De 10 wetten van overvloed volgens Sergio Fernández

In harmonie vibreren, wensen vanuit het hart en verdienen zijn enkele van de principes van deze wetten. Ontdek hoe je ze kunt toepassen.
De 10 wetten van overvloed volgens Sergio Fernández
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 08 januari, 2024

De wetten van overvloed hebben te maken met iets dat bekend staat als “de wetten van het universum.” Het gaat in principe over een aantal overtuigingen omtrent positief denken. Volgens de wetten van overvloed heb je meer kans op succes als je er van uit gaat dat je succesvol zult zijn. Dat betekent dat een goede mentaliteit je dus zal helpen je doelen te bereiken.

Volgens de Spaanse auteur Sergio Fernández, de auteur van Vivir con Abundancia (Leven met Overvloed), bestaan er 10 wetten van overvloed. Hij zegt dat deze bestaan ook al ben je je er niet van bewust.

Wat bedoelen we met “overvloed?”

Een van de eerste definities die de Van Dale ons geeft voor “overvloed”, luidt als volgt: “zeer grote hoeveelheid [van iets].” Als je echter verder kijkt dan de letterlijke betekenis, kun je zien dat het ook iets anders betekent: “Rijkdom aan goede dingen in het leven; welvaart.” Deze tweede definitie houden wij aan wanneer we het hebben over overvloed.

De tweede definitie behandelt overvloed als welvaart en welzijn. Als we de definitie dus een beetje uitrekken, zou het ook van toepassing kunnen zijn op andere dingen. Denk hierbij aan de mentale, fysieke en emotionele staten die ons kunnen helpen onze doelen te behalen.

Vrouw met vlinder op haar schouder

De 10 wetten van overvloed

Volgens Sergio Fernández zijn dit de 10 wetten van overvloed die ons en het universum begeleiden.

1. De wet van creatie

“Gedachten en emoties creëren de realiteit waarin we leven. In andere woorden: al het tastbare bestaat in het ontastbare.”

Fernández probeert ons te laten zien dat we het vermogen hebben te creëren wat we maar willen zijn, doen of hebben. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen, is het bedenken en het echt voelen.

2. De wet van vibratie

“Je ontvangt datgene waar je het meeste aan denkt, of je het nou wilt of niet.”

Deze lijkt op de eerste wet. Hoe meer je iets voelt of denkt, hoe waarschijnlijker het is dat je het werkelijk creëert. Zoals Fernández al suggereert in de bovenstaande citaat, zou dit een negatief effect kunnen hebben als je gedachten of emoties niet positief zijn.

3. De wet van oorzaak en gevolg

“Alles dat je in je leven ervaart is het resultaat van iets anders.”

Al onze levenservaringen zijn verbonden door een langlopende keten van oorzaken en gevolgen. Dat betekent dat je acties, gedachten en emoties allemaal gebaseerd zijn in het verleden en je toekomst ook zullen beïnvloeden. Het meer directe resultaat hiervan is dat je in feite een oneindig vermogen hebt om je heden te beïnvloeden.

4. De wet van balans

“Overvloed betekent dat je vrijgevig bent richting anderen en dankbaar bent wanneer je iets ontvangt.”

Volgens deze wet zul je alles dat je inbrengt op de een of andere manier ook terugkrijgen. In andere woorden: als je wil dat de wereld je goede dingen brengt, zul je de wereld eerst zelf moeten verbeteren.

Hart in hand volgens de wetten van overvloed

5. De wet van volgorde

“De volgorde van het leven is zijn, doen, hebben.”

Dit is de enige volgorde die het leven echt kan hebben. Een alternatief zou niet bestaan volgens Fernández. Je zult eerst iets moeten zijn voordat je kunt weten hoe je iets moet doen om vervolgens resultaten te verkrijgen.

Als je bijvoorbeeld een succesvolle bakkerij wil hebben, zul je eerst een deskundig bakker moeten worden. Daarna kun je je eigen draai eraan gaan geven. Als je jezelf echt overgeeft hieraan, zul je uiteindelijk je doel bereiken.

6. De wet van actie

“De manier waarop ik één ding doe, is de manier waarop ik alles doe.”

Iedereen heeft een eigen stijl, een soort handtekening. We hebben allemaal onze eigen manieren van handelen die ons definiëren. Zo worden we ook tot op zekere hoogte voorspelbaar voor degenen om ons heen. Op die manier kan deze stijl een soort luiheid bevorderen: ons gedrag blijft gelijk aan wat je al gedaan hebt en hoe je het gedaan hebt.

7. De wet van de minste moeite

“Teveel moeite doen creëert stress en slokt je energie op. Dit maakt het leven met overvloed erg moeilijk.”

Dit betekent niet dat je nooit in je leven moeite hoeft te doen of je dagelijkse activiteiten zonder interesse moet uitvoeren. Het gaat erom dat je de simpelste, meest productieve manier vindt om je doel te bereiken. Als er een gemakkelijker pad bestaat waarmee je hetzelfde resultaat kunt bereiken, waarom zou je dan je energie verspillen?

8. De wet van resultaten en middelen

“Alleen door vandaag gelukkig te zijn kan ik morgen gelukkig zijn.”

Net zoals de wet van volgorde, gaat dit erom dat je iets moet zijn voordat je iets kunt doen. Als je een bepaald doel wilt bereiken, zul je eerst de middelen moeten vinden. In dit geval zul je vandaag je geluk moeten vinden als je het morgen ook wil hebben.

9. De wet van het inzetten van je talenten

“Door je talenten in te zetten om anderen te helpen, zul je een leven van overvloed kunnen leiden.”

Zoals je in de vierde wet al zag, moet je vrijgevig zijn als je wilt dat de wereld ook vrijgevig is richting jou. Door wat je hebt te delen, kun je helpen de wereld goed te laten functioneren.

Bloemen in iemands hand

10. De wet van onthechting.

“Ik hecht mezelf aan een handeling en onthecht mezelf van het resultaat.”

Ook al klinkt het misschien nogal tegenstrijdig, je kunt beter niet al denkende aan het resultaat een handeling uitvoeren. Het klopt dat als je vrijgevig bent, anderen ook vrijgevig naar jou zullen zijn. Je hoort je echter niet te richten op het feit dat je iets in ruil zult ontvangen. Richt je liever op het geven van iets.

Nu dat je de 10 wetten van overvloed kent, kun je ze in praktijk brengen wanneer je maar wil. Zo kun je ze direct onderdeel maken van je levensverhaal. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.