De werkzombie: wat wordt daar precies mee bedoeld?
Werkzombies bestaan in elke professionele setting. We herkennen ze direct omdat ze het altijd erg druk lijken te hebben. In veel gevallen is dit zo – maar het is ook in veel gevallen zo dat een werkzombie enkel zijn verantwoordelijkheden delegeert naar andere mensen. Dit zijn de werkzombies waar wij het vandaag over gaan hebben.
Het zijn ineffectieve en slechte collega’s maar weten op de een of andere manier hoe ze het vertrouwen van hun baas kunnen winnen. Dit resulteert uiteindelijk natuurlijk in giftige en onproductieve omgevingen waarin ze zonder problemen weten te overleven.
We kunnen ons in eerste instantie voorstellen dat de term “werkzombie” refereert aan een specifieke groep werknemers. Dit zijn degenen die veel uren werken of langzaam maar zeker geautomatiseerd te werk gaan. Dat komt vaak door een teveel aan werktaken, weinig motivatie en weinig erkenning of compensatie.
Er is echter een duidelijk verschil tussen werkers die het erg druk hebben en degenen die simpelweg rondjes om de kantoorruimtes wandelen en iedereen het idee geven dat ze het zo druk hebben. Het verschil zit hem in de productiviteit.
Sommige mensen denken dat deze geringe prestatie voortkomt uit een tekort aan toewijding. Degenen die dit soort gedrag hebben geanalyseerd, stellen echter een andere vraag: waarom laten bedrijven deze mensen blijven?
Ten eerste moeten we benoemen dat werkzombies niet alleen in openbare ruimten bestaan. Dit soort mensen werkt ook in privébedrijven, universiteiten, fabrieken en andere delen van het bedrijfsleven. Hoe overleven ze dit? Welke strategieën en karaktereigenschappen maken deze mensen tot hoe ze zijn?
Een werkzombie heeft een aantal vaardigheden. Ze overleven echter in elke werkplek omdat ze het vertrouwen van hun meerdere hebben vergaard. Daarom trekken ze ook niet veel aandacht ondanks het feit dat zij vaak het giftige element in de werkplaats zijn.
Hoe je een werkzombie kunt herkennen
In 2004 is een onderzoek uitgevoerd door middel van een Gallup survey naar de commitment (toewijding) van verschillende bedrijven in de Verenigde Staten en Europa. De resultaten lieten iets zien dat de deskundigen beschreven als een “culturele en zakelijke crisis.”
Bijna 64% van de werknemers liet weten dat ze zich toegewijd voelen aan hun werk of de doelen van het bedrijf waarvoor ze werkten. Hun enige zorg was dat ze aan de verwachtingen die bij hun banen hoorden voldeden zodat ze betaald zouden worden.
Volgens hun kwam dit door de geringe hoeveelheid erkenning die ze ontvingen en de slechte relatie die ze hadden met het midden of hogere segment van de managers.
Van overblijvende 36% kon 15% gezien worden als werkzombies. Bedrijven weten dat ze bestaan. Ook al beschouwen velen deze mensen als “rotte appels,” sommigen geloven dat het normaal is dat ze bestaan binnen het bedrijfsleven. Daarom accepteren deze mensen de werkzombies simpelweg als onderdeel van de werkplek waar verder niks aan te doen valt.
Kevin Daum – een in Amerika bekende auteur, bedrijfsspecialist en columnist voor Smart Business Magazine – beschrijft een werkzombie als een verwaarloosd personage waar we meer aandacht aan zouden moeten besteden. Soms ziet het bedrijf zelf over het hoofd dat deze werknemers degenen zijn die de productiviteit en de werkplek het meeste beïnvloeden.
Vijf kenmerken van een werkzombie
- Ze vertrekken voor hun dienst over is. Op de een of andere manier lukt het hun altijd om weg te glippen. De werkdag is nog niet over maar zij zijn al bezig met het opbergen van hun werkmiddelen. Dit doen ze in alle rust en alle blijdschap. Ook lijken ze trots te zijn op het werk dat ze geleverd hebben omdat ze er van uitgaan dat dit soort gedrag acceptabel is.
- Ze roddelen graag. Een van hun grootste redenen om te gaan werken, is roddelen. Roddels verorberen ze zonder hier verder over na te denken en ze genieten van het feit dat zij de meest recente kennis bezitten.
- Ze brengen altijd slecht nieuws. Werkzombies hebben een speciale gave waarmee ze achter alles kunnen komen. Dit lijkt echter altijd negatief uit te pakken: ontslag, problemen, straffen, enzovoort.
- Ze hebben nooit haast. Werkzombies hebben nooit haast. Ze zijn vaak laat, nemen langere pauzes dan normaal is en twijfelen niet om, zoals hierboven benoemd, eerder weg te gaan dan alle anderen.
- Ze hebben geen aspiraties. De werkzombie heeft geen tekort aan talent of vaardigheden, maar aan aspiraties. Hun enige doel is om hun werk te overleven en de tijd te laten verstrijken. De houding waarmee ze “niks in de ochtend doen en alles doorgeven aan de middag” veroorzaakt kopzorgen bij anderen. Ze voelen zich hier ongemakkelijk bij.
Waarom laten bedrijven zo iemand blijven?
We zeiden aan het begin van dit artikel al dat werkzombies zich in alle bedrijven begeven. Waarom tolereren bedrijven deze individuen echter? Ten eerste moet gezegd worden dat niet alle bedrijven deze mensen die hun reputatie en productiviteit beïnvloeden toestaan om lang binnen het bedrijf te blijven.
Een groot deel van de werkgroepen bestaat echter uit deze individuen omdat:
- … sommige bedrijven niet het juiste evaluatiesysteem benutten. Veel leidinggevenden besteden simpelweg ook weinig aandacht aan werkzombies. Ze zijn immers aardig richting iedereen en veroorzaken zelden conflicten.
- … de manager van het bedrijf ook een werkzombie is. Of we het nu wel of niet geloven, veel mensen staan voor functionaliteit in plaats van innovatie. Ze geven de voorkeur aan rustige mensen die geen problemen veroorzaken en zichzelf enkel en alleen laten “bestaan.” In deze zin willen ze alleen mensen die geen ruzie zoeken, die niet met nieuwe ideeën komen en geen veranderingen proberen door te voeren.
Concluderend kunnen we stellen dat, of we het nu wel of niet fijn vinden, werkzombies zullen blijven bestaan binnen bedrijven als het beleid niet verandert. Ze zullen dus blijven voortbestaan als er geen echte toewijding aan efficiëntie bewerkstelligd wordt.
Ondertussen zul jij jezelf moeten beschermen tegen het virus en de houding die mensen tot werkzombie maken. Let dus goed op jezelf!