Onderschat jij jezelf?

Onderschat jij jezelf?

Laatste update: 18 september, 2016

Onderschat jij jezelf? Veel mensen onderschatten zichzelf voortdurend. Dit voorkomt dat ze vooruitgang boeken in hun doelstellingen en doelen in het leven. Onderschatting komt door een laag gevoel van eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid en ga zo maar door.

Vandaag gaan we onderzoeken hoe iemand die zichzelf onderschat zich gedraagt. Als je jezelf herkent in een van de volgende kenmerken, probeer het dan op te lossen! Laat niet toe dat je je leven leidt terwijl je jezelf altijd onderschat.

“Er is geen plicht die we zoveel onderschatten als de plicht om gelukkig te zijn.”

-Robert Louis Stevenson-

Je wijst complimenten af

Bescheidenheid kan een van je eigenschappen zijn. Maar de waarheid is dat bescheidenheid een teken van onderschatting kan zijn. Op het eerste oog kunnen simpele zinnen als “het stelt niets voor”, “zo geweldig is het nou ook weer niet” of “dat maakt me niet uit” een echt probleem aangeven.

Nee

Onderschat jezelf niet! Accepteer complimenten die mensen je te goeder trouw geven, want als ze je complimenteren is het omdat je het verdient. Geloof het!

Je verwijst constant naar de mening van anderen

Als je iemand bent die zichzelf onderschat, is je manier van spreken waarschijnlijk gekenmerkt door steeds te verwijzen naar wat andere mensen hebben gedaan of gezegd. Bijvoorbeeld: “mijn man/vrouw/partner zegt…”, “mijn leraar zei dat…” Dit duidt op een gebrek aan zekerheid over wat je zegt.

Je ondersteunt je eigen mening ook met anderen: “Vraag die en die maar als je me niet gelooft”, “Toch, Ramona?” Dit soort dingen maken ons erg kwetsbaar en onzeker.

Je vermijdt eerst aan jezelf te denken

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf eens hebt getrakteerd? Mensen die zichzelf onderschatten, hebben de neiging om te denken dat ze zich bepaalde vrijheden niet kunnen veroorloven, zoals ergens aan toegeven gewoon omdat ze het leuk vinden. Maar waarom zou je jezelf niet eens trakteren?

Je hoeft niet alles voor alle anderen te doen – ook jij verdient leuke dingen! Gun jezelf de tijd om dat wat jij verdient voorop te stellen. Ook al is het maar één keer! Probeer het eens. Het is niet egoïstisch, het is gewoon van jezelf houden.

Je denkt dat anderen een negatief beeld van je hebben

Wanneer zal je stoppen met denken dat die lachende mensen jou uitlachen? Wanneer iemand je mee uit vraagt, veroorzaakt dit meteen die vervelende kleine gedachte dat het niet lang zal duren, want “als hij me leert kennen, zal hij weglopen.” Je neemt een oprecht compliment als een daad van liefdadigheid, iets dat iemand zegt zodat je je niet zo slecht over jezelf zult voelen.

Roddelen

Heb vertrouwen in jezelf. Wanneer je je bedenkt dat er oprechtheid in de woorden van anderen zit en dat je niet het onderwerp van hun lachen bent, zul je sterker worden en groeien in vertrouwen. Denk geen dingen die echt niet waar zijn. Je bent de enige die jou onderschat. Sta dat niet toe!

Je denkt niet dat je uniek bent

Een andere vorm van denken en gedrag van mensen die zichzelf onderschatten is het geloof dat ze niet uniek zijn. Zo zal iemand die zichzelf onderschat bijvoorbeeld denken dat mensen die hem of haar mee uit vragen of hem een leuk cadeau geven, dat voor iedereen doen. Hij of zij zal denken: “Ik ben niets bijzonders.”

“Alles begint zo,” “Ik ben niet de enige”, “De anderen zijn beter.” Deze gedachten komen vaak voor. Het is een duidelijk teken van onzekerheid. Je moet in jezelf geloven. Je bent uniek, of je het nou gelooft of niet! Want geen twee mensen zijn hetzelfde. Dus denk nooit dat mensen je behandelen als “nog zo een”, want als dat zo is en het bevalt je niet, blijf dan weg!

Wij hopen dat wij je geholpen hebben om vast te stellen hoe een persoon die zichzelf onderschat zich gedraagt. Heb je door het lezen van dit artikel ontdekt dat je het soms doet? Nou, maak het in orde! Je weet al een beetje meer over onderschatting, dus is het tijd om het te stoppen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.