BirthStrikers, de vrouwen die weigeren kinderen te krijgen

Elke dag worden er nieuwe groepen gevormd met als doel het idee van geen kinderen krijgen te promoten. In dit artikel kun je meer te weten komen over de Birthstrike-beweging.
BirthStrikers, de vrouwen die weigeren kinderen te krijgen

Laatste update: 26 oktober, 2023

In de loop der tijd heeft een groot aantal stellen besloten om geen kinderen te krijgen. Redenen hiervoor waren onder andere werkloosheid, ongelijkheid, inflatie en de uitbundige prijzen van academische opleidingen.

Tegenwoordig is er echter een nieuwe reden om zich niet voort te planten. Het gaat om de milieucrisis. Dit heeft te maken met het feit dat natuurlijke hulpbronnen op een buitensporige manier zijn verspild. Bovendien is het milieu steeds meer vervuild geraakt.

Dit wordt aangetoond door een van de meest recente onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daaruit bleek dat negen van de tien mensen schadelijke lucht inademen. Bovendien beweerde het onderzoek dat jaar na jaar meer dan vijf miljoen mensen sterven aan gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van de milieucrisis.

Daar komt nog bij dat de voorspellingen (Spaanse link) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben aangetoond dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met wel 50 procent kan zijn toegenomen. Deze cijfers suggereren ook dat, als het huidige tempo wordt aangehouden, luchtvervuiling in 2050 de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte zal zijn.

Kind in een bootje op een drooggevallen rivier

Birthstrikers, de vrouwen die geen kinderen willen

Om deze redenen hebben ze de organisatie BirthStrike opgericht. BirthStrikers zijn een groep vrouwen en mannen die allemaal hebben besloten om geen kinderen te krijgen vanwege de milieusituatie. Ze hebben deze beslissing genomen omdat ze geloven dat hun kinderen zouden worden blootgesteld aan watertekorten, voortdurende branden en een verwoestend klimaat.

Wat de groep probeert over te brengen aan mensen is dat onze gewoonten moeten veranderen als we willen dat onze kinderen een fatsoenlijke toekomst tegemoet gaan. Hun initiatief heeft steeds meer steun gekregen van veel echtparen over de hele wereld.

In feite blijven industrieën dagelijks het soort technieken gebruiken die vervuiling veroorzaken, bomen kappen en afvalwater vervuilen. Daarom blijven de leden van Birthstrike vasthouden aan hun overtuiging.

“Ik wil graag een gezin stichten met mijn partner, maar ik heb niet het gevoel dat dit het moment is om het te doen,” beweert Blythe Pepino. Zij is de Britse vrouw die BirthStrike heeft opgericht.

Bezorgd stel met een zwangerschapstest

De beweging heeft echter uitgelegd dat ze niet tegen mensen is die besluiten ouders te worden. In feite zeggen ze dat hun strijd ook voor hen is. Hun doel is namelijk dat de hele bevolking haar acties verandert, zodat de kinderen van de toekomst niet op drift raken.

De groep blijft nieuwe leden aantrekken en verspreidt haar gedachtegoed via het web. Daarnaast roepen ze regeringen over de hele wereld op om dringend actie te ondernemen om de gevolgen van klimaatverandering te keren.



BirthStrikers: de acties die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan

Klimaatverandering is een fenomeen dat mensen kunnen tegengaan als ze een aantal van hun dagelijkse gewoonten veranderen.

In de eerste plaats raden deskundigen aan om de fiets te gebruiken als vervoermiddel. Fietsen stoten namelijk geen CO2 uit en vervuilen de lucht niet.

BirthStrikers, de vrouwen die weigeren kinderen te krijgen

Ten tweede is het essentieel dat mensen thuis energie besparen. Want als apparaten onnodig in het stopcontact blijven zitten, blijven ze gassen produceren die het milieu vervuilen.

Tot slot moet recycling worden aangemoedigd. Op deze manier wordt de levensduur van producten verlengd. Bovendien worden grondstoffen niet onnodig verspild. Recycling betekent ook minder gebruik van stortplaatsen en uitstoot van gassen. Deze gassen veroorzaken een buitensporige temperatuurstijging.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estrada Paneque, A., Gallo González , M., & Nuñez Arroyo, E. (2016). Contaminación ambiental, su influencia en el ser humano, en especial: el sistema reproductor femenino. Universidad y Sociedad [seriada en línea], 8 (3). pp. 80 -86.
  • OCDE. Perspectivas ambientales de la OCDE hacia 2050 [Internet]. Paris: OCDE; 2012 [citado 23 de agosto de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.