De acht beste films over autisme

Films over autisme en andere psychische stoornissen kunnen een grote hulp zijn bij het normaliseren van de discussie hierover en het doorbreken van taboes.
De acht beste films over autisme

Laatste update: 21 november, 2024

Autismespectrumstoornissen zijn een groep ontwikkelingsstoornissen met chronische symptomen die in de kinderjaren optreden. Ze beïnvloeden het gedrag, de communicatie en de interactie met anderen. Soms kan dit tot sociale afwijzing leiden. Verschillende verenigingen proberen deze uitsluiting aan te pakken door middel van campagnes voor bewustwording. Vaak worden deze acties ondersteund door boeken en films over autisme.

In het algemeen bestaat er geen genezing voor autisme. Toch zijn er veel manieren om de vaardigheden van een autistisch persoon maximaal te ontwikkelen. Hoe vroeger je hiermee start, hoe gemakkelijker het zal zijn om hen nieuwe patronen aan te leren. Je kan dus het beste starten zodra de diagnose vastgesteld is.

Gedragstherapieën zijn de behandelingen die het meest gebruikt worden. Maar soms schrijft men ook medicatie voor om de symptomen te verlichten. Sommige medicijnen verhinderen op een selectieve manier de heropname van serotonine. Ze behandelen angstgevoelens, depressie en obsessief-compulsieve stoornis. Ook andere soorten medicatie worden vaak voorgeschreven. Ze houden de aanvallen tegen, werken opwekkend of antipsychotisch.

De sociale uitsluiting beïnvloedt ook de familie. Want normale situaties, zoals gaan winkelen of wandelen, kunnen echt vervelend worden wanneer mensen een oordeel vellen. Spijtig genoeg geven sommige mensen aan de familie het advies om het autistische gezinslid thuis te laten. Soms raadt men zelfs aan hem te slaan om hem aan te leren ‘hoe zich te gedragen’.

Onwetendheid is meestal de oorsprong van dit soort adviezen. Maar ook een gebrek aan gevoeligheid kan hierbij een rol spelen. Dat is de reden dat films over autisme zo nuttig kunnen zijn. Een film bezit het vermogen om de aandacht van het publiek te trekken. Het laat de kijker meevoelen en het helpt hem andere mensen te begrijpen.

“Het is respectloos het discours over autisme te beperken tot het gedragsniveau, zonder rekening te houden met de uitdagingen waarmee de persoon met autisme geconfronteerd wordt op het vlak van een goede beheersing van de emoties.”

-Ros Blackburn-

De acht beste films over autisme

The Unexpected Journey

Zac Efron vertolkt de rol van Stephen, een tienerjongen die net als zijn broer autisme heeft. Het fundamentele thema van de film is de strijd van zijn moeder om vooruit te komen. Het gezin heeft op school en overal te maken met heel veel afwijzing. Maar toch slagen de kinderen erin om vele sociale vaardigheden te ontwikkelen en zelfs in enkele uit te blinken.

Stephen blijkt een uitzonderlijke hardloper te zijn en zijn oudere broer, Douglas, een verbazingwekkende gitarist. De twee jongens zullen met de hulp van hun moeder uiteindelijk een vereniging oprichting met de naam ‘Miracle Run’. Die organisatie specialiseert zich in het onderzoek van autismespectrumstoornissen.

Films over autisme

Rain Man

Rain Man is één van de meest bekende films over autisme. In deze film spelen Tom Cruise en Dustin Hoffman. Hoffman heeft voor deze rol een Oscar gewonnen voor de beste vertolking. De film vertelt het verhaal van Charles, een jonge autoverkoper die op de begrafenis van zijn vader ontdekt dat hij een geheime oudere broer heeft. De broer, rol van Hoffman, heeft autisme en erft ook een groot deel van het nalatenschap van hun vader.

Charles beslist hem te ontvoeren en van hem de rest van het geld te eisen. Maar uiteindelijk raakt hij aan hem gehecht. Aanvankelijk irriteert het gedrag van zijn broer hem. Geleidelijk zal hij tijdens een spannende roadtrip zijn broer leren kennen en graag zien.

Films over autisme

De vuurtoren van de Orka’s (El Faro de las Orcas)

Deze film is net als vele andere films over autisme, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. El Faro de las Orcas vertelt het verhaal van Lola, een dappere moeder. Ze reist veertienduizend kilometer ver om haar zoon, Tristan te helpen. Tristan heeft autisme en bezit een speciale band met Orka’s. Lola neemt hem dus mee om de Orka’s te bezoeken bij de kust van Patagonië in Argentinië.

Daar ontmoeten ze Beto, een boswachter die niet erg blij is met het bezoek – in het begin in ieder geval. Aan het einde zie je dat Beto en Tristan een vergelijkbare speciale band met dieren delen, vooral met Orka’s.

Molly

Deze tragische komedie valt niet zomaar in een categorie te plaatsen. De film gaat over het leven van Molly. Zij is een vrouw met autisme die onder de voogdij van haar neurotische oudere broer, Buck, staat. De artsen geven hem de informatie dat er een experimentele operatie met gezonde hersencellen bestaat. Die zou Molly kunnen genezen maar de de kostprijs is hoog. Hij stemt in en de operatie van Molly blijkt een succes te zijn.

Buck neemt haar mee naar sociale evenementen: het theater, honkbal enzovoort. Ze begint een relatie met iemand die vroeger ook autistisch was. Maar na enkele maanden keert haar autisme terug. Want de hersenen van Molly weren de nieuwe getransplanteerde cellen af.

Mozart and the Whale

In dit geval gaat de film over het syndroom van Asperger. Dat is een variant van autisme. Het hoofdpersonage is Donald. Donald beslist een groep op te richten voor mensen die dezelfde aandoening hebben. De bedoeling is elkaar te ondersteunen. Het duurt niet lang voordat hij Isabel ontmoet. Hij wordt hopeloos verliefd op haar. Ze beginnen een relatie maar niet alles verloopt vlotjes.

Ook het verhaal van Donald is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het is nogal een interessant verhaal. Jerry, het reële hoofdpersonage, ontdekte dat hij Asperger had nadat hij de film Rain Man gezien had.

Films over autisme

My Name is Khan

Rizvan Khan is een Indisch kind met het syndroom van Asperger. Hij heeft het erg moeilijk om met andere kinderen van zijn leeftijd om te gaan. Maar hij bezit een uitzonderlijk talent voor werktuigkunde. Deze gave zal hem helpen om zijn familie uit de armoede te halen.

Wanneer zijn vader sterft, verhuist hij naar de Verenigde Staten om daar bij zijn broer te gaan wonen. Daar helpt een professor in de psychologie hem om de vele hindernissen in zijn leven te overwinnen. Want hij wordt niet alleen omwille van zijn autisme uitgesloten, maar ook omwille van zijn geloof – hij is moslim.

After Thomas

After Thomas is een Britse film die gebaseerd is op het boek  A Friend like Henry. In films over autisme is er altijd sprake van ouders die zichzelf opofferen. Hier zien we hoe Nicola zich zonder ophouden inspant om haar zoon Kyle te helpen. Dit is erg moeilijk voor haar. De stress is overweldigend en veroorzaakt ook problemen in haar huwelijk. De enige steun krijgt ze van haar ouders en vooral van haar moeder, Pat.

Op een ochtend vinden ze een hond. Ze besluiten het dier te houden en te zien hoe Kyle reageert. Ze geven de hond de naam Thomas. Tussen de hond en het kind ontwikkelt zich een erg speciale band. Spijtig genoeg zal de dood van Pat grote schade aanrichten bij Kyle, wiens gedrag opmerkelijk verbeterd was.

Films over autisme

Extremely Loud and Incredibly Close

Dit drama draait rond Oskar Schnell, een negenjarige jongen met autisme. Hij heeft een erg hechte relatie met zijn vader. Die moedigt hem altijd aan om met anderen om te gaan. Samen spelen ze spelletjes en doen ze onderzoek. Zo proberen ze Oskar bepaalde vaardigheden aan te leren. Spijtig genoeg sterft de vader bij de terroristische aanslagen van 11 september. Oskar blijft achter in de zorg van zijn depressieve moeder.

Een jaar later vindt hij een verborgen sleutel in één van de vazen van zijn vader. Deze ontdekking, samen met andere hints zal hem naar New York brengen. Daar gaat hij op zoek naar de persoon die weet waarvoor de sleutel dient. Onderweg ontmoet hij mensen die hem helpen hindernissen te overwinnen, zoals de metro nemen en een brug oversteken.

Deze films over autisme leren ons heel veel. Ze zijn eigenlijk echt nodig als we willen begrijpen hoe het is om autisme te hebben of een autistisch familielid te hebben. Uitgesloten worden, lijden, in de steek gelaten worden zijn terugkerende thema’s. Maar hetzelfde geldt voor veerkracht en optimisme. Beide zijden van de medaille zijn nodig om met een aandoening om te gaan waarvoor geen genezing bestaat, maar die wel behandeld kan worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.