De verschillen tussen de ziekte van Alzheimer en dementie

De verschillen tussen Alzheimer en dementie zijn soms moeilijk te begrijpen. In dit artikel leggen we ze echter duidelijk uit.
De verschillen tussen de ziekte van Alzheimer en dementie

Laatste update: 18 september, 2021

Het lijdt geen twijfel dat cognitieve vaardigheden afnemen met de leeftijd. In de afgelopen jaren is de kennis over dit proces en de bijbehorende ziekten toegenomen. Er blijven echter bepaalde diagnostische problemen bestaan. Het is bijvoorbeeld moeilijk om onderscheid te maken tussen Alzheimer en dementie, evenals andere aandoeningen.

Veel gezinnen vinden het moeilijk om te weten hoe ze de normale tekenen van veroudering kunnen onderscheiden van die van de vroege stadia van neurodegeneratieve ziekte. Dit betekent vaak dat dementie zich kan ontwikkelen tot een punt dat het leven van de patiënt ernstig schaadt. In dit artikel leer je hoe je het verschil kunt zien tussen de ziekte van Alzheimer en dementie.

Ziekte van Alzheimer

Alzheimer en dementie verschillen klinisch

De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve hersenaandoening die de werking van neuronen verstoort. Het tast vooral de neocortex aan en veroorzaakt celdood. In gevorderde stadia ontwikkelt het zich echter in inwendige delen van de hersenen.

Gedurende vele jaren heeft deze ziekte de neiging om asymptomatisch te blijven, omdat de kracht van de hersenen tot plasticiteit en compensatie het verlies van functies oplost. Desalniettemin, wanneer de hersenen het niet langer kunnen “verbergen,” komen er tekenen van cognitieve stoornissen en geheugenverlies en kunnen deze zich ontwikkelen tot de dood van de persoon.

Nieuwe onderzoeken naar biomarkers (Engelse link) voor de ziekte van Alzheimer maken het mogelijk om deze ziekte vroeg op te sporen, nog voordat hij symptomen veroorzaakt. Dit is vooral handig voor mensen met een voorgeschiedenis van de ziekte in hun familie. De biomarkers van deze ziekte zijn als volgt:

  • De niveaus van bèta-amyloïde en tau-eiwitten in het hersenvocht. Deze worden geanalyseerd door ze te extraheren door middel van een lumbaalpunctie.
  • Detectie van de accumulatie van deze eiwitten in de hersenen met behulp van positronemissietomografie (PET).
  • Structurele of functionele beeldvormingsstudies van de hersenen en zijn regio’s door middel van magnetische resonantie en positronemissietomografietechnologieën met een glucosetracer.

Dementie

Dementie is een reeks symptomen die verband houden met het vermogen om te denken, redeneren en onthouden. Ze veroorzaken moeilijkheden bij de normale uitvoering van het leven van de patiënt. Het is echter geen ziekte, maar het kan er wel de oorzaak van zijn.

De DSM-V ( Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ) heeft de naam veranderd van dementie in ernstige neurocognitieve stoornis. Bovendien voegden ze een nieuwe, minder ernstige categorie cognitieve stoornissen toe, de milde neurocognitieve stoornis.

Deze stoornis wordt gediagnosticeerd wanneer de aantasting van een enkel cognitief vermogen ernstig genoeg is om de onafhankelijkheid te verstoren. De stoornis mag dan echter niet zijn veroorzaakt door drugsgebruik, delirium of andere aandoeningen.

De cognitieve vaardigheden die voor deze diagnose worden geëvalueerd, zijn de volgende:

  • Complexe zorg.
  • Expressie en begrip van taal.
  • Uitvoerende functies : plannen, organiseren, dingen onthouden, prioriteiten stellen of aandacht besteden aan taken.
  • Perceptueel-motorische functie: visuele perceptie van de ruimtelijke relaties tussen objecten.
  • Leren en geheugen.
  • Sociale cognitie.

Verschillen tussen Alzheimer en dementie

Alzheimer en dementie hebben bepaalde overeenkomsten

Nu je iets meer over elke aandoening weet, kun je zien dat er grote overeenkomsten tussen zijn. Bijvoorbeeld geheugenverlies en achteruitgang van de hogere cognitieve functies. De verschillen tussen de twee aandoeningen zijn echter aanzienlijk en, zodra de relevante diagnostische tests zijn gedaan, zal ook de behandeling anders zijn.

De belangrijkste verschillen tussen de ziekte van Alzheimer en dementie zijn als volgt:

  • Alzheimer is een ziekte. Dementie is echter een syndroom, met andere woorden, een reeks symptomen.
  • Dementie verslechtert de cognitieve functies, maar is niet degeneratief. Desalniettemin kan de ziekte die dementie veroorzaakt, dat wel zijn.
  • Dementie veroorzaakt in principe niet de dood, maar de ziekte van Alzheimer wel.
  • De symptomen van beide volgen verschillende verlopen. Bij de ziekte van Alzheimer begint het met een klein geheugenverlies en naarmate het vordert, komen er symptomen bij. Bij dementie variëren de eerste symptomen afhankelijk van de ziekte die het veroorzaakt.
  • Dementie is niet erfelijk. Er zijn echter aanwijzingen dat het hebben van familieleden met de aandoening het risico op het ontwikkelen ervan kan vergroten. Aan de andere kant heeft Alzheimer wel een duidelijke genetische link. Iemand met een ouder of broer met Alzheimer heeft bijvoorbeeld een iets hoger risico om er zelf ook aan te lijden.

Naar schatting lijdt één op de tien 65-plussers aan een vorm van dementie. Ongeveer 75 procent van deze gevallen is te wijten aan de ziekte van Alzheimer. Hoewel er studies en medicijnen blijven bijkomen, is er nog steeds geen remedie voor deze aandoeningen en kan hun voortgang momenteel alleen worden vertraagd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García-Ribas, G., Moreno, L. S., & García Caldentey, J. (2014). Biomarcadores en la enfermedad de Alzheimer. Rev Neurología58(7), 308-17.
  • Morrison, J. (2015). DSM-5® Guía para el diagnóstico clínico. Editorial El Manual Moderno.
  • Mateu, K. A., Guzmán, M. D. L. Á. A., & Jiménez, L. F. H. (2014). Función ejecutiva en adultos mayores con patologías asociadas a la evolución del deterioro cognitivo. Neuropsicologia Latinoamericana6(2).https://www.neuropsicolatina.org/index.php/Neuropsicologia_Latinoamericana/article/view/180

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.