Zeven films over eenzaamheid
De filmwereld biedt de mogelijkheid om meerdere thema’s aan te pakken. In feite is het een uiterst veelzijdige kunst, dankzij de verschillende genres. Bovendien trekt het de aandacht van de kijker met intrigerende, verrassende en vaak verontrustende verhalen. In dit artikel gaan we het hebben over zeven films over eenzaamheid. Ze blijven allemaal vandaag de dag relevant.
Laten we het eerst hebben over het concept ‘eenzaamheid’ zelf. Het kan worden gedefinieerd als de staat van isolement van een individu, opgevat als een gevoel of gewoon door de actie van alleen zijn. Het onderwerp biedt inderdaad veel speelruimte voor de filmmaker. Laten we, om een idee te krijgen van hoe dit concept in de bioscoop is afgebeeld, een kijkje nemen in onze lijst met films.
1. The 400 blows (1959)
François Truffaut regisseerde deze film over een 14-jarige jongen, Antoine Doinel. Hij wordt verkeerd begrepen door zijn familie en komt in de problemen op school. Daarom besluit hij te ontsnappen. Hij steelt een typemachine van zijn stiefvader om zijn reis te financieren.
De stiefvader geeft hem echter de politie aan. Antoine wordt naar een jeugddetentiecentrum aan zee gestuurd. Op een dag ontsnapt hij en rent naar de kust en de zee in. Hier eindigt de film.
Wat kunnen we opmaken uit dit verhaal? Het is een hartverscheurend verhaal over een jonge tiener die in werkelijkheid alleen stabiliteit wil. Desalniettemin hebben de omstandigheden zich tegen hem gekeerd en bevindt hij zich in een staat van eenzaamheid, een onvolwassen rebel. Het is een visueel boeiend verhaal.
“Eenzaamheid is geen gebrek aan gezelschap, eenzaamheid is een gebrek aan doel.”
-Guillermo Maldonado-
2. Le Samouraï (1967)
Huurmoordenaars worden soms afgeschilderd als geheimzinnige, eenzame mensen. In deze film toont regisseur Jean-Pierre Melville ons een moordenaar die zeker in het profiel past. In feite demonstreert het verhaal de levensstijl van een donkere en verontrustende persoonlijkheid. Het is begrijpelijk dramatisch en een echt interessante psychologische thriller.
3. Taxi driver (1976)
Martin Scorsese, de grote filmregisseur, verrast ons met een verhaal dat de kijker de eenzaamheid laat zien van een omgeving van straatcorruptie. In dit geval zien we de figuur van Travis (Robert De Niro) als een personage zonder vertrouwen in het systeem. Bovendien lijdt hij nog steeds onder de psychologische gevolgen van zijn strijd in Vietnam.
Op de achtergrond wordt een betreurenswaardig beeld van de huidige samenleving weerspiegeld en is de collectieve angst die op straat heerst duidelijk zichtbaar.
4. Paris, Texas (1984)
In onze lijst met films over eenzaamheid is deze titel waarschijnlijk de minst bekende. Het vertelt een controversieel verhaal, dat tegelijkertijd vol intriges, verdriet en wroeging zit. Regisseur Wim Wenders vertelt een verhaal waarin een alcoholische en gewelddadige vader zijn gezin in de steek laat. Dan, jaren later, wil hij terugkomen.
Het is duidelijk dat de pijn nog steeds aanwezig is, aangezien dit soort wonden niet zo gemakkelijk genezen. In feite ervaart de hoofdpersoon angst en sociaal isolement vanwege zijn emotionele ongemak.
5. The green ray (1986)
Deze film, geregisseerd door Éric Rohmer, behandelt het concept van eenzaamheid door de figuur van Delphine. Ze is een jonge vrouw die probeert te herstellen van een moeilijke relatie die niet goed is afgelopen.
Ze besluit te reizen in een poging om te vergeten. Dit verergert echter haar gevoelens van eenzaamheid. Desalniettemin eindigt de film positief en geeft ze hoop voor haar toekomst.
6. Her (2013)
Regisseur Spike Jonze vertelt het verhaal van een eenzame man, Theodore. Hij werkt in een bureau als briefschrijver voor derden. Hij leidt een eenzaam en teleurstellend leven. Alles verandert echter wanneer hij ‘Samantha’ ontmoet, een virtuele assistent met kunstmatige intelligentie. Sterker nog, hij begint met ‘haar’ te kletsen waardoor hij zich minder eenzaam voelt.
Dit is een van de films over eenzaamheid die ook de hoop op het vinden van geluk laat zien. Toch is het ironisch genoeg een apparaat waarmee Theodore een emotionele band opbouwt.
7. Christine (2016)
Een onafhankelijke bioscoopfilm die het harde verhaal volgt van een jonge journalist genaamd Christine. Deze film, geregisseerd door Antonio Campos, illustreert hoe eenzaamheid en frustratie tot depressie kunnen leiden. Het verhaal bevat spannende momenten en situaties van grote emotionele intensiteit.
Kortom, deze film is een van de meest interessante films over eenzaamheid van de afgelopen jaren. In feite definieert het het gedrag en de situaties van veel mensen in de wereld van vandaag, en hoe ze geconfronteerd kunnen worden met kritieke momenten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cousins, M. (2005). Historia del cine. Barcelona: Blume.González, I. (2019). “Entre la realidad y el cine: la soledad”, en Revista Iberoamericana, 85(266), 267-272.
- Montero, M., Lena, L., & Sánchez-Sosa, J. J. (2001). La soledad como fenómeno psicológico: un análisis conceptual. Salud mental, 24(1), 19-27.