Vijf eigenschappen van goede mensen

Goede mensen worden niet geboren, ze worden gemaakt. Hun eigenschappen zijn nederigheid, welwillendheid en oprechtheid. Lees hier meer.
Vijf eigenschappen van goede mensen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 13 augustus, 2023

Goede mensen worden niet geboren, ze worden gemaakt. Daarom is het niet onmogelijk om een goed mens te zijn. Maar om het te zijn, moet je echt goed willen zijn en dienovereenkomstig beslissingen nemen. Desalniettemin kun je, waar je ook staat in je leven, altijd de beslissing nemen om te veranderen en een goed mens te zijn.

Goed zijn omvat een reeks gedragingen, waarden en houdingen die in verschillende situaties worden getoond. In dit artikel bekijken we vijf eigenschappen die kenmerkend zijn voor goede mensen. Het zijn niet de enige eigenschappen, maar wel de meest opvallende.

Vijf eigenschappen van goede mensen

Wat zijn de eigenschappen van goede mensen? In een intercultureel onderzoek, uitgevoerd door Smith et al. (2007), werden prototypes verzameld van wat mensen als een ‘goed persoon’ beschouwen. Ze ontdekten dat welwillendheid, conformiteit en traditionalisme de eigenschappen waren die het vaakst werden toegeschreven aan goede mensen.

Hand in hand

1. Welwillendheid

Een goed persoon probeert het welzijn van degenen met wie hij contact heeft te behouden en te versterken (Smith et al., 2007). De welwillende persoon is in staat om buiten zijn eigen bubbel te treden en na te denken over anderen, hun welzijn, hun kwaliteit van leven en hun behoeften.

Welwillendheid is niet alleen belangrijk voor alledaagse interpersoonlijke relaties, maar ook voor de samenleving in het algemeen.

In feite is de menselijke aanleg tot welwillendheid essentieel voor onze natuur en vormt het de basis voor het leven in de samenleving ( Pinedo, 2018). Als je een goed mens wilt zijn, moet je daarom beginnen met het cultiveren van welwillendheid in je dagelijks leven.

2. Conformiteit

Als we zeggen dat goede mensen zich conformeren, bedoelen we niet dat ze conformisten zijn of dat ze het simpelweg eens zijn met de meningen van de groep.

Als we het over conformiteit hebben, verwijzen we naar het vermogen van goede mensen om hun handelingen, neigingen en impulsen te matigen zodat ze anderen niet beledigen of schaden of sociale verwachtingen of normen overtreden (Schwartz, 1992).

Matiging komt tot uiting in de handelingen van de goede persoon en in hun relatie met plezier. De gematigde persoon is niet gematigd in alle lusten, maar met betrekking tot de objecten van de zintuigen van smaak en tast (Giraldo, 2015). Matigheid leidt mensen ertoe om extremen te vermijden en een evenwicht te bewaren in hun handelingen.

3. Traditionalisme

Schwartz et al. (2000) definiëren traditionalisme als het respect, de toewijding en de acceptatie van de gebruiken en ideeën die worden voorgesteld door de culturele traditie. Goede mensen hebben een diep respect voor de culturele gebruiken waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn toegewijd aan hun cultuur en zoeken er altijd het beste voor.

We weten dat goede mensen traditie respecteren. Maar wat is traditie eigenlijk? Eigenlijk is het een sociale constructie die van generatie op generatie tijdelijk verandert.

De traditie varieert binnen elke cultuur, in de loop van de tijd, per sociale groep en tussen verschillende culturen (Arévalo, 2004). Een goed mens weet deze veranderingen te begrijpen, ze te accepteren en zich eraan te verbinden op zoek naar het beste.

4. Oprechtheid

Goede mensen worden gekenmerkt door oprechtheid. Bovendien zijn ze extreem empathisch als ze de waarheid vertellen. Want hoewel sommige mensen oprecht zijn, kunnen ze dat op een onbeleefde en kwetsende manier doen.

Aan de andere kant zijn goede mensen niet onverschillig voor de gevoelens die ze kunnen oproepen door de waarheid te vertellen. Daarom zijn ze uiterst voorzichtig om niemand te beledigen of te kwetsen door eerlijk te zijn.

Oprechte mensen drukken eerlijk en assertief uit wat ze voelen en wie ze zijn. Oprechtheid is inderdaad een belangrijke waarde voor goede mensen. Dat komt omdat het hun relaties in de gemeenschap verbetert, omdat het gaat om het respecteren van zowel anderen als zichzelf.

Man helpt andere man een berg op

5. Nederigheid

Goede mensen zijn nederig. Ze voelen zich nooit superieur aan anderen en kijken niet op hen neer. Bovendien erkennen ze dat iedereen zijn eigen dromen en doelen heeft. Daarom respecteren ze het succes van anderen en lopen ze hen niet in de weg.

Het zijn eenvoudige mensen. Ze genieten van de kleine dingen in het leven en van het gezelschap van hun geliefden. In feite beseffen ze dat geluk en rust in de eenvoud van het leven te vinden zijn.

Tot slot zijn goede mensen een integratie van deugden die hen helpen een waardevol leven te leiden, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Goed zijn houdt niet alleen in dat je stopt met slechte dingen doen, het gaat om de wil om proactief in het leven te staan, altijd op zoek om de ontwikkeling ervan op alle niveaus te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arévalo, J. M. (2004). La tradición, el patrimonio y la identidad. Revista de estudios extremeños60(3), 925-956.
  • Caballo, V. E. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de psicología4(13), 51-62.
  • Giraldo, L. F. G. (2015). La virtud aristotélica como camino de excelencia humana y las acciones para alcanzarla. Discusiones filosóficas16(27), 127-146.
  • Pinedo, I. (2018). De la benevolencia a la ciudadanía compasiva: la recuperación de conceptos claves para el cultivo de la democracia. Límite (Arica)13(41), 29-45.
  • Smith, K. D., Smith, S. T. y Christopher, J. C. (2007). What defines the good person? Cross-cultural comparisons of experts’ models with lay prototypes. Journal of Cross-Cultural Psychology38(3), 333-360.
  • Schwartz, S. H., Sagiv, L., & Boehnke, K. (2000). Worries and values. Journal of personality68(2), 309-346.
  • Schwartz, S. H. (1992). Universals in the content and structure of values: Theoretical advances and empirical tests in 20 countries. In Advances in experimental social psychology(Vol. 25, pp. 1-65). Academic Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.