Wat kun je doen als je giftige broers of zussen hebt?
Hoe zijn giftige broers en zussen? Heb je het gevoel dat de relatie met je broer of zus giftig is geworden? Hoe kun je dat ontdekken? En als je een toxische relatie met ze hebt, hoe moet je daar dan mee omgaan?
Na verloop van tijd verandert de dynamiek tussen broers en zussen. De redenen hiervoor zijn divers. Het verstrijken van de tijd, de verandering in fases, het verschil in leeftijd, de verandering in familierollen en de rijping van elke individuele broer of zus kunnen bijvoorbeeld allemaal bijdragende factoren zijn. In dit artikel hebben we het over relaties tussen broers en zussen en hoe je die kunt verbeteren.
“Ik denk dat familie de sleutel is, en als je liefde hebt voor familie, dan heb je liefde voor anderen – en heb je eenheid als een volk.”
Giftige relaties
In plaats van giftige mensen, is het beter om te spreken over giftige relaties of dynamieken. Dit soort relaties kunnen zich manifesteren op elk gebied van je leven, met vrienden, op het werk, met je partner of met je familie.
Op dit laatste gebied gaan we, voordat we het hebben over giftige broers en zussen, proberen een definitie te geven van een giftige relatie. Het is een relatie die ongemak en lijden veroorzaakt, maar waarvan je geen afstand kunt nemen of die je niet kunt opgeven. Het zijn het soort relaties die:
- Je energie opslurpen.
- Je meer ongemak dan welzijn brengen.
- Je verhinderen om jezelf te zijn.
- Je niet voeden.
- Je erdoor geobsedeerd raken en je uiteindelijk nergens toe leiden.
Risicofactoren voor de consolidatie van een giftige relatie
Risicofactoren zijn, in tegenstelling tot oorzaken, omstandigheden die het ontstaan van een probleemsituatie waarschijnlijker maken, maar niet veroorzaken. Laten we eens kijken naar enkele risicofactoren voor het consolideren van een giftige relatie.
- Een tekort aan communicatieve vaardigheden en assertief gedrag. Iemand met dit tekort zal het moeilijk vinden om samen oplossingen te vinden voor conflicten. Dat komt omdat onassertief zijn betekent dat anderen hun mening aan hen opdringen.
- Laag inlevingsvermogen (Engelse link). Iemand met een laag inlevingsvermogen zal waarschijnlijk de ideeën en het gedrag van de ander niet begrijpen. Ze zullen ook geen rekening houden met de positie van de ander bij het oplossen van een conflict.
- Weinig respect voor de ideeën van anderen. Dit kan problematisch zijn omdat de persoon begrijpt dat alleen zijn eigen mening geldig is. Daarom onderschatten ze de ideeën van anderen.
- Moeilijkheden met het oplossen van conflicten. Een individu met deze moeilijkheid kan volharden in minder assertieve strategieën zoals ruzie maken of zich er gewoon bij neerleggen of weglopen uit de situatie. Het niet oplossen van conflicten kan leiden tot het ontstaan van een giftige relatie.
Logischerwijs is het niet hetzelfde om een giftige relatie te hebben met je partner (iemand die je kunt kiezen om deel uit te maken van je leven) als met een familielid (je kunt je familie niet kiezen).
In dit tweede geval kunnen er zelfs meer problemen ontstaan als het gaat om het stellen van grenzen of het bewaren van afstand. Meer specifiek hebben we het over giftige broers en zussen. Hoe zien die eruit?
Giftige broers en zussen
Giftige broer-zus relaties zijn, net als giftige relaties in het algemeen, schadelijk voor jezelf. Het zijn relaties gebaseerd op afgunst en jaloezie, slachtofferschap, manipulatie, het gevoel de controle te verliezen (aangeleerde hulpeloosheid), enz.
Natuurlijk kunnen we niet allemaal goed opschieten met onze broers en zussen, dat is niet bijzonder ongewoon. Maar als er steeds conflicten zijn, als je het gevoel hebt dat je geen grenzen kunt stellen aan je broer of zus, of als je het gevoel hebt dat ze je slecht behandelen, dan zul je waarschijnlijk moeten accepteren dat je een toxische relatie hebt.
Denk je dat je toxische broers en zussen hebt of dat jullie samen een toxische familiedynamiek hebben opgebouwd? Hoe kun je erachter komen of dit het geval is en, als het zo is, hoe kun je dan met de situatie omgaan? Allereerst zullen we het hebben over een aantal waarschuwingssignalen van dit soort schadelijke relaties.
De waarschuwingssignalen van een giftige broer-zus relatie
We hebben het al gehad over een aantal algemene signalen die je kunnen waarschuwen voor een mogelijke giftige relatie. Maar hoe zit het in het specifieke geval van een giftige relatie met je broers of zussen? Hier zijn enkele mogelijke waarschuwingssignalen. (Ze hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen).
- Je broer of zus behandelt je slecht.
- Jullie maken herhaaldelijk ruzie en lossen het probleem zelden op.
- Jullie kunnen bijna nooit rustig met elkaar praten.
- Je hebt je respect voor hen verloren.
- Als je bij hen woont, voel je je ongemakkelijk. Je bent noch kalm noch gelukkig. In feite kan jullie samenleven zelfs ondraaglijk zijn.
- Er is sprake van familievijandigheid als ze verschijnen.
- Je voelt je niet in staat om afstand van ze te nemen, zelfs als je relatie met hen pijnlijk is.
- Je vergelijkt jezelf voortdurend met hen. Het kan ook zijn dat je ouders dat deden en dat heeft frustratie of een laag zelfbeeld opgeleverd.
- Je ziet ze al niet meer als broer of zus of als metgezel en ziet ze als je vijand.
- Ze negeren je mening.
- Ze proberen je relaties met andere familieleden te veranderen.
- Ze maken misbruik van je zwakheden.
- Ze tonen nooit berouw voor hun tekortkomingen tegenover jou.
- Ze bekritiseren je voortdurend voor alles wat je doet.
- Ze manipuleren je.
- Ze zijn hypocriet.
Identificeer jij je met een van deze tekens? Zo ja, dan is het misschien tijd om uit te zoeken of je een giftige relatie hebt met je broer of zus, en wat je kunt doen om uit deze schadelijke spiraal te komen voor jullie allebei. Hier zijn wat ideeën om je op weg te helpen.
Hoe te handelen?
1. Identificeer of je relatie giftig is
De eerste stap is om te herkennen hoe je met hen omgaat en communiceert en om je type relatie te identificeren (of het gezond of schadelijk is).
Denk na over de waarschuwingssignalen en stel jezelf specifieke vragen. Voegt mijn relatie met hen iets toe of neemt het iets van me af? Neemt het mijn energie weg? Lijd ik eronder? Beantwoord deze vragen en je zult erachter kunnen komen of je een giftige broer- of zus-relatie hebt. Je bewust worden van de situatie is de eerste stap.
2. Verwacht niet dat ze veranderen
Mensen veranderen niet ‘zomaar’. Ze veranderen ook niet omdat jij dat wilt. Zo werkt het niet. Maar soms houden giftige relaties je ‘gevangen’ omdat je denkt dat ze zouden kunnen veranderen. Dit is schadelijk omdat het een verlammende hoop is.
Je moet accepteren dat ze zijn zoals ze zijn, met al hun sterke en zwakke punten. Het betekent niet dat je moet accepteren dat ze in je leven blijven of dat je hun gedrag moet accepteren. Als je je hier eenmaal bewust van bent, kun je naar de volgende fase gaan.
3. Identificeer welke ruimte of rol je hen in je leven wilt geven
We weten dat het niet gemakkelijk is om afstand te nemen van familieleden, maar je kunt wel identificeren welke ruimte of welke rol je hen in je leven wilt geven. Misschien kun je gewoon niet meer de beste vrienden of vertrouwelingen zijn die je in je pubertijd was.
Wees flexibel en sta open voor verandering. Misschien moet de relatie nu de andere kant op of op een ander niveau worden geplaatst.
4. Stel grenzen en neem afstand: zorg goed voor jezelf
Nog iets dat je zal helpen is om grenzen en afstand (fysiek en emotioneel) te stellen (Spaanse link) met je broer of zus. Dat betekent niet dat je de relatie moet verbreken, maar dat je elkaar wat ruimte en tijd moet geven om na te denken of te ontsnappen.
Ga na wat ze doen om je te kwetsen en maak het ze duidelijk. Je hebt het recht om voor jezelf te zorgen en jezelf te beschermen. Dit betekent ook dat je voor je familie moet zorgen.
“Mijn familie is mijn kracht en mijn zwakte.”
-Aishwarya Rai Bachchan-
Als we het hebben over afstand nemen of jezelf beschermen, hebben we het niet over het beëindigen van je relatie of het niet erkennen van je eigen fouten, maar over jezelf de kans kunnen geven om te genezen en je familierelaties weer op te bouwen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Hardee, J. T. (2003). An overview of empathy. The Permanente Journal, 7(4), 51.
- Riso, W. (2004). Pensar bien, sentirse bien. Editorial Norma.
- Rodríguez de Medina, I. (2013). La dependencia emocional en las relaciones interpersonales. ReiDoCrea: Revista electrónica de investigación y docencia creativa, 2: 143-148.
- Sellarès, R. (2002). ¿Por qué es tan difícil poner límites? Aula de infantil, 9, 6-11.