Buiten zijn is goed voor lichaam en geest
Buiten wandelen is prettig en gezond voor het lichaam en het is ook goed voor de hersenen en de geest. Iedereen die het wel eens heeft gedaan kan dit beamen. Maar behalve persoonlijke anekdotes, is het ook wetenschappelijk bewezen dat het doorbrengen van tijd buiten de deur over veel mentale voordelen beschikt.
Buiten wandelen helpt ons bij het bestrijden van negativiteit, het vermindert stress en kan zelfs depressie bestrijden. De lichamelijke bevrijding die je ervaart als je naar buiten gaat helpt je om ook een soort van mentale bevrijding te voelen en je voelt je meer optimistisch. Maar dat is niet alles…
Buiten wandelen helpt depressie te verlichten
Volgens een onderzoek gedaan door de Universiteit van Michigan gaat buiten wandelen samen met betere mentale gezondheid en meer positiviteit. Ook verlaagt buiten zijn gevoelens van depressie en stress.
Een onderzoek van de Universiteit van Glasgow heeft uitgewezen dat mensen die buiten in de natuur wandelen, fietsen of hardlopen een lager risico liepen op het ontwikkelen van mentale problemen dan mensen die binnen aan sport deden.
Buiten wandelen kan je focus verbeteren en je creativiteit vergroten
Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Political Science is het goed om tijd in de natuur door te brengen, omdat het de hersenen de kans geeft om uit te rusten van de over-stimulatie van het dagelijkse leven. En dit kan een regeneratief effect hebben op het aandachtsniveau.
Het constante multitasken van het moderne leven eist veel van de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van afleiding, als het gaat om het creatieve denkproces en de ontwikkeling van de identiteit. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Utah ontdekte dat het doorbrengen van enkele dagen in de natuur de creativiteit met 50% verhoogde.
De natuur helpt ons te kalmeren
Bij bomen in de buurt zijn heeft een positieve invloed op ons. Het is bewezen dat het stress vermindert en hoge bloeddruk verlaagt. Een onderzoek dat is uitgevoerd in Japan, een land met lange werkuren en een hoog aantal zelfmoordgevallen, onthult dat het opgaan in de natuur stress vermindert en beschermt tegen depressie.
De geluiden in de natuur hebben veel invloed op onze gezondheid en welzijn. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat natuurgeluiden en de stilte die de natuur met zich meebrengt veel voordelen heeft voor onze lichamelijke en mentale gezondheid, vooral als het gaat om de omgang met stress.
De geuren van de natuur spelen ook een belangrijke rol bij de invloed die de natuur op ons heeft. Onze reukzin staat in verband met delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van emotie. Zo hebben geuren een directe en grote impact. Bomen en planten stoten phytoncides uit, een organische stof die onze ademhaling vertraagt en angst vermindert.
Water is goed voor het lichaam en de ziel
Een onderzoek van de Universiteit van Exeter naar de belangrijke kwaliteiten van water en de rol naar ons psychologisch welzijn heeft uitgewezen dat de negatieve ionen in water natuurlijke antidepressiva zijn. Deze negatieve ionen kun je in grote hoeveelheden vinden, zelfs in een ijsklontje.
Daarom is het goed voor de emotionele gezondheid om te wandelen in de buurt van een meer, rivier of beek. Als je kunt zwemmen is dit alleen nog maar beter, omdat de bloedvaten worden verwijd door het koude water. Dit stimuleert het lichaam om gifstoffen uit te scheiden en endorfine vrij te laten, zodat je je goed voelt.
De natuur helpt ons te herstellen en ons immuunsysteem te versterken
Volgens een onderzoek van de Chalmers Universiteit in Zweden hebben open velden een positief effect op ons herstel. Het onderzoek wees uit dat zelfs het kijken naar bomen door het raam van een ziekenhuis het herstel kan verbeteren.
Een groep onderzoekers aan de Nippon Medical School in Tokyo wees uit dat vrouwen die zes uur, verdeeld over twee dagen, in het bos doorbrachten meer witte bloedcellen produceerden, die virussen en tumoren bestrijden. Het effect bleef zeven dagen aanwezig.