Relatiecrises: de vier verschillende soorten

Relatiecrises: de vier verschillende soorten

Laatste update: 13 augustus, 2018

Een stel is een realiteit die continue wordt opgebouwd en afgebroken (evolutie). Het feit dat twee mensen verliefd zijn betekent niet dat ze geen relatiecrises zullen ervaren. Ook zullen ze wel eens ruzie of conflicten hebben. Er zijn een aantal momenten in een langdurige relatie waarop crises vaker voorkomen.

Iedere relatie is een wereld op zich. Het heeft zijn eigen krachten en zwakheden, en ook zijn eigen intrinsieke conflicten. Op diezelfde manier kan er een relatiecrisis, of meerdere, ontstaan in iedere relatie. Sommige soorten relatiecrises komen veel voor. Er zijn momenten in een relatie waarop een aantal specifieke factoren verschijnen waardoor de relatie minder stabiel wordt.

“Het is gemakkelijker om goed over te komen als minnaar dan het is als echtgenoot, omdat het makkelijker is om één keer slim te zijn en de timing goed te krijgen, dan het is om dit iedere dag te moeten doen.”

Honoré de Balzac

Er zijn vier momenten van relatiecrises in langdurige relaties: als de verliefdheid over is, als iemand de beslissing neemt de relatie officieel te willen maken, als er kinderen worden geboren, en als de kinderen het huis uit gaan. Laten we deze momenten eens gedetailleerder bekijken.

1. Relatiecrises – het einde van de verliefdheid

Dit is de eerste van de veelvoorkomende relatiecrises. Het gebeurt vaak ongeveer een jaar na het begin van de relatie. Onderzoek wijst uit dat verliefdheid gemiddeld ongeveer drie maanden duurt. De effecten ervan duren echter wat langer. Laten we in gedachte houden dat dit een geschatte statistiek is, waarbij we het hebben over gemiddelden en niet specifieke gevallen.

Hand in hand

Het einde van de verliefdheid betekent een scheur in de romantische idealen. Met andere woorden, we zien onze partner niet langer als perfect of fundamenteel bijzonder. Op dit moment zien we ook alle tekortkomingen van onze partner. Dit betekent dat we onze verwachtingen moeten aanpassen, en dat kan ook een crisis betekenen. Veel stellen waren eerst het voorbeeld van perfectie, maar beëindigden de relatie na een jaar. Dit komt door de verschuiving van ideaalbeeld naar werkelijkheid.

2. De relatie officieel maken

Normaliter ontstaat er na drie jaar een nieuwe relatiecrisis. Dit is het moment waarop mensen gaan nadenken over ‘de volgende stap’. Dat wil zeggen, de beslissing om samen te gaan wonen of niet. Het is opnieuw een aanpassing die kan lijden tot verschillende relatiecrises.

Op dat moment kan de relatie een van vele wegen inslaan. In het beste geval besluiten beide partners om samen te gaan wonen, of niet. Dit verandert in ware acceptatie van elkaar en de transformatie in een volwassen relatie. Anderen kunnen het niet eens worden over deze stap. Dit leidt dan vaak tot het beëindigen van de relatie, of op zijn minst een zekere mate van afstandelijkheid tussen de partners.

3. Het krijgen van kinderen

Het krijgen van kinderen is een andere factor die een herstructurering van de relatie vereist. Dit is een van de momenten waarop de scheurtjes in de relatie goed zichtbaar kunnen worden. Het is ook vaak een moment waarop oude, onopgeloste conflicten opnieuw de kop opsteken, of zelfs problemen uit de kindertijd. Een stabiele relatie kan toch op wankele schroeven komen te staan.

Zwangerschap

In deze fase wordt de relatie op de tweede plaats gezet omdat het ouderschap nu de belangrijkste rol heeft ingenomen. De kinderen zijn de prioriteit. Soms is er onenigheid wat betreft de opvoeding. Andere keren heeft een van de partners moeite met de grote verantwoordelijkheid die ouderschap met zich meebrengt. Het komt vaak voor dat het onvermogen om met deze problemen om te gaan het einde van de relatie teweeg brengt. Als de relatie deze problemen aan kan, wordt het een sterke familie.

4. Het lege nest en nieuwe uitdagingen

Hoewel het stel de voorgaande relatiecrises het hoofd heeft kunnen bieden, komt er nog steeds het moment dat de kinderen het huis uitgaan. De partners zijn nu weer alleen na vele jaren. Beiden zijn ze erg veel veranderd gedurende de afgelopen jaren en ze moeten elkaar helemaal opnieuw leren kennen.

In het verleden gingen stellen vroeger trouwen en daarom waren ze nog geen vijftig als de kinderen het huis uitgingen. In die gevallen vonden de stellen zich nog jong genoeg om overnieuw te beginnen. Maar nu begint die fase later. Daarom worden relaties minder vaak beëindigd tijdens deze fase, maar er kunnen wel hevige relatiecrises ontstaan. Het overkomen van deze problemen kan leiden tot het herontdekken van latente delen van de relatie.

Hoewel beide partners heel veel van elkaar kunnen houden, voorkomt dit niet dat er problemen kunnen ontstaan in de relatie. Relatiecrises in stabiele relaties zijn een geweldige kans om de banden tussen de partners te versterken en de relatie meer diepgang en inhoud te geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.