Wat is gelddysmorfie? Sleutels en tips

De perceptuele verandering met betrekking tot iemands financiën heeft verschillende gevolgen, zoals onder meer depressie, schulden en angst. Als je meer wilt weten over de effecten en de symptomen ervan, lees dan verder!
Wat is gelddysmorfie? Sleutels en tips
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 09 juni, 2024

Gelddysmorfie wijst op een incongruentie tussen de werkelijkheid en de mentale economische voorstelling van financiële middelen. Het is enigszins vergelijkbaar met de lichaamsdysmorfe stoornis, waarbij er een buitensporige waardering is voor gebreken aan het lichaam, ook al zijn deze minimaal en onwaarneembaar voor anderen.

In beide gevallen is het toeval dat de werkelijkheid niet overeenkomt met het beeld dat de geest ervan maakt. Maar in dit artikel kijken we in het bijzonder naar het probleem in de monetaire sfeer, leren we over de symptomen ervan en leren we hoe we ermee om kunnen gaan.

Wat is gelddysmorfie?

Gelddysmorfie, ook wel monetaire dysmorfie genoemd, is een verandering in de perceptie waarbij iemand denkt dat hij meer economische middelen heeft dan hij in werkelijkheid bezit. Dit leidt tot overbesteding, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze genoeg hebben.

Tegenwoordig is dit probleem verergerd door de toegenomen productie van goederen en diensten waarvoor op digitale platforms wordt geadverteerd. De markt heeft bezit genomen van technologie en directe communicatie om haar merken te promoten en consumptie aan te moedigen.

Er zijn veel beïnvloeders die reclame maken om de aankoop van producten te motiveren. In deze context worden mensen overgehaald door internetberoemdheden, mode en consumententrends op sociale media, waardoor ze meer geld uitgeven en verliezen dan ze eigenlijk hebben.

Het verlangen om erbij te horen en deel uit te maken van de massale levensstijlen heeft dus de basis gelegd voor een perceptuele verandering op economisch niveau. Tegelijkertijd begonnen er nieuwe ongemakken en zorgen te ontstaan die dit soort dysmorfie voeden.

Wat zijn de symptomen van gelddysmorfie?

Omdat het geen erkende psychische stoornis is, is het niet mogelijk om een reeks tekenen of symptomen te definiëren die worden onderschreven door de gezondheidswetenschappen, psychiatrie of psychologie. Het is echter wel mogelijk om een aantal gemeenschappelijke kenmerken of trekjes te identificeren bij mensen die aan dit probleem lijden:

  • Obsessieve ideeën over rijk zijn.
  • Onvermogen om geld te sparen.
  • Stress en financiële onzekerheid of angst.
  • Veranderde percepties over geld.
  • Slechte financiële beslissingen.
  • Onnodige uitgaven aan consumptiegoederen.
  • Constante vergelijking met anderen.
  • Uitgeven boven je budget.
  • Veranderd beeld van financiële grenzen.
  • Frustratie door gebrek aan geld om aan andere behoeften te voldoen.

Gevolgen van gelddysmorfie

Als je niet handelt op basis van wat je hebt, maar op basis van wat je denkt te hebben, zijn de financiële resultaten niet erg bemoedigend. Daarnaast kunnen er interpersoonlijke spanningen en psychologisch ongemak ontstaan. Laten we eens kijken naar enkele van de gevolgen.

Schuldenlast

Geld schuldig zijn aan anderen is een van de meest prominente negatieve gevolgen van monetaire dysmorfie. Omdat de persoon gelooft dat hij/zij meer heeft dan hij/zij in werkelijkheid heeft gespaard, geeft hij/zij uit aan dat idee en genereert hij/zij meer uitgaven dan inkomsten. Dit kan leiden tot het lenen van geld van anderen of banken om schulden af te lossen.

Financiële verliezen

De persoon verkwist meer dan hij/zij heeft en lijdt financiële verliezen door te dure goederen aan te schaffen. De gemakkelijke toegang tot geld via creditcards zorgt ervoor dat iemand onnodige dingen blijft kopen. Zo neemt hun schuld toe.

Overmatige opeenhoping

Het kopen van de meeste producten die gewenst zijn of aanbevolen worden door beïnvloeders kan leiden tot een opeenhoping van onnodige en nutteloze dingen in huis. Deze overdaad aan luxe kan leiden tot conflicten met familie en vrienden.

Angst

Iemand met dit probleem maakt zich zorgen over zijn huidige geldsituatie die vol schulden en financiële moeilijkheden zit. Als gevolg daarvan ontstaat angst, anticiperend op een financiële catastrofe. Hoewel deze voorspelling haar angstiger maakt, kan ze niet anders dan toegeven aan gelddysmorfie.

Depressie

Financiële dysmorfie kan ervoor zorgen dat de persoon zich ontevreden voelt over haar eigen leven, wat een negatieve invloed heeft op haar algehele welzijn.

Daarnaast kunnen financiële tegenspoed, gebrek aan financieel succes en schuldgevoelens over te hoge uitgaven ervoor zorgen dat de persoon zich ontoereikend, verdrietig en hopeloos voelt. Al deze ongemakken leiden tot depressieve toestanden.

Gelddysmorfie bij millennials en generatie Z

Deze dysmorfie lijkt meer voor te komen bij millennials en generatie Z. Waarschijnlijk omdat het twee bevolkingsgroepen zijn die zijn opgegroeid te midden van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Omdat ze digital natives zijn, worden ze meer blootgesteld aan marktinvloeden die elke dag worden gepromoot via sociale media. Daardoor zijn ze kwetsbaarder voor het imiteren van consumententrends die worden gevolgd en aanbevolen door celebrity influencers.

Volgens onderzoeksgegevens (Engelse link) van Qualtrics in opdracht van Intuit Credit Karma”[….43% van Generatie Z en 41% van de millennials zei dat ze last hebben van gelddysmorfie, vergeleken met 25% van Generatie X en slechts 14% van de respondenten van 59 jaar en ouder.”

Dergelijke bevindingen ondersteunen gedeeltelijk dat Generatie Z en millennials het meest last hebben van vervormingen en een obsessie voor het vergaren van rijkdom .

Hoewel deze resultaten niet kunnen worden gegeneraliseerd vanwege methodologische beperkingen, vestigen ze toch de aandacht op de invloed van sociale en economische veranderingen op de levensstijl en gezondheid van mensen.

Hoe kun je gelddysmorfie overwinnen?

Financiële stress

Omdat het geen officiële stoornis is, zijn er geen behandelplannen ontwikkeld die worden ondersteund door empirisch bewijs. Daarom volgen hier enkele algemene aanbevelingen om met dit probleem om te gaan.

1. Accepteer het probleem

De eerste stap is erkennen dat je dysmorfie hebt en je inzetten voor verandering. Zolang je je ertegen verzet om je probleem te accepteren, zal het blijven bestaan. Acceptatie houdt in dat je de ervaring omarmt zonder oordeel of kritiek en vervolgens de disfunctionele patronen aanpast.

2. Reguleer je emoties

Het kan zijn dat je er niet mee om kunt gaan omdat je emotioneel niet behendig genoeg bent om die impulsen te reguleren die je motiveren om meer uit te geven dan je kunt.

Identificeer en benoem je emoties, voel ze zonder te proberen ze te veranderen, doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen om je geest te kalmeren. Concentreer je op je doelen en leid de emotionele impuls om naar datgene waar je waarde aan hecht.

3. Beperk je gebruik van sociale netwerken

Digitale platforms zijn ruimtes waar aanbiedingen en advertenties woekeren en je in de verleiding kunnen brengen om de impulsen van je dysmorfie te volgen. Daarom raden we aan om de tijd die je doorbrengt op sociale media te beperken. Maak een plan voor gematigd gebruik op basis van je comfortniveau; zet bijvoorbeeld een half uur per dag opzij om op je favoriete platforms te surfen.

4. Bereik je financiële doelen

Stel jezelf eenvoudige financiële doelen die in overeenstemming zijn met je waarden en die je helpen om je relatie met geld te verbeteren. Een duidelijke richting en toewijding daaraan zal je de kracht geven om niet naar je dysmorfie te neigen.

5. Zoek financiële counseling

Financiële counseling biedt technieken om te leren hoe je je geldmiddelen kunt beheren en toewijzen. Door de tools te hebben om te weten wat je met je financiën moet doen, zul je de manier waarop je investeert verbeteren en uitgaven vermijden die alleen maar schulden genereren.

6. Vraag psychologische hulp

Een psychotherapeut biedt je strategieën om je emoties en impulsen te reguleren. Door je te begeleiden, leer je ook over je handelingspatronen en hoe je die kunt veranderen ten gunste van je waarden, je geestelijke gezondheid en je financiële stabiliteit.

Confronteer en verlos je van je gelddysmorfieprobleem

Deze dysmorfie kan veel ongemak veroorzaken in het leven van de persoon die eraan lijdt. Het is bekend dat het affectieve, relationele en economische gevolgen heeft die de kwaliteit van leven aantasten.

In dit artikel heb je ook geleerd dat het een aandoening is die vooral millennials en de Generatie Z treft. Gelukkig kan het worden aangepakt en overwonnen door psychologische ondersteuning en de begeleiding van financiële experts.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.