Depressies bij kinderen - Hoe kan ik mijn kind helpen?
Kinderen kunnen net als volwassenen aan een depressie lijden. Het is volkomen normaal dat onze kinderen ons vertellen of tonen dat ze zich gedurende een korte tijdsperiode verdrietig, ongelukkig, geïrriteerd of ontmoedigd voelen. Maar depressies bij kinderen zijn totaal iets anders. We moeten weten hoe we een onderscheid kunnen maken tussen de uitdrukking van negatieve emoties en de aanwezigheid van een ziekte.
Wanneer negatieve emoties bij een kind optreden en beetje bij beetje de verschillende aspecten van hun leven binnendringen, zoals hun schoolprestaties of hun tijd bij het gezin, dan hebben ze misschien een depressie. Kunnen wij, de ouders, in deze situatie iets doen om hen te helpen? Ja, dan kunnen we zeker. Lees verder en ontdek meer over depressies bij kinderen en wat je eraan kan doen.
“Een van de zaligste dingen die jou in het leven kunnen overkomen, is een gelukkige kindertijd”
-Agatha Christie-
Hoe weet ik of mijn kind een depressie heeft?
Vóór we het kunnen verhelpen, moeten we eerst weten of dit werkelijk het probleem is waaraan onze kleine lijdt. Om dit te doen moeten we op een reeks signalen letten die erop kunnen wijzen dat hij inderdaad een depressie heeft. Maar wat ook het geval is, we zullen altijd de diagnose van een deskundige nodig hebben.
Dit zijn de signalen waarmee we rekening moeten houden:
- prikkelbaar of terneergeslagen humeur,
- gedragsproblemen of problemen met discipline,
- verlies van interesse of plezier,
- een laag zelfvertrouwen,
- sociale afzondering,
- onrust,
- moeilijkheden met de concentratie,
- gevoelens van waardeloosheid en wanhoop.
Andere zorgwekkende symptomen zijn:
- een verandering in de eetlust,
- vaak huilen,
- slaapstoornissen (te veel of te weinig slapen),
- lichamelijke klachten,
- vermoeidheid,
- gewichtstoename of -verlies,
- poging om zichzelf pijn te doen,
- groei en gewicht die niet beantwoorden aan de leeftijd en de ontwikkeling van het kind,
- praten over zelfmoord of pogingen ondernemen om zelfmoord te plegen.
Onthoud dat deze omstandigheden ook met andere problemen of stoornissen te maken kunnen hebben. Dit kan het voor de ouders moeilijk maken om te bepalen of het een depressie of iets anders is. Wat wel duidelijk is, is dat wij en het kind hulp nodig hebben. Vraag dus hulp!
“Ik kan geen enkele behoefte uit de kindertijd bedenken die zo sterk is als de behoefte aan de bescherming van een vader”
-Sigmund Freud-
Depressies bij kinderen – wat kan ik doen?
Zoek professionele hulp. Bovendien is het belangrijk dat wij, de ouders, ons deel doen om ons kind te helpen. Als het kind weinig zelfvertrouwen heeft en zichzelf vaak bekritiseert, dan kunnen wij om te beginnen hem prijzen en het positieve beklemtonen, uiteraard op een oprechte manier. We kunnen hem op een begripvolle en voorzichtig manier vragen stellen over de negatieve gevoelens die hij over zichzelf heeft. We kunnen erop wijzen wanneer hij die op anderen projecteert.
Bij een depressie zijn er meestal schuldgevoelens. Wanneer dit gebeurt, kan je jouw kind helpen een onderscheid te maken tussen wat hij onder controle kan houden en wat niet. Als hij gevoelens van hulpeloosheid of wanhoop vertoont, dan moeten wij hem aansporen om zijn gevoelens op te schrijven of erover te praten. Hij kan deze schrijfopdracht starten met drie of vier keer per dag plezierige gedachten over zichzelf op te schrijven. In het begin zal het moeilijk zijn. Maar het is een oefening die hem zal helpen om gezonde gevoelens over zichzelf te ontwikkelen.
De steun van het gezin en professionele hulp
Als we merken dat hij zijn interesse in de dingen kwijt is en dat hij verdrietig is, dan moeten we een interessante dagelijkse activiteit organiseren. Het is ook de moeite waard om speciale evenementen te organiseren en hem regelmatig te laten praten over leuke gezinsonderwerpen. In dit alles is het gezinsleven essentieel. Als het gezinsmilieu stabiel is dan zal dit aanzienlijk helpen. Wat bedoelen we hiermee? Zorg voor een vaste routine en verminder het aantal veranderingen in de gezinssituatie. Als er zich enige veranderingen voordoen, dan moeten we ze vooraf vermelden en proberen om de onnodige zorgen te laten dalen.
Als we gedachten of signalen merken die te maken hebben met zelfmoord, dan moeten we zo snel mogelijk een specialist raadplegen.
Het is dus belangrijk dat we het kind zoveel mogelijk ondersteunen en zoveel mogelijk helpen als we kunnen. Want zijn of haar verdriet en negatieve gedachten zijn belangrijk. Ze moeten diepgaand behandeld worden. Depressies bij kinderen mogen niet langer een taboe-onderwerp zijn. We kunnen samen werken aan een beter bewustzijn.
Uitgelichte afbeelding met dank aan Annie Spratt en London Scout.