Peter Tabichi, winnaar van de Global Teacher Prize

Peter Tabichi werd uit meer dan 10.000 kandidaten gekozen tot de beste leraar ter wereld. Hij is de eerste Afrikaan die deze onderscheiding krijgt, terecht vanwege de ontroerende manier waarop hij onderwijs heeft omgezet in een manier om de wereld te veranderen.
Peter Tabichi, winnaar van de Global Teacher Prize

Laatste update: 25 december, 2023

Peter Tabichi heeft in 2019 de Global Teacher Prize gewonnen. Deze jaarlijkse prijs gaat naar een persoon die door sommigen de “beste leraar ter wereld” wordt genoemd. Mensen zien het graag als de Nobelprijs voor het onderwijs (Engelse link). Het doel is om diegenen te eren die hun beroep op voorbeeldige wijze uitoefenen. Peter Tabichi, een leraar uit Kenia, won de prijs een paar jaar geleden.

179 landen nomineerden ongeveer 10.000 kandidaten voor deze wedstrijd. De winnaar krijgt een vast bedrag van een miljoen dollar. Sunny Varkey, een Indiase filantroop die de grootste privéschool ter wereld runt, was de oprichter van de prijs.

Zijn bedoeling was om mensen bewust te maken van de belangrijke rol van een leraar en de kracht van onderwijs als middel voor sociale verandering.

“Mijn leerlingen zien groeien in kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen is mijn grootste vreugde in het lesgeven. Als ze veerkrachtig, creatief en productief worden in de maatschappij, haal ik veel voldoening uit het feit dat ik fungeer als hun grootste katalysator en sleutel die hun potentieel op de meest opwindende manier ontsluit.”

-Peter Tabichi-

Het verhaal van Peter Tabichi is echt ontroerend. Het meest opvallende aan zijn werk is zijn geloof in studenten. Hij weet dat Afrika vol zit met intelligentie, talent en dromen. Daarom doet hij elke dag zijn best om dit alles te kanaliseren en de realiteit te veranderen van wat op dit moment het meest uitgebuite continent ter wereld is.

Boeken

Peter Tabichi, leraar van roeping

Tabichi verloor zijn moeder toen hij nog maar 11 jaar oud was. Zijn vader was een leraar op een basisschool die Peter en zijn broers en zussen in zijn eentje opvoedde. Zo bracht hij hen ook liefde voor het onderwijs en diepgewortelde katholieke waarden bij. Er waren nog meer leraren in zijn familie, die ook zijn wereldbeeld hebben gevormd.

Uiteindelijk trad Peter Tabichi toe tot de Franciscaanse gemeenschap en wijdde hij zich volledig aan het onderwijs. Daarna begon hij les te geven op een privéschool. Hij realiseerde zich echter dat hij nuttiger kon zijn op plaatsen waar mensen meer behoefte hadden aan een leraar. Zo kwam hij terecht op de Keriko Secondary School, een school in Pwani, een dorp in de Rift Valley in Kenia.

95 procent van de bevolking leeft op de armoedegrens in die gemeenschap (Spaanse link). Bijna een derde van de leerlingen, tussen de 11 en 16 jaar oud, is wees. Er zijn ook drugsproblemen, tienerzwangerschappen en zelfmoorden. Bovendien moeten de leerlingen die naar school gaan daarvoor ongeveer vijf kilometer per dag reizen.
Een

wonder dat werkelijkheid wordt

De school waar Peter Tabichi lesgeeft heeft bijna geen middelen. Er zijn gemiddeld 58 leerlingen per klas, in klaslokalen ontworpen voor 30 leerlingen. Er is slechts één oude computer en een instabiele internetverbinding. Toch realiseert deze gepassioneerde leraar zich dat sommige dromen werkelijkheid worden.

Peter Tabichi reist per motor over onverharde wegen. Hij gaat elke week naar een internetcafé om het materiaal te downloaden dat hij nodig heeft voor zijn lessen.

Een van zijn grootste prestaties was het starten van een wetenschapsclub met als doel verder te gaan dan de theorie en de leerlingen te laten zien hoe ze die kunnen toepassen. Hij startte ook een vredesclub, waar leden van Kenia’s voormalige rivaliserende stammen samenkomen en praten.

Een groep van zijn leerlingen won zelfs een prijs van de Royal Academy of Chemistry in het Verenigd Koninkrijk. Vergeet niet dat dit een van de meest kansarme scholen in Kenia en zelfs de wereld is.

Het project van de kinderen was een methode die ze hadden ontwikkeld voor de wetenschapsclub om blinden metingen te laten doen. Zijn wiskundeteam heeft zich onlangs ook gekwalificeerd voor een wetenschaps- en ingenieurstoernooi in Arizona.

Meisje probeert een wiskundig probleem op te lossen

Een buitengewone man

De gemeenschap waar Peter Tabichi mee werkt is zo arm dat hij zich realiseerde dat velen van hen van school zouden gaan als ze geen financiële steun zouden krijgen. Daarom begon hij bijna vanaf het begin 80 procent van zijn salaris aan de studenten te doneren.

Tabichi ging naar Dubai, een van de rijkste plaatsen ter wereld, om de prijs in ontvangst te nemen. Het was de eerste keer dat hij naar het buitenland reisde. Hij is de eerste Afrikaan die de prestigieuze Global Teacher Prize wint. De jury zei dat zijn activiteiten op de school “de resultaten van zijn leerlingen drastisch hadden verbeterd.”

Zoals je je kunt voorstellen, nam Tabichi de prijs met betraande ogen in ontvangst. Toch zei hij dat de prijs aan zijn leerlingen toebehoorde en beloofde hij hem aan zijn gemeenschap te schenken.

Waar deze man bovendien het hardst aan werkt, is het verhogen van de verwachtingen van zijn leerlingen. Hij wil niet dat ze genoegen nemen met weinig, dus moedigt hij ze aan om groot te dromen.

Hij is ervan overtuigd dat iedereen in staat is om alles te bereiken waar hij zijn zinnen op heeft gezet. Daarom is zijn grootste deugd anderen te onderwijzen, ondanks tegenslagen. Zoals je ziet is iedereen in staat om de wereld te veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Márquez, G. G. (2007). El mejor oficio del mundo. Chasqui: Revista Latinoamericana de Comunicación, (98), 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.