"Apocalypsing" - elke relatie beschouwen als je laatste
De pandemie, die voor sommige mensen zo ver weg lijkt, heeft trends voortgebracht die vandaag de dag nog steeds actief zijn, zoals apocalypsing. Deze term is ontstaan als gevolg van een relatiestijl bij stellen die het tempo van commitment op een duizelingwekkende manier versnelt.
Waaruit bestaat het? Wat heeft ertoe geleid dat mensen op deze manier met elkaar omgaan? Is het een gevaar voor de geestelijke gezondheid? Laten we deze term eens definiëren en meer te weten komen over hoe het werkt en welke gevolgen het heeft.
Wat is apocalypsing?
In essentie verwijst apocalyps naar de gewoonte om een relatie te behandelen alsof het de laatste van je leven is. Mensen die aan apocalypsing doen, visualiseren dus – bewust of onbewust – sterke verbintenissen, zoals trouwen of nakomelingen krijgen, met iemand die ze net aan de haak hebben geslagen.
Dit verlangen om de “ultieme” persoon te vinden, leidt tot praktijken zoals snel na het daten een partnerschap beginnen, een bruiloft plannen of de relatie vanaf het begin afsluiten. De intense emoties van de verliefdheidsfase worden beschouwd als langdurig. De idealisering van het proces om iemand te leren kennen wordt niet in twijfel getrokken.
Waardoor is deze relatiestijl ontstaan?
Zoals we al eerder zeiden, is apocalypsing ontstaan tijdens de pandemie, een periode waarin veel mensen leden onder het feit dat ze niet face-to-face met elkaar konden omgaan. Dit, in combinatie met de catastrofale omgeving van de gezondheidscrisis, leidde ertoe dat veel individuen een angst ontwikkelden om single te zijn in een vijandige en onvoorspelbare wereld.
In deze periode nam het gebruik van datingapps enorm toe. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar via netwerken te ontmoeten, in de hoop dat er een einde zou komen aan de opsluiting zodat ze elkaar persoonlijk konden ontmoeten.
In deze tijd groeiden de verwachtingen door een idealisering van de ander te creëren en tegelijkertijd een aureool van duurzaamheid te creëren.
Met het verstrijken van de tijd, en toen de noodsituatie voorbij was, heeft apocalypsing zichzelf geconsolideerd als een manier om banden te smeden. De angst voor eenzaamheid blijft. Dit omdat het idee van onvoorspelbaarheid niet helemaal is losgelaten. Daarom klampen veel mensen zich vast aan relaties alsof het de laatste zullen zijn die ze hebben voor het einde der tijden.
Ik ga te snel in mijn relatie, ben ik aan het apocalypsing?
Omdat het een term is die in populaire contexten is bedacht en nog niet grondig is bestudeerd in het onderzoeksveld, moet hij met de nodige voorzichtigheid worden gehanteerd. Versnellen in een relatie hoeft niet ongezond te zijn, zolang beide mensen het ermee eens zijn en een gezonde relatie opbouwen. Elk stel heeft zijn eigen ritme.
Apocalypsing verwijst eerder naar een stijl die gebaseerd is op angst voor eenzaamheid en een gevaarlijke toekomst. Het is raadzaam om op de volgende signalen te letten:
- Verwarring tussen alleen zijn en eenzaamheid.
- Angst voor de mogelijkheid om alleen te sterven.
- Opvatting van liefde als eeuwig en almachtig.
- Neiging om te geloven dat elke nieuwe partner de ideale persoon is.
- Hoge mate van impulsiviteit en neiging tot emotionele afhankelijkheid (Engelse link).
- Angst voor de toekomst en angst dat het leven dat je kent van de ene op de andere dag radicaal zal veranderen (of eindigen).
- De gevoelens in de eerste fasen van relaties (passie, verliefdheid en idealisering) worden als definitief beschouwd. Men gelooft dat deze niet zullen veranderen.
Wat zijn de gevaren van deze manier van relateren?
Zoals je kunt zien, gaat het er niet om iemand te leren kennen met wie je een diepe band hebt en snel verder te gaan, maar om je vast te klampen aan relaties alsof ze een wondermiddel zijn in een mogelijk apocalyptisch scenario. Angst voor eenzaamheid, emotionele afhankelijkheid en irrationele ideeën zijn hier aan het werk.
Er zijn verschillende risico’s verbonden aan apocalypsing. Het grootste risico is de teleurstelling van het verlaten van de fase van verliefdheid, in een gecompromitteerde levenssituatie. Dat wil zeggen, je realiseren dat de persoon niet geschikt is terwijl je al met hem of haar hebt samengewoond of zelfs kinderen hebt gekregen.
Bovendien is leven in de illusie dat je de perfecte persoon hebt gevonden een perfecte lokroep voor allerlei soorten misbruik. Het is een open deur voor love bombing en voor het versnellen van emotionele afhankelijkheid bij het slachtoffer.
Dit is nooit de schuld van de misbruiker. Het is de moeite waard om dit in gedachten te houden om misbruikers vroeg op te sporen.
Wat te doen als je in deze neiging vervalt?
Denk je dat je angst voor de toekomst je emotionele afhankelijkheid in de hand werkt? Zo ja, dan kun je baat hebben bij een aantal oefeningen om weer controle te krijgen over je beslissingen:
- Breng meer tijd door met vrienden en familie. Het is belangrijk om eenzaamheid niet te vereenzelvigen met de afwezigheid van een partner. Je hebt veel dierbaren en hun liefde is net zo waardevol en relevant als die van een geliefde.
- Maak een lijst van wat je nodig hebt in een partner. In het begin worden de tekortkomingen van een potentiële partner gemaskeerd. Het is nuttig om een lijst met eisen op te stellen en pas de volgende stap te zetten als daaraan is voldaan.
- Stel grenzen. Formaliseer de relatie pas als jullie conflicten hebben en die oplossen, of plan pas over een paar jaar een bruiloft. Wat je ook nodig acht om ervoor te zorgen dat jullie liefde solide en volwassen is.
- Werk eraan om je angsten te overwinnen. Het is normaal om bang te zijn voor de toekomst met een heden dat gekenmerkt wordt door pandemieën, klimaatverandering of de opkomst van fascistische ideologieën. Dit zijn, in die zin, tijden om te groeien als persoon.
Identificeer en behandel je angsten
De hulp van een psycholoog zal nuttig zijn om de angst voor eenzaamheid en emotionele afhankelijkheid te identificeren, die kan leiden tot apocalypsing of een andere ongezonde neiging.
Vandaag de dag moeten we meer dan ooit onze angst voor de toekomst beheersen en onze geestelijke gezondheid beschermen om een gezonde band op te bouwen met de mensen om ons heen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Estévez, A., Chávez-Vera, M. D., Momeñe, J., Olave, L., Vázquez, D., & Iruarrizaga, I. (2018). The role of emotional dependence in the relationship between attachment and impulsive behavior. Anales de Psicología, 438–445. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-177942