Waarom houden zoveel mensen toch zo van roddelen?

Waarom houden zoveel mensen toch zo van roddelen?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Niet iedereen die graag roddelt woont in een boerengehucht of is een verveelde huisvrouw die niets beters te doen heeft met haar tijd dan roddelen met de buren. Tegenwoordig is roddelen anders en is het ingebakken in ieders dagelijkse leven. Maar waarom roddelen zoveel mensen toch? Wat maakt het zo populair?

Taal en onzekerheid

Sommigen zeggen dat roddels tegelijk zijn ontstaan met de taal. Ze zeggen dat geroddel zelfs een nuttige rol speelde in de groei van de grote moderne samenlevingen van vandaag. De verhalen die mensen over anderen vertelden waren informatief: ze gingen over sociale status, over de rollen die ze hadden in de groep en over gevestigde sociale normen. Deze verhalen hebben mensen zelfs geholpen bij het vinden van een geschikte match bijvoorbeeld.

Twee vrouwen die aan het roddelen zijn

Op een dieper niveau is de onderliggende psychologische basisbehoefte om te roddelen de noodzaak om onzekerheid weg te nemen. Mensen houden er niet van om niet genoeg informatie te hebben. En dus proberen ze de cognitieve balans te herstellen.

Hoe? Door de ontbrekende informatie te verkrijgen via roddels. De motivatie hier is om informatie te verkrijgen over een andere persoon. En hierbij rechtvaardigt het doel de middelen. Niets is te gek.

Hoe zitten roddeltantes in elkaar? Hoe zien roddeltantes zichzelf?

Als je het slachtoffer bent van geroddel, begin je jezelf toch een aantal dingen af te vragen. Roddelen ze nou omdat ze zich vervelen? Hebben ze dan geen eigen leven? Waarom willen ze me pijn doen? Over het algemeen kunnen mensen die roddelen meestal niet echt reflecteren. Hun gesprekken gaan dus vooral over externe dingen. Sterker nog, de omringende buitenwereld is meestal een weerspiegeling van iemands innerlijke zelf. Hoe rijker de laatste is, hoe rijker de eerste zal zijn.

Wanneer we slecht spreken over anderen, spreken we slecht over onszelf.

Mensen die roddelen hebben heus wel een leven, net als iedereen. Maar ze geven er gewoon de voorkeur aan om na te denken over de problemen van andere mensen om te kunnen ontsnappen en niet te hoeven denken aan hun eigen problemen. Het is hun afweermechanisme.

Wat ze niet weten, is dat ze tijd verspillen die ze anders in zichzelf hadden kunnen investeren. Een van de meest interessante dingen over roddeltantes is dat ze zelden toegeven dat ze zo dol zijn op roddelen. Ze zijn zich er vaak niet eens van bewust.

Is roddelen nuttig? Is het goed of is het schadelijk?

Over het algemeen associëren mensen geroddel met onnodige, niet erg relevante informatie. En soms is dit precies wat het is. Denk aan de geruchten die we horen over beroemde mensen. Deze mensen hebben niets met ons leven te maken, en toch praten we over ze.

Roddelen kan echter nuttig zijn vanuit een individueel oogpunt. Als je veel vragen stelt kan dit je tenslotte waardevolle informatie opleveren, die je vervolgens nieuwe mogelijkheden kan bieden. Dit type gedrag kan echter als opportunistisch worden bestempeld. Bovendien kan het je reputatie schaden.

De psychologie beschouwt gematigdheid als de beste optie. Het is goed om interesse te tonen in de mensen waar je om geeft. Maar nieuwsgierig zijn betekent niet dat je je in hun leven moet mengen of met anderen over hen moet roddelen. In plaats daarvan betekent het dat je weet hoe je vragen moet stellen en hoe je moet luisteren. Het gaat over respectvol zijn.

Als je anderen voortdurend lastigvalt, je neus in hun zaken steekt en hun leven (en hun huizen) binnensluipt, hoef je dan ook niet raar op te kijken als ze niet positief reageren op je buitensporige interesse.

Jongen en meisje zijn aan het roddelen

Wat kun je doen als iemand met je wil roddelen?

Als je het idee hebt dat je vriend of vriendin een roddeltante is, observeer diegene dan eerst. Stel jezelf vervolgens twee vragen. Waarom vertelt deze persoon me dit? Met welk doel vertelt hij me dit? Je kunt het die persoon zelfs rechtstreeks vragen als je denkt dat dit gepast is. Afhankelijk van het antwoord kun je een idee krijgen of je zijn woorden serieus kunt of moet nemen.

Normaal gesproken, als de roddels niet over jou gaan, interesseren ze je ook niet zoveel. Maar houd er rekening mee dat het de volgende keer misschien wel over jou gaat. Het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je iemand kwetst, is dan ook om dat wat jou verteld is niet aan een ander door te vertellen. Op deze manier eindigt de roddel of het gerucht met jou.

Als iemand daarentegen informatie bij jou probeert los te peuteren, is het het beste om deze persoon te laten weten dat je je daar niet prettig bij voelt of dat je er gewoon niet over wilt praten. Je kunt elk excuus gebruiken om van deze mensen af ​​te komen. Je vrijheid en privacy staan ​​hier op het spel, dus bescherm jezelf.

Maakt het hebben van veel informatie over anderen iemand betrouwbaar?

Absoluut niet. Vertrouwen wordt verdiend op basis van discretie en begrip. Het hangt niet af van de informatie die iemand over anderen heeft. Als iemand je een geheim vertelt dat een andere persoon hem heeft verteld, denk je dan dat je diegene kunt vertrouwen met je eigen geheimen? Waarom zou hij jouw geheim bewaren als hij dat van een ander ook niet bewaart?

Roddeltantes onthullen niet alleen de geheimen van anderen, maar hebben bovendien de neiging om een ​​beetje drama aan het verhaal toe te voegen. Dat wil zeggen, ze liegen of vertellen op zijn minst halve waarheden die het verhaal interessanter maken.

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens informanten geweest van andermans leven. Het wordt echter een probleem wanneer je dit dwangmatig en constant doet, zonder nederigheid of respect voor anderen. Keer in dit geval je blik eens naar binnen en bemoei je met je eigen zaken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.