De metafoor van het lied van de sirenen en zelfbeheersing

Volgens de overlevering had wie het mooie lied van een sirene hoorde een onvermijdelijk einde: verdrinking in de diepten van de zee. Alleen Odysseus wist deze machtige verleiding te overwinnen, en hij deed dat door een strategie: gedwongen zelfbeheersing.
De metafoor van het lied van de sirenen en zelfbeheersing
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 oktober, 2022

Heb jij een goede zelfbeheersing? Het is de moeite waard om te bedenken dat je ook maar een mens bent en dat het uiterst gemakkelijk is om in de val van de verleiding te trappen. We laten ons bijvoorbeeld allemaal verleiden door aantrekkelijke prikkels zoals kledingstukken, voedsel of technologie in warenhuizen. In feite is de wereld als een oceaan waar het onweerstaanbare lied van de sirenen altijd op de achtergrond te horen is.

Waarschijnlijk probeer je jezelf echter wat grenzen te stellen en gebruik je wat strategieën om te voorkomen dat je de controle volledig verliest. Op dat moment kan het handig zijn om je een specifiek moment in de geschiedenis van Odysseus in de Ilias te herinneren.

Het is die waarop hij, in zijn poging om na de Trojaanse oorlog naar huis terug te keren, gedwongen wordt de zee over te steken waarin de sirenen leven.

Odysseuss

Wetende dat wie hun lied zou horen, in de verleiding zou komen om in het water te springen, beval Odysseus zijn bemanning om hun oren te bedekken, zoals de tovenares Circe had aanbevolen.

Hij wilde echter het beroemde lied van de sirenen horen. Daarom besloot hij zichzelf aan de mast vast te binden en zijn zeelieden te vragen hem niet los te maken terwijl ze dat gebied doorkruisten, zelfs als hij daar zelf opdracht toe gaf.

Odysseus voerde uit wat we in de psychologie kennen als een pre-commitment strategie. Zichzelf vastbinden aan de mast was zijn gedwongen zelfbeheersingsmechanisme om niet toe te geven aan de verleiding.

Ondanks dat hij zich uit nieuwsgierigheid blootstelde aan de sirenen, wist hij zich in te houden. Op de een of andere manier moeten ook wij in ons dagelijks leven een mast vinden om ons aan vast te binden om niet ten prooi te vallen aan de impuls en de kracht van verlangens.

Ons welzijn hangt vaak af van ons vermogen om vooraf vastleggingsstrategieën toe te passen om ons niet te laten meeslepen door impulsief gedrag. Die ons naar de diepte van spijt leiden.

Vrouw winkelt
In ons dagelijks leven moeten we gebruik maken van zelfbeheersing om niet te vervallen in contraproductief gedrag.

De metafoor van het lied van de sirenen

Onder zelfbeheersing verstaan we het vermogen dat het ons gemakkelijker maakt om onze impulsen, emoties en gedrag te beheersen. Het is het gereguleerde en rationele gedrag dat ons onderscheidt van dieren. In feite is het dankzij dit dat we meer verrijkende langetermijndoelen kunnen bereiken. Dit verfijnde en essentiële vermogen is te danken aan een specifiek gebied van de hersenen.

Uit een onderzoek (Engelse link) van de Yale University (VS) blijkt dat het gebied dat zelfbeheersing vergemakkelijkt de prefrontale cortex is. Het is het gebied van de hersenen dat er het langst over doet om te rijpen. Dit verklaart waarom kinderen en adolescenten ernstige problemen hebben met het beheersen van hun impulsen.

De metafoor van het lied van de sirenen verwijst naar het geheel van aantrekkelijke prikkels die in je omgeving bestaan. De zaken waaraan je moeilijk weerstand kunt bieden. In je dagelijkse routine zijn er vele die, net als de sirenen in de Ilias, hun stem verheffen en hun schoonheid tonen om te proberen je in de afgrond van spijt of ongezonde gewoonten te laten vallen.

Veel van onze keuzes zijn niet rationeel. Daarom moeten we strategieën toepassen om controle uit te oefenen over al onze beslissingen en gedragingen (aankopen, internetgebruik, enz.).

Het lied van de sirenen in de 21e eeuw

De metafoor van het lied van de sirenen symboliseert, als voorbeeld, iemand die niet kan ophouden te luisteren naar de stem van zijn verslaving aan tabak en doorgaat met het roken van twee pakjes sigaretten per dag.

Winkels en supermarkten maken gebruik van sirenenliederen bij het bepalen van de indeling van hun producten. Marketing en reclame zijn als sirenen, die ons uitnodigen om non-stop te kopen.

Ook de sociale media zitten vol sirenenliederen. Elk element, elke kleur en elk algoritme is erop gericht je zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Bovendien ben je je niet altijd bewust van deze verschijnselen. Het lied van de sirenen is boeiend en het is echt moeilijk om hun aanwezigheid te weerstaan. Hoe meer je jezelf echter aan ze blootstelt, hoe meer je wegzakt.

Dit gebeurt doordat je als mens een emotioneel wezen bent en niet altijd beredeneerd gedrag vertoont. Je impulsen regeren en je emoties sturen je reacties. Als gevolg daarvan is het niet gemakkelijk om zelfbeheersing in praktijk te brengen als de prikkels om je heen zo aantrekkelijk zijn.

De pre-engagement strategie: zelfbeheersing is gezond

Dr. Janet Schwartz van de Tulane University (VS) heeft hierover een heel interessant experiment uitgevoerd, dat later werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science (Engelse link).

In Zuid-Afrika werd een programma voorgesteld met de naam Discovery Vitality. Het hield in dat aan gezinnen werd voorgesteld dat ze in supermarkten alleen gezond voedsel zouden kopen. Als ze dat deden, kregen ze 25 procent korting op de totale aankoop.

Het programma duurde zes maanden en was een succes. De gezinnen vermeden het kopen van ultrabewerkte levensmiddelen, rijk aan verzadigde vetten enz. Ze voerden een pre-commitment strategie uit.

Met andere woorden, ze waren in staat om de “sirenenzang” van ongezonde voedingsmiddelen te vermijden om die aan te schaffen die geschikter waren. Het programma slaagde er in wezen in rationelere aankopen te stimuleren.

Ons vermogen om ons in te zetten voor het bereiken van doelen vereist het werken aan zelfbeheersing en het vermijden van onmiddellijke bevrediging om grotere voordelen op lange termijn te verkrijgen.

Vrouw met opgelicht brein
Mensen met een betere zelfbeheersing vertrouwen meer op goede gewoonten dan op wilskracht.

De Ulysses-strategie toepassen

Als je erover nadenkt, heb je geen derden nodig om je te bevredigen om patronen van gezonder gedrag te beginnen. Je kunt de Ulysses-strategie toepassen en je eigen pre-commitment strategieën ontwikkelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door contant geld bij je te dragen. Dit in plaats van betalen met creditcards je meer controle te geven over je aankopen.

Je kunt ook de sirene-oproepen van je mobiele telefoon-apps omzeilen door je gebruikstijd te beperken. Er zijn inderdaad veel palen waar je jezelf van tijd tot tijd aan vast kunt binden net als Odysseus om jezelf te laten zien dat je controle hebt over je leven.

Niemand hoeft het voor je te doen. Ontwerp je eigen zelfbeheersingsstrategieën om je doelen te bereiken en meer bevredigend en gezond gedrag te ontwikkelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Schwartz J, Mochon D, Wyper L, Maroba J, Patel D, Ariely D. Healthier by Precommitment. Ciencias Psicológicas . 2014;25(2):538-546. doi: 10.1177/0956797613510950
  • Kim S, Lee D. Prefrontal cortex and impulsive decision making. Biol Psychiatry. 2011 Jun 15;69(12):1140-6. doi: 10.1016/j.biopsych.2010.07.005. Epub 2010 Aug 21. PMID: 20728878; PMCID: PMC2991430.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.