Enkele merkwaardige feiten over de menstruatie

De menstruatie is de inspiratie geweest voor vele verhalen. Misschien omdat het deel uitmaakt van het grote mysterie van het leven. In Afghanistan is het bijvoorbeeld verboden erover te praten. Laten we eens kijken naar wat meer fascinerende feiten over dit onderwerp.
Enkele merkwaardige feiten over de menstruatie

Laatste update: 28 oktober, 2022

In dit artikel bespreken we een paar merkwaardige feiten over de menstruatie. Menstruatie is door de geschiedenis heen het onderwerp geweest van talloze mythen en legenden. Het werd bijna altijd in verband gebracht met een onzuivere toestand of ziekte.

Misschien wel vanwege de natuurlijke afkeer van de mens van bloed. Deze vloeistof wordt inderdaad meestal in verband gebracht met schade aan het lichaam of met een ziekte. Dit is waarschijnlijk de onderliggende reden voor de afwijzing ervan, of tenminste een van de belangrijkste.

In veel gevallen legde men een verband tussen de menstruatie en magische krachten. Zo geloofde men in de Middeleeuwen dat menstruatiebloed wratten verwijderde en bepaalde ziekten, zoals jicht, genas. Ook dacht men dat bloed van een maagd infecties tegenhield. Bovendien was het meestal een bestanddeel van de beroemde ‘toverdrankjes’.

Zelfs in de 21e eeuw zijn er nog veel taboes rond de menstruatie, maar meer in het bijzonder rond bloedingen. Men schat dat er momenteel meer dan 5.000 eufemismen zijn om ernaar te verwijzen.

Men noemt het ongesteldheid of de tijd van de maand enz. In het Duits gebruikt men de uitdrukking, rote armee of rood leger. In het Fins is het hullum lechman tauti of boze koeienziekte. We zouden een heel boek kunnen vullen met deze eufemismen.

“Het persoonlijke is politiek .”

-Carol Hanisch-

Hand met bloem
In sommige culturen relateert men de menstruatie aan magie.

Enkele merkwaardige feiten over de menstruatie

Een laag of matig stressniveau heeft geen invloed op de menstruatie. Als het echter hoog of chronisch is, heeft het wel een aanzienlijke invloed. In feite is cortisol, het stresshormoon ,in staat om de productie van gonadotropine en ook andere hormonen te blokkeren. Als dit gebeurt, komt de eisprong niet op gang, en kan de menstruatie eerder of later komen, met meer ongemak.

Er bestaan getuigenissen van vrouwelijke gevangenen (Spaanse link) van het concentratiekamp Auschwitz waarin staat dat ze kort na aankomst daar stopten met menstrueren. Blijkbaar veroorzaakte de emotionele schok van de omstandigheden waaraan de vrouwen blootgesteld waren, samen met een zeer slecht dieet, deze reactie.

Hoewel men de menstruatie vaak ziet als een “vrouwenkwestie,” is dat vandaag de dag niet noodzakelijkerwijs het geval. Inderdaad, trans mannen en niet-binaire mensen hebben ook een menstruatie. Evenzo zijn er vrouwen die door gezondheidsproblemen nooit hebben gemenstrueerd en vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt. Zij houden daardoor niet op vrouw te zijn.

Hygiëne en menstruatie

Menstruatie is een onderwerp dat verbonden is met de wereld van de hygiëne, meer precies omdat bloeden meestal gerelateerd is aan het zich op een of andere manier ‘vies’ voelen. Interessant is dat menstruatievocht volkomen geurloos is, maar als het in contact komt met de lucht oxideert het en produceert het een geur die voor sommige mensen onaangenaam kan zijn.

Gedurende het grootste deel van de geschiedenis (Spaanse link) werden plantaardige of textielvezels gebruikt als kompressen om menstruatiebloedingen te absorberen. Men beweert dat Hypatia, de beroemde Griekse wijze vrouw, een ‘vrouwelijk vod’ in het gezicht van een van haar vrijers gooide, om hem van haar te distantiëren. Hij snapte dat waarschijnlijk wel.

Vanaf de Middeleeuwen gebruikten rijke vrouwen linnen doeken om het menstruatiebloed vast te houden. Terwijl de armsten stof maakten of een doek naaiden voor dezelfde doeleinden. In die tijd droeg men geen ondergoed. Men naaide het accessoire op gordels of bevestigde het aan petticoats.

Pas aan het eind van de 19e eeuw verscheen wegwerpmaandverband. Het eerste patent werd in 1885 geregistreerd door Robinson and Sons of Chesterfield (UK). Het was een chirurgisch verband. Vanaf dat moment was al het andere verleden tijd. In feite is de menstruatieproductenindustrie momenteel astronomische bedragen waard.

Vrouw met buikpijn
Menstruatie beïnvloedt het humeur van vrouwen.

Andere merkwaardige feiten over de menstruatie

Naar schatting menstrueert de gemiddelde vrouw gedurende 38 jaar van haar leven. Bij elke menstruatie stoot het lichaam tussen de 25 en 80 milliliter bloed uit. Dat komt overeen met ongeveer vier eetlepels. De menstruatiecyclus duurt meestal 28 dagen, hetzelfde als de maancyclus. Een zwangerschap duurt 280 dagen, tien maancycli.

Tijdens de cyclus heeft de vrouw twee pieken van seksueel verlangen. De ene treedt op tijdens de ovulatie, de andere tijdens de menstruatie. Het is bewezen dat seks tijdens de menstruatie de pijn vermindert die gewoonlijk in deze fase optreedt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • de Valdés, S. P. O. (2020). Menstruación: de los imaginarios a la imaginación. Estudios artísticos6(9), 280-292.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P., Aguirre, H. P. H., Robayo, S. P. J., & Lugo, J. C. P. La menstruación en la historia.
  • Guzmán, M. M. A. (2022). Corporalidades menstruantes. Acercamiento a los significados de la menstruación y las prácticas de autocuidado en mujeres de diferentes generaciones.
  • Langer, M. (1944). Algunas aportaciones a la psicología de la menstruación. Revista de psicoanálisis2(2), 211-232.
  • Rodríguez-Shadow, M. J., & Rodríguez, L. C. (2014). Las mujeres y la sangre menstrual: historia, prácticas y simbolismo. Antropología de las Mujeres en México, 157.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.