Breng je kast op orde en schep orde in je geest
Iedereen weet wat het betekent om je kast op te ruimen. Het is een verschrikkelijke, uitputtende en tijdrovende opdracht. Je moet de voorwerpen en kleren sorteren, klasseren en herordenen. Het is zo vermoeiend omdat het ook veel geestelijke inspanning vraagt. Want je organiseert niet alleen je kast; je brengt ook orde in je geest.
Wanneer je een kamer of een kast opruimt, dan sorteer je niet alleen de voorwerpen en de kleren. Je gooit niet alleen je oude ongebruikte dingen weg. Maar je organiseert ook jouw ideeën.
Want je onbewuste verwerkt de herinneringen die verbonden zijn met die voorwerpen en kleding. Het herbeleeft situaties en beslist of ze al of niet nuttig zijn.
Marie Kondo is een deskundige op dit gebied. Ze is ook de auteur van het boek The Life-Changing Magic of Tidying Up. Volgens haar begint orde brengen met het verwijderen van het teveel aan voorwerpen uit je leven. Zij zegt dat mensen zoveel gerief in hun huizen en kantoren opstapelen omdat ze gewoonlijk dingen opbergen en bewaren.
Daarom is het belangrijk te weten hoe je van dingen afkomt. Het is een uitdaging die bij vele mensen redelijk wat angst veroorzaakt. Maar de Kon Mari- methode kan het een beetje gemakkelijker maken.
“Misschien denk je dat het geldverspilling is. Maar je voorraad verminderen en jezelf verlossen van de last van overmaat is de snelste en doeltreffendste manier om je dingen op orde te brengen.”
-Marie Kondo-
Orde in je geest door je ideeën op orde te brengen
Wanneer je beslist om aan een voorwerp vast te houden, dan is dat omdat je het associeert met bepaalde gevoelens. Dat kunnen gelukkige of verdrietige of bitterzoete gevoelens zijn.
Maar als je het loslaat, dan maak je ruimte vrij voor iets nieuw. Organisatie is veel belangrijker dan de meeste mensen denken.
Hou je ruimte thuis of op het werk op orde. Want het zal je rust en een gelukkig gevoel verschaffen. Wanneer er orde in je dagelijks leven is, dan ontstaat er ook gemakkelijker orde in je geest. Het zorgt ook voor vlottere, meer praktische verhoudingen tussen je gedachten en ideeën.
Fysieke ruimte vrijmaken in je kast is net als ruimte vrijmaken in je leven.
We beweren niet dat je alles moet verwijderen. We bedoelen alleen maar dat het niet goed is om tot in eeuwigheid gehecht te zijn aan een materieel voorwerp, zelfs als het te maken heeft met positieve herinneringen.
Je moet verdergaan en ruimte laten voor iets nieuw, zelfs al beangstigt het jou. Dit klinkt tegenstrijdig. Maar bijna iedereen is bang voor een onbekende toekomst en niet voor een heden dat ze niet waarderen.
Voorwerpen en kledingstukken die geluk brengen
We hebben allemaal wel eens een kledingstuk gehad vol gaten omdat we het zoveel gedragen hadden. Hoewel we het niet langer gebruikten, weigerden we toch om het weg te doen.
Misschien ging het in jouw geval over speciale momenten, zoals naar je favoriete concert gaan, iemand speciaals ontmoeten of een onvergetelijke nacht met vrienden doorbrengen.
De meesten onder ons hebben ook zogenaamde geluksbrengers gehad. Ze hielpen ons bij een examen of tijdens een sollicitatie. Voorbeelden van dergelijke voorwerpen zijn een konijnenpoot, een klavertje vier of zelfs een sleutelhanger die een geliefde ons geschonken heeft.
Aan deze voorwerpen en kledingstukken hechten we herinneringen vast. Na verloop van tijd worden ze echter oud en versleten. Dan is de tijd gekomen om afscheid te nemen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Maar het is noodzakelijk als je ruimte wil vrijmaken voor nieuwe voorwerpen, kleding, herinneringen en ervaringen.
Als we geen ruimte vrijlaten voor nieuwe dingen, dan lopen we het risico onszelf voor altijd vast te ketenen aan het verleden.
Het verleden achter je laten
Bepaalde herinneringen zijn sterker dan andere. Je zal misschien een stap terug moeten doen om energie te verzamelen en dan verder te gaan.
Anderzijds, en met slechts enkele zeldzame uitzonderingen, zal je alleen genoeg ruimte hebben voor nieuwe ervaringen als je de moed hebt om dankbaar afscheid te nemen van het verleden. Dit zal het mogelijk maken om je gedachten te verhelderen en te organiseren. Je zal ook meer ten volle in het heden kunnen leven en een meer hoopvolle toekomst opbouwen.
Volgens Marie Kondo blijf je echt vastklampen aan het verleden wanneer je vast blijft houden aan dingen als cd’s, elektronica en afgedragen kleding. Je moet je leefruimte inrichten voor de persoon die je wordt, niet diegene die je in het verleden was.
Je kast, je emoties en je herinneringen opruimen is zelfs nog noodzakelijker wanneer je rouwt. Wanneer je een geliefde verliest, na een overlijden of na een relatiebreuk of als gevolg van iets anders, zal het loslaten van hun bezittingen jou helpen.
Uiteraard heeft iedereen tijd nodig. Dat moeten we respecteren. Je hoeft ook niet alles tegelijkertijd te verwijderen. Want als je dit te abrupt doet zonder dat je er klaar voor bent, dan zal dit helemaal niet helpen. Integendeel zelfs want het kan de pijn verergeren en de wond doen infecteren.
Jij bent de enige die weet wanneer je klaar bent om hun bezittingen los te laten. Je hoeft alleen maar naar je hart te luisteren.
Orden je kast om orde in je geest te scheppen.
De KonMari-methode
Marie Kondo geeft tips hoe je orde kan bewaren, vooral in je kast. Zij heeft de KonMari-methode ontworpen. Dit zijn enkele van de belangrijkste tips. Ze kunnen je ook helpen om je ideeën te ordenen:
- De beste manier om je kleding op te bergen is rechtop. Dat maakt het gemakkelijk om het te zien en te herkennen.
- Leer hoe je de dingen die je niet meer gebruikt, kan verwijderen. Marie stelt voor dat je de voorwerpen of kledingstukken één voor één bekijkt. Op die manier kan je uitzoeken of je iets al of niet wil houden. Check of het jou gelukkig maakt wanneer je het gebruikt, hoe vaak je het gebruikt, enzovoort. Als je beslist om los te laten, neem dan dankbaar afscheid voor alle momenten die je ermee doorgebracht hebt.
- Je hoeft de kleren niet te sorteren volgens de seizoenen. Het is beter dat alles zich voor je neus bevindt. De kledingstukken waarvan je weet dat je ze volgend jaar niet zal gebruiken, doe je dan weg. Wanneer je je kleding opruimt, dan mag je volgens Kondo niet meer dan één derde overhouden van wat je voordien had.
- Het is veel gemakkelijker om te zien wat je hebt en te kiezen wat je wil dragen wanneer je de kledij opvouwt in plaats van op te hangen. Op die manier neemt het ook minder ruimte in. Kondo raadt aan alles op te vouwen wat je kan. Hang alleen op wat nodig is, zoals blouses en jassen.
- Wanneer je dingen op elkaar stapelt, dan besef je niet wat je hebt. Je vergeet de dingen die achteraan of onderaan liggen.
- Je hebt geen opbergdozen of kisten nodig. Want die zorgen er vaak eigenlijk voor dat het organiseren nog ingewikkelder wordt.
“Met de KonMari-methode leer je echt organiseren en dingen weggooien. Ja, ik zei weggooien (of weggeven of schenken of hergebruiken). Want op je huis om orde te brengen, moet je eerst dingen verwijderen, zelfs al doet het pijn.”
-Celi Colomer-
Organiseren en jouw geluk
Opruimen is kortom noodzakelijk als je gezonder en gelukkiger wil zijn. Je leefruimte opruimen betekent dat je ruimte creëert in je leven. Je stelt jezelf open voor nieuwe ervaringen en je stapt uit je comfortzone.
Dit houdt in dat je komaf maakt met emoties, herinneringen en ideeën die vertrouwd en beheersbaar zijn. Maar je maakt ruimte vrij om van het heden te genieten en een nieuwe toekomst op te bouwen.