De 15 belangrijkste hindoegoden en hun eigenschappen
Als we aan godheden denken, denken we vaak aan verre en almachtige wezens. In het geval van hindoegoden zijn ze echter verbonden met het dagelijks leven. Ze staan voor schepping, bescherming, wijsheid, liefde, vernietiging en wedergeboorte.
Hoewel het hindoeïsme vaak met polytheïsme wordt geassocieerd, erkent het hindoeïsme Brahma als zijn oppergod. Hij manifesteert zich echter via verschillende avatars en incarnaties; wat bekend staat als polymorf monotheïsme. Hieronder presenteren we de belangrijkste hindoegoden, wier verhalen en rollen van cruciaal belang zijn voor het begrijpen van deze religie.
1. Brahma: de schepper van het universum
Brahma wordt beschouwd als de scheppergod binnen de Trimurti (de hindoeïstische drie-eenheid, waartoe Brahma, Vishnu en Shiva behoren). De rol van het universum is het scheppen van het universum en alle wezens die daarin leven. Hoewel hij een centrale figuur is in de Hindoeïstische kosmogonie, wordt hij minder vereerd dan anderen.
Deze oppergod van de hindoegoden wordt afgebeeld met vier hoofden die in vier windrichtingen zijn gericht. Dit symboliseert zijn alwetendheid en zijn macht over de vier Veda’s, de heilige geschriften van het hindoeïsme.
Daarnaast heeft ze vier armen met verschillende voorwerpen in haar handen: een lotusbloem (een teken van zuiverheid en goddelijke oorsprong), een glas nectar (dat staat voor onsterfelijkheid), een rozenkrans (een symbool van meditatie en spiritualiteit) en een boek (goddelijke kennis).
Samen met zijn vrouw Saraswati vertegenwoordigt hij de balans tussen de materiële en intellectuele schepping van het universum.
2. Vishnu: de beschermer
Dit is een van de meest vereerde hindoegoden, vooral in de Vaishnavistische traditie, die hem erkent als de redder en beschermer van het universum. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Intus-Legere Historia (Engelse link) is Vishnu verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming van de kosmische orde of dharma en voor het herstellen van de balans tussen goed en kwaad.
Volgens de traditionele iconografie heeft hij een blauwe huid en vier armen. In één van zijn handen houdt hij een sudarshana chakra (een ronddraaiend wapen) vast, in de andere een lotusbloem, in weer een andere een schelp en in de laatste een knots. Deze objecten weerspiegelen hun kracht om het kwaad te vernietigen, zuiverheid te bewaren, tijd te beheersen en duistere krachten te verslaan.
Vishnu staat bekend om zijn manifestaties op aarde, Dashavatara genaamd, een Sanskrietterm die “de tien incarnaties” betekent; De belangrijkste zijn Rama en Krishna.
3. Shiva: de vernietiger
Samen met Brahma en Vishnu is hij een van de belangrijkste hindoegoden. Volgens onderzoek van Approaches into Indian History and Cultural Heritage is Shiva de meest genoemde godheid in het Hindoeïstische pantheon vanwege zijn uiteenlopende gedaantes en activiteiten.
Het vertegenwoordigt het positieve en het negatieve. Ze zien hem als een beschermer, vol goedheid, maar hij heeft ook een duistere kant: hij is namelijk verbonden met de controle over de vernietigende krachten van het universum. Daarom wordt het geassocieerd met zowel schepping als vernietiging, wat aantoont dat het de kracht heeft om nieuwe cycli te beginnen en bestaande te beëindigen.
De vernietiging die Shiva vertegenwoordigt is geen einde, maar de eerste stap naar de schepping van iets nieuws. Door te vernietigen reinigt het de grond en bereidt het deze voor op het ontstaan van nieuw leven, een nieuwe cyclus in het universum.
4. Lakshmi: godin van de welvaart
Lakshmi is de meest vereerde godin van de hindoegoden en staat symbool voor overvloed, welvaart en welzijn. Ze wordt geassocieerd met fortuin en geluk. Men gelooft dat haar aanwezigheid zowel materiële als spirituele voorspoed brengt aan degenen die haar aanbidden.
Ze wordt gepersonifieerd als een mooie vrouw met vier armen, zittend op een lotusbloem. Twee van haar handen houden bloemen vast, terwijl de anderen de Abhaya Mudra uitvoeren, een beschermend gebaar. Bovendien vallen er gouden munten uit zijn handen, een verwijzing naar de rijkdom die hij zijn volgelingen schenkt.
Zij is de echtgenote van Vishnu en samen vormen ze een goddelijk paar dat harmonie en evenwicht in de kosmos symboliseert. Terwijl Vishnu de orde en stabiliteit in de wereld handhaaft, zorgt Lakshmi voor de welvaart waardoor alles kan floreren.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De belangrijkste Aesir-goden uit de Noorse mythologie
5. Saraswati: godheid van kennis
Saraswati wordt gezien als de bron van alle wijsheid en is verbonden met de kunsten en wetenschappen. Deze godheid is een bron van inspiratie voor studenten, muzikanten en kunstenaars, omdat zijn aanwezigheid het leren en de creativiteit stimuleert.
Ze wordt vaak afgebeeld in het wit (symbool voor zuiverheid en wijsheid) en zittend op een zwaan, een dier dat symbool staat voor het vermogen om waarheid van leugen te onderscheiden. In zijn handen houdt hij een vina (muziekinstrument), een heilig boek en een rozenkrans.
Als echtgenote van Brahma speelt Saraswati een cruciale rol in het verschaffen van de kennis die nodig is om de wereld harmonieus te laten functioneren. Ze benadrukt hoe essentieel intellect en begrip zijn voor de kosmische orde.
6. Parvati: godheid van toewijding en familie
Als personificatie van liefde en kracht belichaamt Parvati onwankelbare toewijding en de balans tussen zachtheid en kracht. Haar vereniging met Shiva is de fusie van mannelijke en vrouwelijke energie. Samen voeden ze hun zonen Ganesha en Kartikeya op, waarbij ze haar rol als beschermende en begeleidende moeder benadrukt.
In een artikel in het Journal of Comparative Literature and Aesthetics wordt benadrukt dat Parvati de brug vormt tussen Shiva en de aardse wereld. Terwijl hij het eeuwige en transcendente belichaamt, trekt zij hem naar de kosmische tijd en het alledaagse leven. Hun rol is essentieel om u de schoonheid en betekenis van het alledaagse bestaan te laten zien.
Ze wordt gepersonifieerd als een prachtige godin met een gouden of blauwe huid en wordt vaak afgebeeld met Shiva en haar kinderen. Maar ze neemt ook krachtige vormen aan: als Durga, een onoverwinnelijke krijger, en als Kali, de vernietiger van de duisternis, wat laat zien dat mededogen en woede perfect samen kunnen gaan.
7. Ganesha: de olifantengod, verwijderaar van obstakels
Als we het hebben over de bekendste hindoegoden in het Westen, valt Ganesha op door zijn olifantenkop, menselijk lichaam en zijn vermogen om obstakels uit de weg te ruimen en voorspoed te brengen. De gebroken slagtand is een symbool van opoffering, terwijl de prominente buik staat voor het vermogen om ervaringen te accepteren en te transformeren.
Het verhaal over zijn geboorte vertelt dat Parvati, zijn moeder, hem schiep uit klei en ghee om over haar te waken als zij zich waste. Toen Shiva probeerde binnen te komen en Ganesha hem de weg versperde, onthoofde Shiva hem, zonder te weten wie hij was. Toen Shiva van zijn fout hoorde, bood hij zijn excuses aan en gaf hem een olifantenkop om hem weer tot leven te wekken.
Tegenwoordig is Ganesha een van de meest geliefde hindoegoden in en buiten India. Hij is overal aanwezig, zowel thuis als op het werk. Hij wordt aangeroepen bij elke onderneming om succes te garanderen.
8. Kartikeya: god van de oorlog
Kartikeya, ook bekend als Skanda, is de zoon van Shiva en Parvati. Hij wordt vereerd als god van de oorlog en beschermer van krijgers. Kartikeya staat bekend om zijn moed en strategische vaardigheden. Hij wordt afgebeeld terwijl hij op een pauw rijdt en een speer draagt, een teken van zijn kracht en vastberadenheid om het kwaad uit te roeien.
Volgens de hindoeïstische mythologie werden bij de geboorte zes hemelse wezens, de Krittikas, in Kartikeya’s lichaam geplaatst; Ze verzorgden hem en gaven hem borstvoeding. Zo’n symbolische daad weerspiegelt een krachtige combinatie van goddelijke krachten en eigenschappen.
9. Hanuman: de apengod van moed en kracht
Hij is een van de meest vereerde hindoegoden vanwege zijn wijsheid, nederigheid en zijn rol als beschermer van zijn volgelingen. Zijn figuur valt op door zijn onwrikbare loyaliteit, zijn moed en zijn ongelooflijke vaardigheden.
Zijn toewijding aan Rama is legendarisch. Hanuman is een van de centrale personages in de Ramayana, het oude geschrift dat zijn cruciale rol als bondgenoot van de god Rama in de strijd tegen de demon Ravana beschrijft. Deze god wordt ook gezien als symbool van toewijding en volledige toewijding aan een hoger doel.
10. Rama: godheid van deugd en plicht
Rama wordt gezien als het ideaal van dharma (rechtvaardige plicht) en rechtvaardigheid. Zijn leven en daden worden voornamelijk beschreven in de Ramayana, een verhaal waarin hij wordt voorgesteld als de perfecte prins, wiens voornaamste doel het is om zijn familie-, sociale en religieuze verantwoordelijkheden na te komen.
Zijn meest memorabele prestatie is zijn strijd tegen de demon Ravana, die zijn vrouw Sita ontvoerde. Samen met zijn broer Lakshmana, de loyale Hanuman en een leger apen begon Rama aan een episch avontuur vol uitdagingen, waarbij niet alleen kracht, maar ook sluwheid en zijn onwankelbare geloof in dharma essentieel waren om haar te redden.
Om bovenstaande redenen staat hij symbool voor vriendelijkheid, eerlijkheid en moraal. Vanwege zijn toewijding aan zijn plicht en zijn loyaliteit aan zijn familie wordt hij gezien als een voorbeeld om te volgen. Het is belangrijk om op te merken dat Rama een van de incarnaties van Vishnu is (Engelse link).
Lees ook dit artikel: De 22 belangrijkste Romeinse goden en hun kenmerken
11. Krishna: god van liefde en mededogen
Hij is waarschijnlijk de meest geliefde incarnatie van Vishnu. Krishna is de achtste avatar van deze belangrijke god. Hij wordt afgebeeld als een jongeman met een blauwe huid die fluit speelt, een symbool van kosmische harmonie. Dit is de godheid van de liefde, wijsheid, mededogen en rechtvaardigheidsgevoel.
Volgens de hindoeïstische mythologie toonde Krishna al op jonge leeftijd buitengewone gaven. Hij versloeg demonen, beschermde zijn volk en stond bekend om zijn vrolijkheid en sluwheid. In zijn jeugd won hij harten met zijn liefde voor Radha en zijn relatie met de gopis (koeherdersmeisjes), die hem met absolute toewijding aanbaden.
Krishna’s leringen over dharma, toewijding en het belang van handelen zonder gehechtheid blijven een spirituele gids voor miljoenen mensen vandaag de dag.
12. Durga: de goddelijke beschermer
Durga is een van de meest fascinerende en krachtige godin van de hindoegoden uit de mythologie. Het is het symbool van bescherming, moed en de overwinning van het goede over het kwade.
Haar verschijning is raadselachtig en indrukwekkend. Ze wordt gepersonifieerd met acht armen, elk met een goddelijk wapen. Daarbij staat ze op een leeuw of een tijger, klaar om de kosmische orde te verdedigen.
Het bekendste verhaal over Durga gaat over haar strijd tegen de demon Mahishasura. Deze demon kon door geen mens of god verslagen worden. De hindoegoden schiepen Durga om hem te verslaan en gaven haar hun krachten en wapens. Na een hevige strijd van negen dagen slaagde de godin erin de demon te vernietigen. Deze gebeurtenis wordt herdacht tijdens het festival van Navaratri.
In het tijdschrift Res Militaris wordt Durga geassocieerd met de suprematie van het matriarchaat. Dit betekent dat deze godheid wordt gezien en aanbeden als een symbool van vrouwelijk leiderschap, waarbij vrouwen een dominante en beschermende rol hebben en patriarchale structuren uitdagen.
13. Kali: godin van vernietiging en transformatie
Kali is een indrukwekkende en buitengewoon krachtige godin. Ze wordt afgebeeld met een zwarte of donkerblauwe huid, een rode tong die uit haar mond steekt en een kroon van schedels. Haar scherpe tanden en kleding gemaakt van menselijke armen. Schedelkettingen geven hem een angstaanjagend uiterlijk dat zijn destructieve en transformerende aard accentueert.
Zij is een incarnatie van Parvati. Ze verschijnt staand, met één voet op het lichaam van haar man, Shiva, en een afgehakt hoofd in haar hand. Hoewel haar imago intimiderend kan lijken, is Kali veel meer dan alleen maar vernietiging.
Uit een onderzoek van Psychological Perspectives (Engelse link) blijkt dat Kali in India wordt gezien als een reddende en beschermende godin. In de mythologie is haar rol het verdedigen van het goddelijke en het elimineren van negatieve krachten. In de Devimahatmyam, een oude Hindoeïstische tekst, wordt bijvoorbeeld verteld hoe Kali deelneemt aan een grote strijd om de goden te beschermen.
14. Yama: godheid van de dood en dharma
In de hindoeïstische mythologie is Yama de god van de dood. Degene die ervoor zorgt dat het karma van elk levend wezen in evenwicht is. Omdat hij verantwoordelijk is voor het oordeel over zielen, handhaaft hij de orde in het universum. Ook zorgt hij ervoor dat elke actie gevolgen heeft die in overeenstemming zijn met de aard ervan.
Hij ziet er indrukwekkend uit, heeft een donkere huid en rijdt meestal op een buffel. Dit is een dier dat symbool staat voor kracht, aarde en verbinding met het rijk van de doden. Soms wordt hij vergezeld door de Yamaduta’s, zijn assistenten, die hem helpen de zielen van de doden op te halen.
Yama is de hoeder van dharma. Daarom is zijn rol essentieel om het evenwicht in de wereld te behouden.
15. Surya: god van de zon en energie
Dit is de schitterende zonnegod, een figuur van licht en vitaliteit in de hindoeïstische kosmogonie. Surya belichaamt pure energie en levenskracht, rijdend op zijn gouden strijdwagen, getrokken door zeven paarden die razendsnel galopperen.
Haar stralende aanwezigheid verlicht hemel en aarde en biedt warmte, leven en helderheid aan alle wezens, zowel fysiek als spiritueel. In de duisternis van onwetendheid is zijn licht de gids die toegewijden in staat stelt wijsheid te verwerven, de schaduwen van twijfel te verdrijven en vastberaden het pad van dharma te bewandelen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De Maya-legende van de kolibrie, de boodschapper van de goden
De hindoegoden vertegenwoordigen alle aspecten van het leven
Van de wijze en rechtvaardige Vishnu en Shiva tot de krachtige en beschermende Durga en Kali. De hindoegoden symboliseren verschillende aspecten van het leven, de natuur en het universum.
Elk van zijn verhalen en avonturen nodigt ons uit om na te denken over thema’s als goed en kwaad, lot, gerechtigheid en de verbinding met het goddelijke. Dus als de bovenstaande hindoegoden je aandacht trekken, voel je dan vrij om je verder te verdiepen in de hindoeïstische mythologie en laat je verbazen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Borah, A., & Goswami, S. (2023). Iconographic Analysis of Goddess Durga (With Special Reference to Temple-Sculpture of Brahmaputra Valley of Assam). Res Militaris, 13(3), 2667-2673. https://www.academia.edu/download/116332905/Iconographic_Analysis_of_Goddess_Durga_With_Special_Reference.pdf
- Correa, F. L. (2015). El hinduismo: consideraciones históricas y conceptuales. Intus-Legere Historia, 6(1), 45-62. https://intushistoria.uai.cl/index.php/intushistoria/article/view/170/150
- De, D. (2021). The aniconic cult of Lord Shiva: The mostly different and mysterious God of the Hindu pantheon. Approaches into Indian History and Cultural Heritage. 99-115. https://www.researchgate.net/profile/Chiranjit-Sarkar/publication/353754900_An_Ethnographical_Study_on_Santhal_in_West_Bengal/links/610ea6df169a1a0103e9bace/An-Ethnographical-Study-on-Santhal-in-West-Bengal.pdf#page=100
- Isha Foundation. (2015). Kartikeya: How 6 Beings Were Embedded In Kartikeya’s Body. Consultado el 20/01/2025. https://isha.sadhguru.org/en/wisdom/article/kartikeya-how-6-beings-were-embedded-in-kartikeyas-body-2
- Isha Foundation. (2022). ¿Qué es Navratri? Los nueve días de Navratri explicados. Consultado el 20/01/2025. https://isha.sadhguru.org/es/wisdom/article/que-es-navratri-los-nueve-dias-de-navratri-explicados
- Khin, H. M. (2020). A study of Hindu concepts about gods and goddess. Dagon University Research Journal, 11, 58-64. https://www.dagonuniversity.edu.mm/wp-content/uploads/2020/05/7.-Hnin-Mar-Khin-1.pdf
- Kumaran, T. S. (2020). Ganesha. Retrieved March, 11. https://cincinnatitemple.com/wp-content/uploads/images/pdf/Ganesha-e-Book.pdf
- Marsman, M. A. (2019). Kali: in praise of the goddess. Psychological Perspectives, 62(2-3), 184-192. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00332925.2019.1624445
- Mukhopadhyay, A. (2019). Everyday aesthetics and the Indic Goddess traditions: An Aurobindonian approach. Journal of Comparative Literature and Aesthetics, 42(2), 48-59. https://jcla.in/wp-content/uploads/2019/10/ANWAY.pdf
- Shastri, A. (2024). Ayodhya and God Rama. International Journal of Indology, 2(1). https://indologyjournal.org/index.php/ijoi/article/view/38
- Soundararajan, A. (s.f.). Navaratri Golu: The Hindu Festival of Dolls. Biblio Asia. Consultado el 5 de febrero de 2025. https://biblioasia.nlb.gov.sg/vol-15/issue-3/oct-dec-2019/navaratri-golu/
- Sundaram, D. (2018). Ganesha Chathurthi: The Birth of the Elephant-Headed God. Denver Art Museum. Recuperado el 20/01/2025 de: https://www.denverartmuseum.org/en/blog/ganesha-chathurthi-birth-elephant-headed-god
- Ramchandani, J. C. (2016). Análisis introductorio del hinduismo. Encuentros Multidisciplinares, 52, 1-8. http://encuentros-multidisciplinares.org/revista-52/juan_carlos_ramchandani.pdf
- Vikram, A. (2018). God, Overview. Shri Mata Vaishno Devi University. https://www.researchgate.net/profile/Amitabhvikram-Dwivedi/publication/358165547_God_Overview/links/61faa5f411a1090a79cad8b7/God-Overview.pdf