Een beroemde vioolspeler in de metro
De vioolspeler in de metro was een sociaal experiment. De hoofdrolspeler? Een beroemde vioolspeler, Joshua Bell. Het leverde het bewijs dat mensen vaak kijken zonder echt te zien wat recht voor hun neus gebeurt. In 2007 vond het plaats en zeven jaar later nog een keer. Het experiment lijkt te bewijzen dat menselijke wezens schoonheid heel goed kunnen negeren.
The Washington Post organiseerde het experiment om een antwoord om een eenvoudige vraag te geven. Kan schoonheid de aandacht van mensen trekken als het in een dagelijks context en op een ongebruikelijk tijdstip voorgesteld wordt? Zijn mensen met andere woorden in staat om schoonheid in onverwachte contexten te herkennen?
De resultaten van het experiment toonden aan dat mensen kijken zonder echt te zien. Ze horen zonder echt te luisteren. Misschien hechten we te veel waarde aan uiterlijkheden. Of we worden zo opgeslorpt door onze eigen gedachten dat we de diamanten niet kunnen ontdekken die tussen de dode bladeren schitteren.
“Alles bezit schoonheid maar niet iedereen ziet het.”
-Confucius-
Joshua Bell, een virtuoos
Joshua Bell is één van de beste vioolspelers ter wereld. Hij werd geboren in 1967 in Indiana. Toen hij nog een heel klein kind was, zagen zijn ouders hoe hij stukken rubber gebruikte om de geluiden na te doen die zijn moeder maakte wanneer ze piano speelde. Bell was pas vier jaar oud. Zijn vader kocht toen een viool voor hem. Bell gaf zijn eerste concert op de leeftijd van zeven jaar.
Joshua Bell is bekend wegens zijn liefde voor klassieke muziek. Hij zet zich ook in voor het idee dat iedereen toegang moet hebben tot klassieke muziek. Bovendien benadert hij dit niet op de traditionele manier. Hij gelooft dus niet dat je er alleen maar in bepaalde omgevingen kan van genieten of dat het alleen voor een bepaald soort publiek bedoeld is.
Bell is in Sesamstraat geweest en heeft ook geholpen om voor meerdere films de soundtrack te maken. Hij speelde ook het themalied voor de film The Red Violin. In de film had hij daarnaast verschillende rollen. Dat is de reden waarom The Washington Post het gevoel had dat Bell de juiste persoon voor hun experiment was.
Een beroemde vioolspeler in de metro
Het experiment hield in dat Joshua Bell tijdens de spits viool zou spelen in een druk metrostation in Washington DC. Bell besloot ook om zijn Stradivariusviool te gebruiken. Dat instrument heeft een geschatte waarde van meer dan drie miljoen dollar.
De mensen die het experiment ontwierpen, schatten dat tussen 75 en 100 mensen zouden stoppen om naar Bell te luisteren. Hun hypothese was ook dat hij ongeveer 100 dollar zou verdienen in de uren dat hij speelde. Drie dagen vóór het experiment had Bell namelijk een concert gespeeld waar de slechte zitplaatsen ongeveer 100 dollar kostten.
Ze begonnen met het experiment op 12 januari 2007 om 7.51 uur ‘s ochtends. Bell verscheen in het metrostation in een zwart hemd met lange mouwen, jeans en een baseballpet. Hij begon met een stuk van Johann Sebastian Bach. Daarna speelde deze beroemde vioolspeler Ave Maria van Shubert.
Hij bleef spelen en vertolkte het ene na het andere lied op een meesterlijke manier. Heel snel werd het echter duidelijk dat mensen vaak kijken zonder echt te zien en horen zonder echt te luisteren.
We kijken zonder te zien en horen zonder te luisteren
Uiteindelijk speelde de wereldberoemde vioolspeler ongeveer 47 minuten. In die tijd wandelen 1.097 mensen hem voorbij. Tot verbazing van iedereen stopten slechts zes mensen effectief om te luisteren.
Bell verdiende in totaal 32,17 dollar met zijn voorstelling. Later zei hij dat het meest frustrerende deel van het experiment was dat niemand klapte wanneer hij zijn stukken beëindigde.
Slechts één vrouw van de 1.097 mensen herkende hem. Een 30 jaar oude man luisterde het langst naar hem. John David Mortensen, een werknemer van een beleidsdepartement, stopte en luisterde gedurende zes minuten naar het spel van Bell.
Later zei hij dat klassieke rock de enige klassieke muziek is die hij beluistert. Het spel van Bell was echter zo mooi dat hij stopte om te luisteren. Hij vertelde de verslaggevers ook “Ik voelde me vredig.”
Tijdens het experiment van de beroemde vioolspeler in de metro reageerden de meeste voorbijgangers onverschillig op de voorstelling van Bell. Ze merkten het niet op of het kon hen niet schelen dat een wereldberoemde muzikant recht voor hun neus een gratis concert gaf.
Bell vond het onthutsend om te zien hoe zovele mensen hem negeerden. Dat is de reden waarom hij besloot om het experiment zeven jaar later opnieuw en op dezelfde plek te doen. Deze keer was er echter voorafgaande aan het evenement veel publiciteit.
Nog een gratis concert in de metro
Toen Bell terugkeerde naar de metro, kwamen honderden mensen samen om te kijken. Het doel was om jonge mensen in contact te brengen met klassieke muziek. Bell gaf dus een soort opvoedend concert.
Bell was zo verontrust dat zovele mensen tijdens het eerste experiment niet in staat waren om schoonheid te herkennen. Hij wou daarom iets doen om dat te veranderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- García-Valdecasas Medina, J. I. (2011). La simulación basada en agentes: una nueva forma de explorar los fenómenos sociales. Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS), 136(1), 91-109.