Wat kun je doen als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou?

Als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou, moet je in actie komen. In dit artikel geven we je enkele strategieën die je kunt toepassen om dit soort situaties te veranderen.
Wat kun je doen als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou?
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

Technologie heeft veel invloed op hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Ook in het kader van een relatie kan het gebruik van elektronische apparaten een positieve of negatieve invloed hebben. Het kan je bijvoorbeeld helpen om verbonden te blijven als je merkt dat je je relatie op afstand moet onderhouden. Het kan echter ook een probleem worden. Bijvoorbeeld als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou.

Deze situatie kan heel goed ruzie tussen jullie veroorzaken, omdat het in feite betekent dat je genegeerd wordt. Sterker nog, als je geen actie onderneemt, kan het zijn dat het conflict blijft escaleren. Het kan zelfs betekenen dat de relatie op een gegeven moment onhoudbaar wordt, wat leidt tot een breuk.

“Phubbing”: wanneer je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou

Heb je het gevoel dat je partner geen aandacht aan je besteedt omdat hij voortdurend zijn mobieltje checkt? Dan ben je waarschijnlijk het slachtoffer van phubbing.

Dit is een combinatie van de woorden phone en snubbing . Het wordt gebruikt om over een specifiek fenomeen in de communicatie te praten wanneer een van de partijen meer aandacht aan hun telefoon besteedt dan aan een echt gesprek. Dit probleem komt trouwens steeds vaker voor in de huidige samenleving, waarin technologie zo’n belangrijke rol speelt.

In die zin kan phubbing in een groot aantal situaties voorkomen. Bovendien toonde een onderzoek (Engelse link) naar telefoongebruik en partnertevredenheid aan dat phubbing het welzijn vermindert.

Degenen die hogere niveaus van phubbing rapporteerden, voelden zich ook minder tevreden met hun relatie. Evenzo zagen de onderzoekers meer symptomen van stress, angst en depressie bij hen (González-Rivera, Segura-Abreu en Urbistondo-Rodríguez, 2018).

Evenzo hebben Ergün, Göksu en Sakız (2020) een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd naar de relatie van phubbing met bepaalde psychometrische variabelen. De onderzoekers ontdekten dat dit gedrag geassocieerd is met angst, depressie, somatisatie, eenzaamheid en vijandigheid.

Als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou, is het raadzaam om in actie te komen. Zo voorkom je dat dit gedrag ernstiger wordt dan het was toen het begon. Onthoud dat je veel crises vaak kunt vermijden of eraan kunt ontsnappen als je erin slaagt te handelen voordat ze beginnen te verslechteren.

Vrouw die naar mobiel kijkt en haar man negeert

Wat kan je doen?

Phubbing is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Inderdaad, zowel binnen als buiten het paar, heeft deze manier van aandachtsverdeling direct of indirect veel relaties beëindigd. Daarom, als je merkt dat dit jou overkomt, is het tijd om actie te ondernemen. Hier zijn enkele ideeën:

1. Praat met je partner

Het eerste dat je moet doen, is de situatie op een rustige manier onder ogen zien. Daarom moet je een gesprek aangaan. Zorg er echter voor dat je de juiste tijd en plaats kiest om uit te leggen hoe je je voelt over wat er gebeurt. Het is zelfs het beste om een persoonlijk gesprek te voeren in een rustige en intieme ruimte waar er geen afleiding is.

Dit gesprek zou je moeten helpen enkele van de problemen te identificeren die je misschien nog niet eerder hebt opgemerkt. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je vastzit in een sleur en dat is de oorzaak van het probleem. Of misschien besteedt uw partner meer aandacht aan zijn mobiel om te voorkomen dat hij met je communiceert.

2. Akkoord om de telefoon opzij te leggen

Mensen hebben vaak de gewoonte om via de telefoon parallelle gesprekken te voeren. In feite horen ze, maar luisteren ze niet echt, omdat ze tegelijkertijd typen. Daarom beantwoorden ze automatisch één kant van het gesprek totdat ze een soort differentiële stimulus opmerken. Daarom verliezen ze bepaalde details en nuances volledig.

Een manier om dit te voorkomen, is door hun telefoon met de voorkant naar beneden op tafel te leggen of in hun jas of tas te laten. Inderdaad, in face-to-face gesprekken is het altijd beter dat mobiele telefoons zijn uitgeschakeld. Op deze manier worden communicatieproblemen vermeden.

3. Beperk het gebruik van technologie

Tegenwoordig is technologie in bijna alle gebieden van het menselijk leven aanwezig. Mensen hebben de neiging om hun apparaten te gebruiken tot het naar bed gaan. Dit kan echter nadelig uitpakken. Daarom is het essentieel om bepaalde regels vast te stellen met betrekking tot het gebruik van internet en mobiele telefoons.

Een voorbeeld is om met je partner af te spreken om geen tablets of telefoons mee te nemen naar de slaapkamer. Het helpt om in gedachten te houden dat je slaapkamer een intieme ruimte is die jullie allebei delen. Dus kijken naar gadgets kan de belangrijke kwaliteit van intimiteit in je relatie verpesten.

4. Regel “schermvrije” activiteiten

Soms kan verveling of routine een sleutelfactor zijn bij het optreden van communicatieproblemen. Op deze manier zou de oplossing zijn om momenten te reserveren die je als koppel kunt delen, zonder enige technologie.

Dit zal niet alleen helpen bij het probleem dat je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou, maar het zal ook de band tussen jullie versterken. Probeer in feite een paar aangename dagen door te brengen om samen iets te doen waar jullie allebei van genieten.

Paar wandelt

5. Overweeg om in therapie te gaan

Soms zijn er diepere en meer gecompliceerde redenen voor bepaalde problemen binnen relaties. In deze gevallen is de beste manier om verder te gaan, als beide partijen het erover eens zijn, professionele hulp te zoeken. Echtparentherapeuten hebben middelen en technieken waarmee je elk soort conflict in je relatie kunt onderzoeken.

In die zin zou therapie niet alleen dienen om de praktijk van phubbing aan te pakken, maar zou ook nuttig zijn voor alle andere problemen. Je bent bijvoorbeeld misschien tot de conclusie gekomen dat het tijd is dat je verduidelijkt waar je als koppel naartoe gaat.

Houd er ten slotte rekening mee dat als je partner meer naar zijn mobiel kijkt dan naar jou, je zeker niet in de verleiding moet komen om jezelf op wat voor manier dan ook te onderschatten.

Er is inderdaad een ongelukkige neiging van mensen om vaak te denken dat dit soort problemen voortkomt uit het feit dat ze niet langer aantrekkelijk genoeg zijn voor hun partner. Als je echter merkt dat je dit soort gedachten ervaart, moet je nadenken over je zelfrespect en hoe je jezelf ziet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Abeele, M. M. V., Hendrickson, A. T., Pollmann, M. M., & Ling, R. (2019). Phubbing behavior in conversations and its relation to perceived conversation intimacy and distraction: An exploratory observation study. Computers in Human Behavior, 100, 35-47.
  • González-Rivera, J., Segura-Abreu, L., & Urbistondo-Rodríguez, V. (2018). Phubbing en las relaciones románticas: Uso del celular, satisfacción en la pareja, bienestar psicológico y salud mental. Interacciones, 81-91.
  • Ergün, N., Göksu, İ., & Sakız, H. (2020). Effects of phubbing: Relationships with psychodemographic variables. Psychological reports, 123(5), 1578-1613.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.