De vier meestvoorkomende soorten hoofdpijn
Hoofdpijn is een van de vaakst voorkomende bronnen van ongemak. Omdat hun oorzaak veelal onbekend is, kan het helpen om de symptomen van de meestvoorkomende soorten hoofdpijn te herkennen.
Op die manier kun je het ongemak dat je kwelt op effectieve wijze behandelen. In dit artikel zul je een aantal van de tekenen en hints ontdekken die naar de vier meestvoorkomende hoofdpijn kunnen wijzen.
Hoofdpijn is relatief zelden een symptoom van een serieuze of gevaarlijke ziekte. Soms worden ze veroorzaakt door stress, soms door een slecht dieet of een tekort aan lichaamsbeweging. Soms is het een teken dat er iets anders aan de hand is in je lichaam.
Het belang van kennis over de meestvoorkomende soorten hoofdpijn
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle soorten hoofdpijn hetzelfde zijn of dezelfde oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert en een aantal van de tekenen van de meestvoorkomende soorten hoofdpijn goed kunt herkennen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (afgekort WHO in het Engels) is hoofdpijn de meest voorkomende gezondheidskwaal in de wereld. De WHO constateert dat wanneer iemand vaak hoofdpijn heeft, dit het begin kan zijn van een zogenaamde “hoofdpijnstoornis.”
Bovendien liet de WHO weten dat de meeste gevallen van hoofdpijn gepast behandeld worden in primaire zorginstellingen zonder dat men hiervoor een specialist hoeft te zien.
De vier meestvoorkomende soorten hoofdpijn
Om je hoofdpijn te verlichten, is het belangrijk om te weten welke soort hoofdpijn je hebt. Hieronder volgen de vier meestvoorkomende soorten hoofdpijn en de oorzaken hiervan.
1. Migraine
Migraine is een neurologische aandoening waarvan een pulserende pijn het meestvoorkomende symptoom is. Soms doet deze zich voor in combinatie met andere symptomen zoals misselijkheid, braken of overgevoeligheid voor licht en geluid.
Migraine kan echter variëren tussen mild en intens. Het is een spectrum. Daarnaast doet het zich vaak voor aan één kant van het hoofd (links of rechts) – maar het is niet onmogelijk dat dit soort hoofdpijn zich aan beide kanten voordoet.
Een migraine kan enkele uren duren tot dagen duren. Gemiddeld duurt een aanval tussen de 12 en 18 uur per keer, maar dit kan oplopen tot zo’n 72 uur. Bovendien kan een migraine zo intens zijn dat degene die eraan lijdt zijn of haar gebruikelijke dagelijkse activiteiten niet kan voltooien.
Ook al is de voornaamste oorzaak van migraines onbekend, men heeft wel een aantal gerelateerde factoren weten te identificeren. Zo kunnen hormonale schommelingen of bepaalde etenswaren zoals chocolade, gezouten kaas of drank zoals wijn al bijdragen aan een migraine. Sterke geuren, een slaaptekort of zelfs stress kunnen hier ook een rol in spelen.
2. Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn uit zich veelal in een zeurende, onderdrukkende en constante pijn die zich vaak rond het voorhoofd en de nek uit. Men kan vaak ook druk aan beide kanten van het hoofd ervaren.
De voornaamste oorzaak hiervan is ook onbekend. Wel worden vermoeidheid en stress (vandaar de naam “spanningshoofdpijn”) door deskundigen in verband gebracht met deze aandoening.
Er zijn verschillende manieren waarop de pijn die hiermee gepaard gaat, verminderd kan worden. Denk hierbij aan het koelen of juist verwarmen van het hoofd of het toepassen van ontspanningstechnieken.
De pijn is vaak mild of gematigd. Over het algemeen ervaart men wat opluchting als de bron van de spanning verholpen wordt, maar dit soort hoofdpijn kan uren tot dagenlang aanhouden als dit niet gebeurt.
3. Sinushoofdpijn
Dit soort ongemak uit zichzelf vaak als pijn in het gezicht en het hoofd. Veel deskundigen zien een verband tussen sinushoofdpijn en een ontsteking van de sinussen ofwel bijholten.
Deze ontsteking komt voort uit zogeheten sinusitis, ofwel bijholteontsteking. Over het algemeen kan deze vorm van hoofdpijn zich echter ook voordoen tijdens een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Hierbij kun je denken aan een verkoudheid.
Omdat dit vaak tijdens een ontsteking voortkomt, krijgt men hierbij ook meestal koorts. Het ongemak wordt intenser bij een plotselinge beweging van het hoofd of wanneer men zich teveel inspant. Om deze soort hoofdpijn te voorkomen, raden we je aan een gezonde levensstijl aan te nemen en je immuunsysteem goed te onderhouden.
4. Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een van de extreemste vormen van gewone hoofdpijn. Het is vrij zeldzaam en treft meer mannen dan vrouwen. Normaal gesproken gaat dit soort hoofdpijn gepaard met zwelling, rode oogleden, tranende ogen en een verstopte neus.
Clusterhoofdpijn uit zich ook door pijn in de ogen of hieromheen. Vaak voelt men deze pijn aan één kant van het hoofd. Net zoals de andere soorten hoofdpijn, is de precieze oorzaak hiervan onbekend. Bepaalde gewoontes zoals roken kunnen echter als risicofactoren gezien worden. Bovendien kan een erfelijke component hier ook een rol in spelen.
Concluderend kunnen we wel stellen dat hoofdpijn door allerlei factoren uitgelokt kan worden. Houd in gedachten dat terugkerende hoofdpijn echter wel het eerste symptoom van een serieuze aandoening kan zijn. Daarom kun je het beste naar je huisarts gaan als gewone pijnstillers de pijn niet verlichten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Forshaw, M. (2004). Understanding Headaches and Migraines.