Wetenschap beweert dat blauw licht de cognitieve efficiëntie verbetert

Blauw is de favoriete kleur van de meeste mensen. Maar wat je misschien niet weet, is dat dit type licht ook goed is voor de hersenen. In feite optimaliseert het het geheugen, de cognitieve efficiëntie en het welzijn.
Wetenschap beweert dat blauw licht de cognitieve efficiëntie verbetert

Laatste update: 02 augustus, 2022

Welke kleur heeft de ruimte waar je gewoonlijk werkt? Wat voor soort licht is er op dit moment om je heen? Als je moet studeren, maak je je dan zorgen over de kleuren om je heen? Velen van ons besteden weinig aandacht aan deze details, en toch zijn ze belangrijk. Nu beweert de wetenschap dat blauw licht de cognitieve efficiëntie verbetert en als stimulans voor de hersenen werkt.

Blauw is de favoriete kleur van de meerderheid van de bevolking. Het is zelfs de meest populaire kleur in de marketing- en reclame-industrie. Het geeft harmonie, ernst, vertrouwen, rust en zelfs loyaliteit. Maar er is een nog belangrijker aspect: het verbetert de cognitieve efficiëntie.

Het blijkt zelfs dat dit spectrum van licht de productiviteit van een werkteam kan verbeteren. Het zorgt er zelfs voor dat kinderen in klaslokalen hun aandacht beter kunnen richten. Zoals Vincent Van Gogh al zei, is het bijna onmogelijk om genoeg te krijgen van de blauwe lucht. Het lijkt er zelfs op dat we nooit te ver mogen afdwalen van de tinten die de natuur ons heeft gegeven.

Natuurlijk blauw licht heeft de grootste invloed op ons cognitieve en emotionele welzijn.

Mediterende vrouw op een berg
Blauw licht kan ons werkgeheugen en onze aandacht verbeteren en het leren vergemakkelijken.

Blauw licht verbetert de cognitieve efficiëntie

De favoriete kleur van de kunstwereld is blauw. Wassily Kandinsky wees erop dat het de kleur is van abstractie en immaterialiteit. Yves Klein benadrukte dat “blauw geen dimensies heeft, het overstijgt de dimensies waarvan andere kleuren deel uitmaken.” Terwijl Matisse opmerkte dat “een bepaald blauw je ziel binnendringt.”

Er is inderdaad iets tamelijk speciaals aan deze psychologische primaire kleur. Misschien komt zijn diepe en hypnotiserende imprint doordat hij de hoofdkleur van onze planeet Aarde is.

In het verleden was de kleur blauw zelfs zo fascinerend dat de mens geobsedeerd raakte door het vinden van natuurlijke pigmenten om kleding in deze kleur te kunnen verven. De Egyptenaren waren de eersten die het blauwe pigment synthetiseerden.

De favoriete studeerruimte aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA)

In de nieuwere gebouwen van de Universiteit van Californië (VS), is er een kleine studeerruimte die de favoriet is van de meeste studenten. Het heet de Hedrick Study, ook bekend als de Blue Room. Het heeft comfortabele stoelen, is ruim, en heeft hoge plafonds geschilderd in zwart, met sterren. Het bijzondere is de verlichting: een warme en aangename blauwachtige tint.

Alle studenten die er een paar uur doorbrengen, zeggen dat ze zich veel beter concentreren en dat ze bovendien productiever zijn. Deze gegevens zijn niet toevallig.

De Universiteit van Arizona en de Harvard Medical University hebben er in een studie (Engelse link) zelfs al op gewezen dat blootstelling aan blauw licht de cognitieve prestaties verbetert. Bovendien worden gegevens beter vastgehouden en kan men zich beter concentreren.

Dit is te danken aan het systeem van fotoreceptoren in de hersenen dat verband houdt met het circadiane ritme. De kleur blauw wordt geassocieerd met dag, zonlicht en helderheid. Hierdoor worden de hersenen geactiveerd en worden hun hulpbronnen en potentieel geoptimaliseerd. Meer specifiek bevordert het het werkgeheugen.

Dit type lichtspectrum verbetert in feite alles, van begrijpen en redeneren tot plannen en problemen oplossen. Dat komt omdat de hersenen blauw associëren met dagactiviteit en met de noodzaak voor ons om te reageren en te handelen in onze omgeving wanneer het daglicht is.

Blauw licht remt de melatonineproductie. Daarom is het belangrijk om, als het donker wordt, niet in contact te komen met apparaten of lampen van deze kleur. Anders zul je moeite hebben om in slaap te vallen.

Vrouw geniet van blauw licht

Blauw licht en onze biologische gevoeligheid voor deze golflengte

De lucht, de oceanen… Blauw licht is aanwezig op het canvas van de natuur en is de toon die, vanuit de verte, onze planeet onderscheidt. Carl Sagan wees hierop in zijn boek, Pale Blue Dot, (1994). Als mensen blijven we nauw verbonden met dit soort scenario’s, met de oorsprong die ons leven, voeding en welzijn gaf.

Een studie (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Exeter (UK) beweerde dat blauw licht de geestelijke gezondheid verbetert en het aantal depressies vermindert. Het onderzoek suggereerde daarnaast dat contact met ‘blauwe ruimten’ (ruimten dicht bij water) bevorderlijk is voor het geestelijk evenwicht, de vitaliteit en zelfs de hoop.

In deze situaties worden de hersenen geactiveerd, concentreren ze zich veel beter en komen ze in een zeer verrijkende staat van positiviteit en ontvankelijkheid.

In feite maakt het weglaten van natuurlijk licht ons in het algemeen ziek. Daarom wordt nu de mogelijkheid overwogen om blauw licht kunstmatig na te bootsen in onze werk- en studiecentra. Men denkt dat dit ons actiever en zelfs productiever zou maken.

Er is echter één voorwaarde. Blauw licht is alleen gunstig op de centrale uren van de dag. Bij zonsondergang moeten we ons circadiane ritme respecteren en afzien van alle lichtstimulansen, vooral kunstmatige. Ons welzijn houdt altijd in dat we in harmonie leven met de natuur en haar cycli. Dat is de sleutel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alkozei, A., Smith, R., Pisner, D. A., Vanuk, J. R., Berryhill, S. M., Fridman, A., Shane, B. R., Knight, S. A., & Killgore, W. D. (2016). Exposure to blue light increases subsequent functional activation of the prefrontal cortex during performance of a working memory task. Sleep, 39, 1671-1680.
  • Elliot AJ, Maier MA. Color and Psychological Functioning. Current Directions in Psychological Science. 2007;16(5):250-254. doi:10.1111/j.1467-8721.2007.00514.x
  • Curtis, C. E., & D’Esposito, M. (2003). Persistent activity in the prefrontal cortex during working memory. Trends in Cognitive Sciences, 7, 415-423.
  • Vandewalle, G., Schmidt, C., Albouy, G., Sterpenich, V., Darsaud, A., Rauchs, G., Berken, P. Y., Balteau, E., Degueldre, C., Luxen, A., Maquet, P., & Dijk, D. J. (2007). Brain responses to violet, blue, and green monochromatic light exposures in humans: prominent role of blue light and the brainstem. PloS one2, e1247.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.