Cryptocurrencies en de soorten mensen die ze gebruiken
Ethereum, Cash, Tron, Stellar, Dogecoin, Bitcoin, Eosio, Iota, Hedera Hashgraph, Aave… Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrencies en ze hebben allemaal namen die zouden kunnen verwijzen naar ruimteschepen of die raketten die zogenaamd ons over tien of vijftien jaar naar Mars brengen.
De waarheid is echter dat als die reizen naar andere planeten controversieel zijn, deze cryptocurrencies van de digitale wereld nog meer controversieel zijn.
Er zijn mensen die rijk zijn geworden door ze te ‘minen’. Aan de andere kant zijn er velen die geruïneerd zijn, omdat ze dachten dat cryptocurrency een gemakkelijke manier zou zijn om geld te verdienen.
In feite zijn cryptocurrencies een obsessie waar een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap ernstige twijfels over heeft. Dit betekent dat de psychologie zich niet meer richt op cryptocurrencies zelf, maar op de mensen die ze in hun leven hebben geïntegreerd.
Hoe zijn deze mensen? Wat zit er achter iemand die zo geïnteresseerd is in een valuta die niet is uitgegeven of goedgekeurd door een centrale autoriteit of regering? Wij nemen een kijkje.
Bitcoin is de meest verhandelde cryptocurrency ter wereld en ook de meest kwetsbare. Het is de cryptocurrency die de meeste hacks ondergaat en degene die ook de meeste inkomsten biedt. Deze munten zorgen voor een gevoel van constant risico bij degenen die ze gebruiken.
Psychologische sleutels van cryptocurrencies
Misschien, als je aan cryptocurrency denkt, visualiseer je de klassieke nerd die zijn computers aan het werk zet ten dienste van het blockchain–netwerk. Dit is wat we bedoelen met “minen.” In werkelijkheid is het universum van deze digitale valuta echter immens en zijn er veel soorten mensen die een stuk van de taart willen.
Nog maar een paar dagen geleden ging het nieuws viraal dat twee broers van 9 en 14 jaar meer dan 25.000 euro per maand verdienden met het minen van bitcoin, ether en ravencoin.
Deze termen klinken voor niet-ingewijden als iets uit een sciencefictionfilm. Maar wat nog intrigerender is, is proberen te begrijpen wat deze kinderen, jongeren en volwassenen drijft om zich met zo’n vaardigheid te bewegen in deze werelden waar onzekerheid overheerst.
De drang naar nieuwigheid en het verlangen naar beloningen
De psychologie heeft zich om verschillende redenen al een paar jaar gericht op cryptocurrencies en het gebruik ervan. Het eerste doel is de impact begrijpen die ze hebben op een deel van de bevolking. Het tweede doel is vervolgens om te begrijpen wat voor soort mensen er in het algemeen gebruik van maken en zulke gecompliceerde risico’s te nemen.
De Universiteit van Adelaide publiceerde een onderzoek (Engelse link) dat aangeeft dat we nog veel te leren hebben over dit specifieke fenomeen. In feite zijn er tot op de dag van vandaag alleen vermoedens dat het gebruik van cryptocurrency zou kunnen leiden tot gedragsverslavingen zoals gokken.
De verklaring hiervoor is te vinden in een veelvoorkomend gedragspatroon bij degenen die cryptocurrencies gebruiken. Het zijn over het algemeen mensen die graag experimenteren. Opgemerkt moet worden dat dit soort valuta’s achter de rug van de autoriteiten worden gebruikt.
Cryptocurrencies worden onderdeel van je identiteit
Cryptocurrencies, zoals bitcoin, zijn voor veel van deze mensen bijna een religie. In feite evolueren ze volgens hun eigen regels. Bovendien is er een hele terminologie omheen gegenereerd.
De cultuur van cryptocurrencies zelf is in veel gevallen de grote aantrekkingskracht voor zijn gebruikers. Het is een manier om zich onder te dompelen in een andere manier van leven waaraan ze hun tijd, hun inspanningen en hun dromen besteden.
De sensatie van volatiliteit
Iets meer dan een jaar geleden voerden de Hong Kong Polytechnic University en de University of Lethbridge een onderzoek uit (Engelse link) waarin werd geprobeerd een vraag te beantwoorden.
Ze wilden vaststellen of de mensen die in cryptocurrencies investeren anders zijn dan hun meer klassieke en traditionele tegenhangers die de traditionele aandelenmarkt spelen om hun investeringen te doen? Ze concludeerden het volgende:
- Gemiddeld hebben degenen die in cryptocurrencies beleggen, persoonlijkheden die op zoek zijn naar nieuwigheden. Ze hebben ook een grotere neiging tot gokgedrag.
- Het is gebruikelijk dat ze gemeenschappen vormen op sociale netwerken en gebruikers zijn van Twitter, TikTok en Reddit. Dit zijn ruimtes die de populariteit van cryptocurrencies versterken.
Bovendien worden deze mensen vaak bepaald door de emotie die het idee van de volatiliteit van dit type valuta oproept. Het feit dat ze vandaag veel waard kunnen zijn en morgen al hun waarde kunnen verliezen. Dat gevoel van risico en opwinding is verslavend voor hen.
De bitcoin-rush, millennials en de hoop om rijk te worden
De goudkoorts begon in 1848 en duurde tot 1960 en verspreidde zich over verschillende continenten. Duizenden mensen migreerden naar Californië, Yukon, Alaska, Mexico, Nevada, Oregon, Australië of Nieuw-Zeeland, gedreven door een primaire behoefte: rijk worden met dit mineraal.
Momenteel stellen cryptocurrencies technologie ten dienste van mensen. Wie de sprong wil wagen heeft de “mogelijkheid” om rijk te worden. Het enthousiasme voor cryptocurrencies is groot onder millennials. In zekere zin bieden cryptocurrencies hoop in het licht van de weinige huidige vacatures.
Ongetwijfeld zullen we uiteindelijk leren of het, met de komst van blockchain- technologie en deze nieuwe manier van investeren waar een hele subcultuur omheen is gecreëerd, een bepaalde psychologische impact heeft. Op dit moment zijn de onderzoeken echter niet overtuigend.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Delfabbro, P., King, D. L., & Williams, J. (2021). The psychology of cryptocurrency trading: Risk and protective factors, Journal of Behavioral Addictions, 10(2), 201-207. Retrieved Sep 4, 2021, from https://akjournals.com/view/journals/2006/10/2/article-p201.xml
- Fonseca, Vítor & Pacheco, Luis & Lobão, Júlio. (2019). Psychological barriers in the cryptocurrency market. Review of Behavioral Finance. ahead-of-print. 10.1108/RBF-03-2019-0041.
- Kim, H. J., Hong, J. S., Hwang, H. C., Kim, S. M., & Han, D. H. (2020). Comparison of Psychological Status and Investment Style Between Bitcoin Investors and Share Investors. Frontiers in psychology, 11, 502295. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.502295