De mute-generatie: jonge mensen nemen hun mobiele telefoons niet op

Millennials geven de voorkeur aan andere communicatiemethoden boven traditioneel bellen. De angst die wordt veroorzaakt door een onmiddellijke reactie te moeten bieden, is een van de belangrijkste redenen voor deze vermijding.
De mute-generatie: jonge mensen nemen hun mobiele telefoons niet op
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je je ooit afgevraagd waarom veel jonge mensen hun mobiele telefoon niet beantwoorden? Ze zullen zeggen: “Ik had hem niet bij me” of “Ik had hem op stil” of “Ik was bij vrienden.” Is dit de reden waarom millennials en generatie Z de mute-generatie worden genoemd?

Volgens een onderzoek van BankMyCell (Engelse link) is het ontvangen van een oproep voor deze jongeren een ingreep in hun dagelijks leven. Het is ook te tijdrovend. Tenminste, dat beweerde 75 procent van de voor dit onderzoek geïnterviewde jongeren.

Voor 75 procent van de jongeren dringt een telefoontje binnen in hun dagelijks leven.

De steekproef bestond uit 1.200 jonge Amerikanen geboren tussen 1981 en 1996. Enric Soler, hoogleraar psychologie en onderwijskunde aan de Open Universiteit van Catalonië (UOC), ondersteunt de conclusies van dit onderzoek.

Soler suggereert dat een telefoontje als een inbraak fungeert en dat de jongere niet weet hoe lang het hem zal afleiden. Hij beweert verder dat ze van mening zijn dat wie het ook is die hen belt, altijd meer behoeftig is dan zij, als de ontvanger van de oproep.

Jongeren met mobiel

De mute-generatie

Op basis van onderzoek zoals dat uitgevoerd door BankMyCell, wordt dit deel van de samenleving de mute-generatie genoemd. Maar waarom nemen de jongeren van tegenwoordig hun mobiele telefoons niet op?

  • Het is een afleiding. Telefoongesprekken kunnen voor sommige jongeren een bron van stress zijn, omdat ze gedwongen zijn om ze onmiddellijk te behandelen. Daarom geeft deze generatie de voorkeur aan sms-berichten, omdat ze deze kunnen beantwoorden wanneer ze maar willen. Zo hebben ze voldoende tijd om de meest geschikte reactie voor te bereiden.

  • Het kost tijd. Tegenwoordig zijn er veel andere communicatiesystemen die beter kunnen worden aangepast aan de huidige gewoonten en levensstijlen. Zelfs het verzenden van audio stelt de afzender in staat om over zijn antwoord na te denken en het zo vaak als hij wil opnieuw op te nemen. Bij geen enkele gelegenheid zijn ze gedwongen om een onmiddellijke reactie te geven.

  • Ze zeggen misschien iets waar ze spijt van hebben. Hoewel we in het tijdperk van onmiddellijkheid leven, voelen de jongere generaties zich vaak niet in staat om onmiddellijke antwoorden te geven. Sterker nog, ze nemen liever de tijd om te antwoorden wanneer ze er echt klaar voor zijn.

  • Woorden verdwijnen in de wind. In een informatiemaatschappij waar alles online staat, is mondelinge communicatie steeds minder valide geworden. Door dingen op schrift te stellen, kunnen deze jonge mensen de exacte woorden onthouden waarop ze moeten reageren als de tijd daar is.

Conclusie van het onderzoek

De enquête van BankMyCell bracht de belangrijkste redenen bijeen die jongeren geven om bepaalde telefoontjes niet te beantwoorden.

Ongeveer 75 procent van de ondervraagden beweerde dat bellen te tijdrovend was. 64 procent van hen noemde de moeilijkheid om met behoeftige mensen om te gaan. 55 procent geeft toe bepaalde oproepen niet te beantwoorden bij aankomst op een evenement, en nog eens 49 procent neemt niet op uit angst om een gunst te worden gevraagd.

Verandering in communicatiegewoonten

Bovendien ondergaan de communicatiegewoonten in het algemeen belangrijke veranderingen. Bij jonge mensen zijn deze veranderingen het duidelijkst.

“De mute-generatie beschouwt het traditionele bellen als een riskante communicatiestrategie.”

-Ferrán Lalueza, hoogleraar Information Science Studies aan het UOC-

“Millennials en Generatie Z hebben geïntegreerde communicatie via asynchrone platforms, waarbij het niet nodig is dat de twee gesprekspartners in de tijd samenvallen, en het is gemakkelijker, comfortabeler en minder opdringerig voor hen”, legt Enric Soler uit, “Het is gemakkelijker, comfortabeler en minder opdringerig.”

Bellen kan vervelend zijn

Een ander aspect om in gedachten te houden is dat bellen vervelend kan zijn. Speciaal voor de jongsten onder ons. Volgens Ferrán Lalueza, hoogleraar Informatie- en Communicatiewetenschappen aan het UOC, beschouwt de mute-generatie het traditionele telefoongesprek zelfs als ‘een riskante communicatiestrategie’.

Het is inderdaad waar dat je tijdens een gesprek je woorden niet kunt wissen of ongedaan maken.

“Dit schept voor hen minder veiligheid en vertrouwen dan het gebruik van een spraakbericht,” vervolgt de UOC-hoogleraar. Hij beweert verder dat een van de voordelen die jonge mensen in dit andere systeem zien, is dat ze “hun tekst zo vaak als nodig kunnen herhalen voordat ze deze verzenden.”

Mensen met mobiel

De samenleving van directheid

Het is waar dat we in een samenleving van directheid leven. Dit verbergt echter een merkwaardige paradox. Het is het feit dat het de jongere generaties moeten zijn die deze kwaliteit van directheid laten zien. Toch lijkt niets minder waar, want juist deze nieuwe generaties hebben de meeste tijd nodig om hun communicatieve handelingen uit te voeren.

Een van de belangrijkste redenen is dat traditionele gespreksmethoden een grote bron van angst kunnen zijn voor jongere generaties.

Het lijkt erop dat de mute-generatie zich zeker niet op zijn gemak voelt in ‘face-to-face’ en ‘synchrone’ gesprekken. Zoals Enric Soler waarschuwt, betekent dit gebrek aan veiligheid dat ze de neiging hebben om verdedigingsmechanismen zoals vermijding in te voeren. Want als ze niet reageren, is er geen kans dat ze hun tekortkoming op dit gebied blootleggen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.