De drie communicatiestijlen
Je kent vast wel bepaalde mensen die alleen al door hun manier van spreken en communiceren impliciet geweld suggereren. Je zult ook anderen hebben ontmoet die je wantrouwt vanwege hun ongrijpbare blik, hun neerbuigendheid of gewoon hun houding waardoor je je ongemakkelijk voelt. In feite weet je diep van binnen hoe je tussen de regels door kunt lezen en precies kunt aanvoelen met wat voor persoonlijkheid je te maken hebt als je met ze praat, simpelweg door de communicatiestijlen die ze hanteren.
Maar ben je je bewust van wat je overbrengt, van het beeld dat je anderen geeft? Om het verder te begrijpen, is het de moeite waard om even te kijken naar de drie communicatiestijlen.
Dan kun je de mensen met wie je afspreekt, met wie je werkt of die zelfs tot je familie behoren, beter begrijpen. Bovendien kun je nadenken over je eigen houding als het gaat om uitdrukken, meningen geven en gesprekken voeren.
Belangrijkste communicatiestijlen
1. Agressieve communicatie
Deze vorm van communicatie ben je waarschijnlijk al meer dan eens tegengekomen. Het is vooral gebaseerd op het idee dat iemands standpunt en wensen superieur zijn aan die van anderen. We hebben het hier echter niet per se over mensen die slechte woorden gebruiken, hun stem verheffen en je op een beledigende manier aanspreken. Deze mensen zijn subtieler.
Agressieve communicatie wil zich vooral op een imposante manier verdedigen, je rechten op een subtiele manier aanvallen, je verachten, voorkomen dat je je vrij kunt uiten en je woorden onderwaarderen.
Deze mensen aarzelen niet om je te vernederen. En als ze dat doen, hebben ze een speciale gave om je te laten geloven dat het voor je eigen bestwil is. Om je te leren en te laten zien hoe de dingen zijn vanuit hun oogpunt.
2. Passieve communicatie
Deze communicatiestijl komt heel veel voor. Het belangrijkste kenmerk ervan is dat de persoon die het gebruikt zijn gedachten meestal niet open en direct uit of overbrengt. Ze kunnen een normaal gesprek met je voeren, maar gaandeweg zul je merken dat ze je nauwelijks informatie geven en dat jij degene bent die het meeste praat.
Deze passieve mensen verbergen wat ze denken om twee redenen. De eerste is omdat ze je niet willen kwetsen door je te vertellen wat ze denken, of dat ze gewoon niet durven. De tweede is dat ze misschien wat verlegen of teruggetrokken zijn, of last hebben van een laag zelfbeeld en zich niet op hun gemak of veilig voelen om te zeggen wat ze echt voelen.
Iedereen ervaart wel eens angsten en onzekerheden. Dit betekent dat ze misschien minder communicatief en open zijn.
3. Assertieve communicatie
Dit is ongetwijfeld het type communicatie dat we allemaal zouden moeten beoefenen. Het is de gezondste, meest productieve en essentiële vorm. Het is gebaseerd op het open en direct uiten van je ideeën, zonder schade te berokkenen, zonder te manipuleren en zonder te beledigen.
Om dit te doen, moet je weten hoe je je emoties extreem goed kunt beheersen. Bovenal moet je weten wanneer je moet communiceren en hoe je dat moet doen.
Assertieve communicatoren gebruiken het persoonlijk voornaamwoord. Ze zeggen “Ik geloof” of “Ik denk.” Dit betekent niet dat ze egoïstisch zijn. Ze willen gewoon eerlijk en open zijn en geven altijd de juiste informatie zodat hun dialoog productief en effectief is. Ze zorgen voor vertrouwen, openheid en brengen waarden en evenwicht over.
Soms hangt het type communicatie af van het moment. Als je zelfvertrouwen bijvoorbeeld niet al te hoog is, zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om effectief te converseren. Op andere momenten voel je je misschien geïrriteerd over iemand en neig je naar agressieve communicatie. Dit is normaal.
Je moet echter altijd proberen om assertieve communicatie aan te moedigen, te ontwikkelen en te oefenen.