drie millennia geleden. Men denkt dat het 3.400 jaar geleden geschreven werd in wat nu het Midden Oosten is.

In werkelijkheid zijn er verschillende liederen uit deze periode, die algemeen bekend staan als hurrian songs. Er bestaan natuurlijk geen geluidsbestanden van, maar na enkele jaren studie zijn ze vertaald in de traditionele notenbalk. Vandaag kunnen we een versie van die melodie horen.

Wat is het meest uitgevoerde lied ter wereld? Er zijn er verschillende, maar zonder twijfel gaat het record naar Yesterday, van Paul McCartney. Het is gezongen door figuren als Frank Sinatra, Bob Dylan, en Elvis Presley, onder anderen. In het Guinness Book of Records wordt zelfs beweerd dat er 3.200 versies van bestaan hebben.

In het Spaans is het lied met de meeste vertolkingen Bésame mucho, van de Mexicaanse componiste Consuelo Velázquez. Naar schatting zijn er meer dan 1.000 verschillende versies en is het in 20 talen vertaald. Tot de meest prominente vertolkers ervan behoren o.a. Frank Sinatra, Nat King Cole, The Beatles en Andrea Bocelli.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fustinoni, O. (2016). La música: química, emoción y cerebro. Química Viva15(1), 4-6.
  • Martyanova, V. U. (2015). EL EFECTO DE LA MÚSICA PARA LA SALUD HUMANA. In People. Science. Innovations in the New Millennium (pp. 453-455).
  • Muñoz, L. A. (2020). Historia oculta de la música: Magia, geometría sagrada, masonería y otros misterios. La Esfera de los Libros.
  • Zanini, Claudia Regina de Oliveira et al. O efeito da musicoterapia na qualidade de vida e na pressão arterial do paciente hipertenso. Arquivos Brasileiros de Cardiologia [online]. 2009, v. 93, n. 5 [Accedido 19 Agosto 2022] , pp. 534-540. Disponible en: <https://doi.org/10.1590/S0066-782X2009001100015>. Epub 06 Ene 2010. ISSN 1678-4170. https://doi.org/10.1590/S0066-782X2009001100015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.