Dit zijn de psychologische effecten van Disney-prinsessen op de samenleving
Disney-prinsessen spelen al tientallen jaren een relevante rol in de psychosociale ontwikkeling van kinderen en dat valt niet te ontkennen. Het bereik van deze entertainmentfranchise is enorm en is alleen maar gegroeid, waardoor het een van de jeugdreferenties is geworden voor verschillende generaties.
Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de makers van de personages en verhalen, omdat ze erin geslaagd zijn het discours van zeer belangrijke thema’s te beheersen: vriendelijkheid, romantische relaties, fysieke verschijning enzovoort.
Wat zijn de gevolgen van hun invloed? Is hun discours gunstig of nadelig voor de ontwikkeling van mensen? Laten we deze vraag onderzoeken.
De ontwikkeling van Disney-prinsessen door de jaren heen
Het is niets nieuws dat Disney wordt beschuldigd van het promoten van genderstereotypen en een soort romantische liefde die niet in het voordeel van vrouwen is. Hun versies van klassieke sprookjes, zoals De kleine zeemeermin of Belle en het Beest.
De Disney-prinsessen zijn lieve, verzorgende, mooie en slanke vrouwen. Sommige van hen krijgen een vleugje mondigheid – Belle met haar liefde voor lezen of Jasmine die uit het paleis ontsnapt – maar dit verdwijnt zodra de kern van het verhaal zich aandient. De mannelijke co-protagonist is degene die uiteindelijk het probleem oplost en hen vaak redt.
Soms, als de prinses verantwoordelijk is voor de oplossing van het verhaal, is dat eerder door zelfopoffering dan door actieve strijd, zoals te zien is in Rapunzel in Tangled.
De laatste generatie prinsessen lijkt zich iets meer te hebben toegelegd op het uitbeelden van de rol van hun vrouwelijke hoofdpersonen door meer nadruk te leggen op zelfliefde en familie.
Hoewel er ook meer belang is gehecht aan de oplossingsfunctie van de verhaallijn van de vrouw, zoals in het geval van Merida(Brave) of Anna(Frozen). De kwestie van lichaamsbeeld is echternog steeds niet opgelost. Dit staat in dit artikel gepubliceerd in Onderw ijsspecialist (Engelse link) .
Hoe beïnvloedt blootstelling aan Disneyfilms de ontwikkeling van kinderen?
Studies waarin het effect van Disney-prinsessen op de ontwikkeling van kinderen wordt geanalyseerd, hebben zich gericht op drie hoofdgebieden. Dit zijn zelfvertrouwen, het overnemen van genderstereotiep gedrag en lichaamsbeeld. Laten we ze in detail bekijken.
Eigenwaarde en Disney-prinsessen
Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Kinderontwikkeling leverde zeer interessante gegevens op over de invloed van de audiovisuele consumptie van deze franchise. Een daarvan is de toename van het gevoel van eigenwaarde bij jongens, die veel hoger is dan bij meisjes.
Dit wordt verklaard door de identificatie met de mannelijke personages, die sterke en vastberaden eigenschappen hebben. Daarnaast vond het onderzoek een toename in hun prosociale gedrag, een aspect dat het waard is om verder te bestuderen. In het geval van meisjes werd er geen significant effect op het gevoel van eigenwaarde gevonden in het onderzoek dat een jaar duurde.
Genderstereotypen
Dit is het punt dat het meest aan bod komt in de studies in kwestie. Hetzelfde artikel dat hierboven werd aangehaald, ontdekte dat meisjes een jaar na veelvuldige blootstelling aan Disney-prinsessenproducten stereotiep geslachtsgebonden gedrag vertoonden. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van het gebruik van “mannelijk” speelgoed of zichzelf bevuilen tijdens het spelen.
Hoewel de prinsessen uit het tweede tijdperk (Kleine Zeemeermin, Belle, Jasmine, Pocahontas en Mulan) al stereotiepe mannelijke eigenschappen vertonen, zoals het oplossen van conflicten of onafhankelijkheid, behouden ze toch alle typische vrouwelijke gedragingen. Daarom neemt de invloed af, niet weg.
Lichaamsbeeld
Disney-prinsessen voldoen aan stereotiepe schoonheidsnormen:
- Dun
- Lange wimpers
- Perfecte proporties
Hoewel hun personage zich enigszins heeft verwijderd van de canon van de jonkvrouw in nood, is het lichaamsbeeld dat niet.
Deze afwezigheid van lichaamsdiversiteit creëert een associatie tussen het goede en het mooie. Onderzoekers hebben dit beschreven in deze studie (Engelse link) die is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Toegepaste Sociale Psychologie.
Het onderzoek beweert dat baby’s die werden blootgesteld aan materiaal met een hoge esthetische component het gedrag van hun leeftijdsgenoten positiever beoordeelden als ze dachten dat hun leeftijdsgenoten mooi waren.
Wat betreft de invloed op het lichaamsbeeld zijn er tegenstrijdige gegevens. De meeste suggereren dat er geen negatieve invloed is op het zelfbeeld en de zelfwaardering van het lichaam. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze gegevens longitudinaal zijn. Dat wil zeggen dat ze niet verder gaan dan het jaar van verzamelen, dus ze zijn niet overtuigend.
De rol van tutoren in de analyse van Disney-prinsessen
Hier moeten we uitgaan van het punt dat stereotype vrouwelijke gedragingen, zoals zorgzaamheid en vriendelijkheid, op zichzelf niet slecht zijn. Maar als het gaat om de psychologische ontwikkeling van individuen, mogen analyse en kritisch denken niet worden verwaarloosd.
Het is erg moeilijk (en onverstandig) om elke blootstelling van kinderen aan Disney te vermijden. Dit gezien het gigantische bereik van dit mediaplatform. Studies benadrukken echter de rol van voogden bij het moduleren van de invloed van genderstereotypen.
Het gezin, als belangrijkste ontwikkelingsactor, is een goede filter om het goede uit deze prinsessen te halen en het slechte weg te gooien.
Baby’s zullen worden beïnvloed door Disney-prinsessen. Het is echter aan ons als samenleving om hen te leren sterk te zijn zoals Mulan, gretige lezers zoals Belle of de intensiteit van hun emoties te omarmen, zoals Elsa. Daarnaast is het belangrijk om het idee te versterken dat het beter is om geholpen te worden door geliefden die we volledig vertrouwen, dan gered te worden door een geïdealiseerde prins.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Johnson, R. M. (2015). The evolution of Disney princesses and their effect on body image, gender roles, and the portrayal of love. Educational Specialist, 6(10). https://commons.lib.jmu.edu/edspec201019/6/
- Shawcroft, J., Gale, M., Coyne, S. M., Rogers, A. A., Austin, S., Holmgren, H. G., … & Brubaker, P. (2023). Ariel, Aurora, or Anna? Disney princess body size as a predictor of body esteem and gendered play in early childhood. Psychology of Popular Media. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fppm0000494
- Bazzini, D., Curtin, L., Joslin, S., Regan, S., & Martz, D. (2010). Do animated Disney characters portray and promote the beauty–goodness stereotype? Journal of Applied Social Psychology, 40(10), 2687-2709. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1559-1816.2010.00676.x
- Coyne, S. M., Linder, J. R., Rasmussen, E. E., Nelson, D. A., & Birkbeck, V. (2016). Pretty as a princess: Longitudinal effects of engagement with Disney princesses on gender stereotypes, body esteem, and prosocial behavior in children. Child development, 87(6), 1909-1925. https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cdev.12569
- Yakubovsky, J. (2021). Disney Princess films and their effects on Gender and Body image through the Social Learning theory. Capstone Showcase. 3.
https://scholarworks.arcadia.edu/showcase/2022/media_communication/3