De effecten van de zomertijd tijdens de lockdown
Veel mensen hebben het gehad over de verandering naar de zomertijd tijdens de lockdown en de mogelijke effecten ervan. Maar meer dan deze tijdverandering, is het de gedwongen quarantaine zelf wat ons aangrijpt. We kunnen echter niet ontkennen dat het moeten aanpassen aan het tijdverschil een extra stressfactor kan zijn.
Er is geen onderzoek om ons te vertellen wat we zullen of moeten ervaren of wat andere mensen in een vergelijkbare situatie hebben ervaren. Deskundigen laten ons echter weten dat we niet echt een buitensporig negatieve of problematische impact zouden moeten ervaren. In feite zullen de meeste van ons alleen het verschil merken van een uur minder slaap.
Hoe het ook zij, er is één duidelijk feit. Elk jaar analyseren zowel deskundigen als niet-deskundigen de voor- en nadelen van deze gedwongen verandering van winter naar zomer en van zomer naar winter.
De Europese Unie bijvoorbeeld overweegt al om een einde te maken aan deze seizoensgewoonte. Evenzo waarschuwen medische en wetenschappelijke instanties ons altijd voor de effecten die deze verandering normaal gesproken heeft op ons circadiane ritme.
Sommige mensen hebben het over risico’s voor onze gezondheid. Sommige mensen hebben namelijk weken nodig om eraan te wennen en zijn kinderen meestal het meest getroffen. We weten echter dat de handelssector en het bedrijfsleven deze strategie om meer gebruik te maken van daglicht juist waarderen.
Hoe het ook zij, één ding is duidelijk: we hebben nog nooit eerder een verandering naar zomertijd tijdens een lockdown meegemaakt. Laten we daarom eens kijken naar mogelijke effecten.
Twee manieren waarop de zomertijd ons tijdens de lockdown kan beïnvloeden
Een veel voorkomend fenomeen in de huidige context van gedwongen quarantaine is dat je ‘s ochtends je ogen opent en niet weet welke dag het is.
Deze verwarring duurt maar een paar seconden, maar is een direct gevolg van de verandering van onze routines. Het maakt niet uit of het maandag of zondag is, want voor velen van ons is onze levensstijl de hele week hetzelfde.
Dit betekent ook dat het merendeel van de bevolking nauwelijks negatieve effecten van de tijdverandering zal merken. Ja, het kan zijn dat we de verandering wel opmerken, maar het is ook heel goed mogelijk dat het voor veel mensen minder traumatisch is dan andere keren, simpelweg omdat er geen werk- of schoolverplichtingen meer zijn.
Aan de andere kant zullen degenen die in deze huidige situatie moeten blijven werken, wel veranderingen ervaren. Laten we dit eens gedetailleerd gaan bekijken.
Verandering naar zomertijd tijdens de lockdown en mensen die thuis moeten blijven
De verandering naar zomertijd heeft een mooi voordeel, namelijk dat we meer worden blootgesteld aan natuurlijk licht. Deze factor kan in de huidige context een zeer positief element zijn.
Voordelen
Door meer licht in huis te hebben, verbetert dit veel verschillende fysiologische processen. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van melatonine. Als gevolg hiervan bevordert dit processen zoals een betere nachtrust, een beter geheugen en de aanmaak van serotonine, het welzijns-hormoon.
Het simpele feit dat we thuis minder kunstlicht gebruiken, komt ons ook ten goede. En niet alleen financieel, want het binnenlaten van zonlicht door de ramen en balkons helpt ons te ontspannen en geeft ons een gevoel van welzijn.
Problemen
De verandering naar zomertijd tijdens de lockdown kan ook een nadeel hebben: de avonden worden langer. In dit geval voel je misschien frustratie en een bijna instinctief verlangen om naar buiten te willen gaan.
Dit zal ongetwijfeld je grootste probleem zijn. Gezien deze situatie is het belangrijk dat je je dagelijkse routine tijdens de quarantaine versterkt, rekening houdend met deze aspecten. Maak gebruik van de ochtenduren om je taken uit te voeren, zoals telewerken, huiswerk, kinderopvang en het schoonmaken van het huis.
Voor de middaguren zou je meer motiverende activiteiten moeten opzetten om mentaal of fysiek bezig te zijn. Houd er rekening mee dat het juist in deze periode is dat je je verveling, frustratie en angst op een veel betere manier moet beheersen.
Mensen die blijven werken
De verandering naar zomertijd tijdens de lockdown kan moeilijk zijn voor mensen die blijven werken. Het is een stressfactor die angst, slaapproblemen en een negatieve emotionele toestand kan vergroten.
Een studie van de Universiteit van Californië (link in het Engels) door Dr. Beth Ann Malow legt uit dat tijdveranderingen op zich problematisch zijn voor onze hersenen. Elke cel in ons lichaam heeft een interne circadiane klok.
Deze klok regelt interne processen, waaronder lichaamstemperatuur, metabolisme, hormoonspiegels, bloeddruk en vooral alertheid. Als gevolg hiervan kunnen veel van onze zorgverleners en supermarktmedewerkers zich meer gestrest voelen.
Het klopt dat niet iedereen op dezelfde manier reageert. Maar als de COVID-19-pandemie je al in een staat van hoge angst, druk en verantwoordelijkheid heeft gebracht, dan kan de verandering naar zomertijd tijdens de lockdown een andere problematische factor zijn.
In deze gevallen is het een prioriteit dat je de komende tijd voor je rustschema’s zorgt. Zorg dat je acht uur slaap krijgt en dat je dezelfde routines blijft volgen. Daarnaast, in de tijd dat je vrij bent, zou je moeten proberen je stress los te koppelen en te verlichten. Deze mensen zijn op dit moment van vitaal belang en daarom moeten we in hun behoeften voorzien.
Zoals je kunt zien kan de verandering naar zomertijd tijdens de lockdown ons op veel verschillende manieren beïnvloeden.