Chronisch slaaptekort doet je emoties op hol slaan

Chronisch slaaptekort doet je emoties op hol slaan

Laatste update: 27 oktober, 2017

Misschien geloof je dit niet. Maar slaap is een luxe geworden waarvan niet iedereen kan genieten. Emotionele problemen worden meestal eerst weerspiegeld in de slaap. Op dezelfde manier veroorzaakt een chronisch slaaptekort allerlei risico’s. Het maakt ook alle soorten problemen erger. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) moet de gemiddelde volwassene elke nacht tussen de zeven en acht uren slapen. Op die manier verkrijgt hij de optimale hoeveelheid rust, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. De effecten van slaaptekort kunnen erg ernstig zijn.

De WGO waarschuwt vooral voor één van deze effecten. Ook al breng je slechts één nacht zonder slaap door, dan kan dit toch resulteren in een verlies van hersenweefsel.

“Voor mij is geluk genieten van een goede gezondheid, slapen zonder vrees, en wakker worden zonder angst.”

-Françoise Sagan-

Wanneer je onvoldoende slaapt of je slaapt niet diep genoeg, dan zijn je zenuwen letterlijk gespannen. Het is normaal om dan erg geïrriteerd of uiterst gevoelig te zijn voor elke soort prikkel. Vele studies over dit onderwerp hebben deze effecten aangetoond.

Chronisch slaaptekort creëert een orkaan van emoties

De Universiteit van Tel Aviv heeft recent een onderzoek uitgevoerd dat later gepubliceerd werd in de Journal of Neuroscience. Deze studie toonde aan dat mensen die niet genoeg slapen, het dagelijkse leven op een andere manier zien.

Meisje Wiens Hoofd Op Een Ballon Lijkt Omdat Ze Lijdt Aan Chronisch Slaaptekort

Achttien volwassenen namen deel aan het onderzoek. Ze kregen een test na een goede nacht slaap en een andere test na een nacht zonder slaap. De test bestond uit het tonen van een reeks beelden. Sommige beelden waren ’emotioneel positief’ (bijvoorbeeld een teddybeer). Andere beelden waren ’emotioneel negatief’ (een verminkt lichaam) en een derde groep was neutraal (gereedschap, een stoel, enzovoort).

Alle deelnemers werden gevolgd met EEG’s. Dat liet toe om hun hersenactiviteit te observeren. De onderzoekers kwamen tot het volgende  besluit. Wanneer de deelnemers niet geslapen hadden, dan waren hun hersenen eigenlijk niet in staat om op een emotionele manier een onderscheid te maken tussen de beelden. Hun reacties op de positieve, negatieve en neutrale beelden waren in feite hetzelfde. Volgens de onderzoekers wijst dit allemaal op een gebrek aan emotionele controle.

Irrationele, primitieve gedragingen

Een ander onderzoek van de Universiteit van Californië, Berkeley, stelde vast dat een verlies van twee of meer uren slaap de prefrontale cortex ernstig aantast. Dit deel van de hersenen regelt de emoties. Het resultaat is eigenlijk dat slaaptekort leidt tot meer irrationele primitieve reacties.

Man Die Van Een Neushoorn Die Op Een Hoge Berg Staat Naar Beneden Springt Omdat Hij Lijdt Aan Chronisch Slaaptekort

Matthew Walker was de leider van het onderzoek. Hij wees erop dat “slaaptekort de hersenmechanismen die de kernaspecten van onze geestelijke gezondheid regelen, versplintert.” Hij voegde eraan toe dat slaap onze emotionele circuits herstelt en ervoor zorgt dat we de dagelijkse uitdagingen beter aankunnen.

Walker zei ook dat hoewel de meeste mensen geloven dat slaaptekort leidt tot matheid en passiviteit, eigenlijk juist het tegenovergestelde gebeurt. Mensen die niet genoeg slapen, worden niet passiever. Maar zestig procent van hen handelen eerder meer reactief. Ze worden dus met andere woorden gewelddadiger en verliezen de controle.

De prijs van een chronisch slaaptekort

Chronisch slaaptekort veroorzaakt ook andere problemen. Je emotionele balans wordt ondermijnd. Bovendien daalt je vermogen om op prikkels te reageren Dit betekent dat je een hoger risico op ongelukken hebt, wanneer je niet goed slaapt. Men heeft ook vastgesteld dat je denkpatronen gewijzigd worden door slaaptekort. Je krijgt het veel moeilijker om informatie te verwerken en beslissingen te nemen. Eén onderzoek toonde aan dat medische fouten in gezondheidsberoepen met vierhonderd procent de hoogte in schoten wanneer mensen dagen van vierentwintig uur werken. Men kwam ook tot het besluit dat mensen die minder slapen dan nodig, geheugenproblemen kunnen ontwikkelen.

Vrouw In Het IJs Wiens Hoofd Een Vogelnest Is Omdat Ze Lijdt Aan Chronisch Slaaptekort

De hersenen zijn niet het enige dat ernstig aangetast wordt door chronisch slaaptekort. Want wanneer je onvoldoende slaapt, verhoogt ook het risico dat je ziekten zal ontwikkelen. Dat komt doordat slaaptekort invloed heeft op het immuunsysteem. Er zijn ook gegevens die aantonen dat slaaptekort een invloed heeft op de ontwikkeling van diabetes, kanker en obesitas.

Nu je dit allemaal weet, is het de moeite waard om na te gaan of je voldoende slaapt. Slaap is een waardevol iets waar iedereen voor moet zorgen en dat iedereen moet koesteren. Het is zonder twijfel één van de grote pijlers van geestelijke gezondheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.