Dromen ontstaan in de 'hot zone' in de hersenen

De ontdekking van de 'hot zone' in de hersenen is fascinerend. Het lijkt erop te wijzen dat ons bewustzijn zich niet in de frontale en pariëtale kwabben bevindt, zoals wetenschappers eerder dachten, maar in een gebied achterin de hersenen die wetenschappers de "posterior cortical hot zone" noemen.
Dromen ontstaan in de 'hot zone' in de hersenen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Nieuw onderzoek en nieuwe ontdekkingen in de slaapwetenschap zijn altijd fascinerend. Voor veel mensen zijn dromen een belangrijke bron van persoonlijke ontdekking. Een onderzoeksteam van neurowetenschappers uit de Verenigde Staten, Italië en Zwitserland heeft ontdekt wat zij de “hot zone” van de hersenen noemen, een hersengebied dat wordt ingeschakeld wanneer we dromen.

De ‘hot zone’ is een deel van de hersenen dat actief lijkt te zijn wanneer we dromen. Wetenschappers ontdekten ook dat we niet alleen dromen tijdens de remslaap. Dit kan ons helpen iets te begrijpen over de inhoud van onze dromen. Deze merkwaardige ontdekkingen kunnen ons een beter begrip geven van het menselijke bewustzijn.

De studie

Het onderzoeksteam onderzocht de hersenactiviteit bij 32 proefpersonen in hun slaaplaboratorium. Ze bestudeerden ze in de loop van vijf tot tien nachten. Ze maakten de proefpersonen regelmatig wakker om hen te vragen of ze hadden gedroomd of niet.

De onderzoekers vroegen de proefpersonen of ze zich een deel van hun dromen herinnerden of dat ze zich helemaal niets konden herinneren. Vervolgens vergeleken ze de hersenactiviteit in de droomloze periodes met die in de periodes waarin de proefpersonen wel hadden gedroomd.

Het verschil tussen deze studie en eerdere slaapstudies is het aantal gebruikte elektrodes. Dit keer gebruikten de onderzoekers 256 elektrodes, wat hen een veel completer beeld gaf.

Vrouw aan het slapen

De resultaten

Het team ontdekte dat in een bepaald deel van de hersenen, de “hot zone”, de elektrische activiteit verhoogde wanneer de proefpersonen droomden. De ‘hot zone’ bevindt zich in de sulcus parietooccipitalis of wand-achterhoofdsspleet. Alles lijkt erop te wijzen dat dit de neurale verbanden van dromen kunnen zijn.

Wanneer dit gebied van de hersenen wordt gestimuleerd tijdens wakkere toestand, kan dit “een gevoel van een parallelle wereld of een droomachtige toestand” veroorzaken. Dit is een fascinerende ontdekking.

Wat deze bevinding ook suggereert, is dat het bewustzijn zich in een achterste deel van de hersenen bevindt. Tot nu toe dachten wetenschappers dat het in de frontale en pariëtale kwabben was.

“Er lijkt slechts een zeer begrensde, een zeer beperkte activering van de hersenen nodig te zijn om bewuste ervaringen te genereren. Tot nu toe dachten we dat grote delen van de hersenen actief moesten zijn om bewuste ervaringen te genereren “, aldus Francesca Siclari, co-auteur van de studie.

Meningen over de ‘hot zone’

Sommige mensen geloven dat dit ons wellicht inzicht zal kunnen geven in de inhoud van onze dromen. Niet iedereen is hiervan echter overtuigd. Hoogleraar psychiatrie aan de Harvard Medical School, Dr. Stickgold, gelooft niet dat deze specifieke studie ons zal helpen dromen te ontdekken.

Volgens Dr. Stickgold hebben de dromen die we onthouden en de dromen die we vergeten waarschijnlijk een andere elektronische “handtekening.”

Dr. Stickgold is het echter wel eens met de overtuiging dat het meest interessante aan dit onderzoek de mogelijkheid is om een ​​van de grootste mysteries van het menselijk ras te begrijpen: de aard en oorsprong van het bewustzijn.

Het idee dat verschillende delen van de hersenen zich op verschillende manieren gedragen als we dromen, wordt al meer dan tien jaar bestudeerd. Het is de gedeelde visie van veel onderzoekers. Ze vermoedden dat het waar was, maar hadden nooit genoeg empirisch bewijs om de theorie te bevestigen.

De kracht van deze techniek is dat ze kunnen afgaan op het idee dat lokale gebieden of specifieke hersenregio’s verantwoordelijk zijn voor bepaalde activiteiten, in plaats van ervan uit te gaan dat de gehele hersenen diep in slaap zijn.

-Dr. Danny Eckert van Neuroscience Research Australia (NeuRA)

Man ligt te slapen

Toekomstige hot zone-onderzoeken

Wetenschappers overwegen dit soort ‘hot zone’-stimulatie uit te voeren bij patiënten die in coma verkeren of epileptische aanvallen hebben.

Bijna iedereen is het erover eens dat toekomstig onderzoek ons ​​mogelijk toegang kan geven tot andere staten van bewustzijn. Bovendien is men ervan overtuigd dat het zal helpen verduidelijken welke andere hersengebieden betrokken zijn bij deze verschillende staten van bewustzijn.

Deze gebieden lijken een multi-sensorische integratie te bieden die goed geschikt is om de virtuele simulatie van een wereld te ondersteunen, die dromen karakteriseert.

-Dr. Lampros Perogamvros, University of Wisconsin-Madison-

Of misschien ontdekken we waar en hoe we ons verbinden met het Bewustzijn met een hoofdletter ‘B’, ofwel de onuitwisbare absolute werkelijkheid. Het hangt af van wie je bent en hoe je het wilt interpreteren. Hoe je het ook bekijkt, het is een interessant onderwerp dat we steeds een beetje beter begrijpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Siclari, F., Baird, B., Perogamvros, L., Bernardi, G., LaRocque, J. J., Riedner, B., … Tononi, G. (2017). The neural correlates of dreaming. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nn.4545


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.