Alexie, het verlies van het vermogen om te lezen

Alexie is een aandoening waarbij iemand plotseling het vermogen om te lezen verliest als gevolg van een verwonding of trauma.
Alexie, het verlies van het vermogen om te lezen
Francisco Roballo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Roballo.

Laatste update: 20 november, 2023

Vanwege de gevolgen kan de aandoening van alexie een van de meest bijzondere stoornissen genoemd worden. De Franse neuroloog Joseph Jules Dejerine beschreef deze aandoening voor het eerst in 1881 na het bestuderen van een patiënt met een beroerte. Het uit zich in het onvermogen van een patiënt om te lezen na een verwonding.

Het is belangrijk om alexie te onderscheiden van een ontwikkelings- of leerstoornis. In feite verwijst alexie naar het verlies van het vermogen om te lezen na een verwonding. Met andere woorden, iemand die voor het letsel perfect kon lezen, kan dat daarna niet meer.

Het lijkt misschien twijfelachtig dat dit kan gebeuren als er geen schade is aan het gezichtsvermogen. Lezen is echter niet beperkt tot één zintuig. Mensen hebben specifieke gebieden in de hersenen die gericht zijn op tekstverwerking – zowel qua vorm als inhoud – en hun betrouwbaarheid is cruciaal.

Kind leest een boek

Soorten alexie

Deze stoornis kan zich samen met andere neuropsychologische aandoeningen manifesteren. Het hangt af van het type laesie en van de aangetaste taalcapaciteiten. Er zijn vier soorten alexie:

  • Letterlijke met agrafie. De patiënt verliest het vermogen om te lezen en te schrijven omdat hij letters niet kan herkennen. Dit verlies komt overeen met pariëtale-temporale laesies van de linkerhersenhelft. In feite is dit het gebied van de hersenen dat primair betrokken is bij taal.
  • Zuiver zonder agrafie (Engelse link). Proefpersonen kunnen letters schrijven en herkennen. Ze kunnen ze echter niet achter elkaar zetten om woorden te vormen.
  • Frontaal. Dit komt vooral voor bij afasie van Broca. Bij deze aandoening lezen patiënten ongrammaticaal en slecht in volgorde.
  • Ruimtelijk. Hierbij is sprake van leesproblemen door ruimtelijke veranderingen. Het treedt meestal op bij een laesie van de rechterhersenhelft. Dit beïnvloedt direct de ruimtelijke componenten van het lezen.

Soorten letsels die kunnen leiden tot alexie

Functies van de hersenen zijn niet zo duidelijk afgebakend als landen op een kaart. In feite kan één laesie verschillende functies beïnvloeden. In het algemeen komt alexie voor in de volgende gebieden:

  • Rechter temporaal-pariëtale laesie (Engelse link). Leidt tot alexie en ruimtelijke agrafie.
  • Linker temporaal-pariëtale laesie. Leidt tot alexie en globale agrafie.
  • Een temporaal-pariëtale laesie. Leidt tot alexie zonder agrafie.
  • Beschadiging in een achterste cerebrale slagader. Veroorzaakt verbale alexie.
  • Beschadiging in de middelste cerebrale slagader (hoekige tak). Leidt tot alexie met agrafie.

Belangrijkste symptomen

Verbale alexie

Dit type alexie manifesteert zich naast agrafie omdat de laesie meestal optreedt op pariëtaal-temporaal niveau. De problemen met lezen zijn dus duidelijk, zowel hardop als in stilte.

Verder omvat deze vorm van alexie een algemeen onvermogen om symbolische taalcodes te herkennen, zoals muzikale en/of geschreven codes. Patiënten kunnen moeite doen om enkele letters te schrijven. Ze kunnen ze echter niet structureren in een volgorde die hen in staat stelt om ze op te schrijven.

Pure alexie

Het belangrijkste kenmerk van dit type alexie is dat er geen sprake is van agrafie. De persoon met de laesie behoudt dus zijn of haar schrijfvaardigheid. Toch ervaren ze nog steeds beperkingen in deze functie. In feite kunnen ze wel schrijven, maar er geen wijs uit worden.

De laesies zijn meestal occipitaal en patiënten kunnen de letters van het alfabet niet articuleren, ook al kunnen ze ze wel lezen.

Derde of frontale alexie

Zoals de naam al zegt, komt dit type meestal voor bij frontale laesies. In tegenstelling tot pure alexie kunnen patiënten sommige woorden wel lezen, maar kunnen ze de letters waaruit ze bestaan niet identificeren.

Daarom is hun schrift meestal ook gebrekkig, omdat ze letters en belangrijke grammaticale tekens overslaan.

Ruimtelijke alexie

Dit is een gevolg van schade aan de rechterhersenhelft, het gebied dat verantwoordelijk is voor ruimtelijke verwerking. Bij deze vorm van alexie kunnen patiënten hun blik niet organiseren om zich te concentreren op het lezen.

Kortom, ze kunnen niet op een lijn blijven of de ruimtelijke volgorde van woorden volgen (van links naar rechts). Verder is er sprake van ruimtelijk hemineglect. Dit betekent dat de patiënt de meeste prikkels aan de linkerkant niet herkent.

Mogelijke oorzaken

  • Cerebrovasculaire ongevallen. Beschadiging of afsluiting van de slagader leidt tot te weinig of te veel bloedtoevoer.
  • Neurodegeneratieve ziekten. Verlies, beschadiging of degeneratie van weefsels is een belangrijk onderdeel van dementie zoals Alzheimer of Parkinson. Alexie komt vaak voor bij deze aandoeningen.
  • Tumoren. De meeste hersentumoren oefenen druk uit op de hersenstofwisseling en veranderen deze. Daardoor veroorzaken ze weefselschade.
  • Craniocerebraal trauma. Ongelukken en klappen die schade veroorzaken aan een van de bovengenoemde structuren kunnen leiden tot slechtziendheid.

Diagnose

De diagnose hangt af van het gebied waar de schade of het letsel zich voordoet. Op basis hiervan voeren neurologen en neuropsychologen specifieke screeningstests uit. Deze bestaan meestal uit taken op het gebied van lezen, benoemen en ruimtelijke ordening.

  • De arts zal eerst tests uitvoeren in een poging te bepalen in welke mate de leesvaardigheid van de patiënt is aangetast. Het zijn snelle en algemene tests, bedoeld om aanwijzingen te geven voor symptomen.
  • Specifiek: Afhankelijk van het type laesie en de resultaten van de screeningstests zal de arts specifieke tests uitvoeren om het type alexie vast te stellen.
Brein dat bestaat uit gekleurde puzzelstukjes

Behandeling

Deze is meestal multidisciplinair van aard. In feite omvatten strategieën werk dat wordt uitgevoerd door verschillende professionals. Dit kunnen psychologen, logopedisten, neurologen evenals neuropsychologen zijn. Hoewel de vastgestelde hersenbeschadiging altijd blijvend is, maakt medische interventie nieuwe strategieën mogelijk.

Dit betekent dat de patiënt de hoogst mogelijke functionaliteit kan herstellen. Om dit te bereiken moeten clinici elke interventie aanpassen aan de individuele omstandigheden van elke patiënt. Natuurlijk moeten deze worden uitgevoerd binnen de aanbevolen richtlijnen en protocollen.

Cognitieve stimulatie en psycho-educatie zijn twee van de meestvoorkomende ingrediënten van succesvolle interventies. Bovendien hebben alle interventies als doel dat de patiënt zelfredzaam wordt in zijn eigen omgeving.

Technologische vooruitgang heeft het voor clinici mogelijk gemaakt om deze stoornis efficiënter aan te pakken met zowel apps als het gebruik van virtual reality-therapie. Toch moet elke zorgverlener of een persoon in de omgeving van een patiënt met alexie ook proberen om in zijn schoenen te gaan staan.

Ze moeten bijvoorbeeld naar een woord kijken en zich voorstellen hoe het moet zijn om het niet te kunnen lezen. Op deze manier kunnen ze zich beter inleven en begrijpen hoe de patiënt denkt en zich voelt als gevolg van deze invaliderende aandoening.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Habib M, Démonet JF, Frackowiak R. Neuroanatomie cognitive du langage: Contribution de l’imagerie fonctionelle cérébale. Rev Neurol (París) 1996; 152: 249-260.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.