Overwin onzekerheid in je relatie

Overwin onzekerheid in je relatie

Laatste update: 18 augustus, 2016

Wanneer we onszelf openstellen voor een romantische relatie, dan is het makkelijk om jezelf emotioneel kwetsbaar te voelen, vooral wanneer je in het verleden al een ervaring hebt gehad die emotionele littekens en een hoop teleurstelling heeft veroorzaakt.

Vragen als “Zal ik weer worden afgewezen?” of “Zal ik iets doen wat hij/zij niet leuk vindt?” komen vaak voor wanneer je te maken krijgt met kleine ervaringen of wanneer je ervaringen in het verleden niet zo positief zijn geweest.

Samen Schuilen

Problemen vinden waar ze eigenlijk niet bestaan

Over het algemeen creëren we alleen maar moeilijkheden wanneer we onszelf onzeker voelen in een relatie (wat voor relatie dan ook) of wanneer we geconfronteerd worden met bepaalde situaties, omdat we in deze gevallen problemen zien die helemaal niet bestaan. Dit is net een nachtmerrie die steeds maar door blijft gaan. De onzekerheid zal namelijk alleen maar erger worden en je verbeeldingskracht zal uiteindelijk overuren draaien.

Wanneer we onzeker zijn, dan zoeken we naar tekenen die erop wijzen dat dingen niet goed gaan en erkennen we de meest onbelangrijke details alsof ze heel belangrijk zijn. En natuurlijk vinden we altijd datgene waar we naar op zoek zijn, zelfs wanneer het eigenlijk niet bestaat.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet meer onzeker bent in je relatie

Wat kunnen we doen om deze onzekerheden te overwinnen, zodat we gelukkig kunnen zijn met onze partner zonder dit geluk steeds te verpesten met ongegronde ruzietjes? Laten we eens kijken.

Ruzie

1. Sta niet toe dat je verbeelding je realiteit warrig maakt

Jezelf straffen en vast blijven houden aan negatieve ervaringen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat je geest nare spelletjes met je speelt. Voortdurend opnieuw uitspelen wat er gebeurd is of wat er zou kunnen gebeuren, kan er uiteindelijk voor zorgen dat we een punt bereiken waarop we volledig in de war zijn geraakt over wat er werkelijk aan de hand is. De neiging die we vaak hebben om voortdurend na te denken over hoe dingen gelopen hadden kunnen zijn als we ze anders hadden aangepakt, is iets wat ons erg in de war kan brengen.

Zo vaak is het echter zo dat onze onzekerheid gebaseerd is op wat er zou kunnen gebeuren; niet op een persoonlijke ervaring, maar op de ervaringen die anderen om ons heen hebben gehad, of zelfs nog erger, op de informatie die we hebben ontvangen over hoe een geweldige relatie er uit zou moeten zien of hoe twee mensen met elkaar om zouden moeten gaan. Dit zijn gegeneraliseerde ideeën die tot stand zijn gekomen op basis van de ervaringen van mensen die helemaal niet overeenkomen met onze manier van denken.

Probeer jezelf dus de volgende keer dat je je onzeker voelt eens af te vragen of er werkelijk iets gebeurd is of dat je het je eigenlijk hebt ingebeeld of dat je er alleen maar vanuit gaat. Je moeten leren om onderscheid te kunnen maken en om ervaringen uit het verleden buiten je huidige relatie te houden, alsook de dingen die je weet over sociale en culturele stereotypen.

2. Loop niet in de val van onzekerheid

Relaties zijn nu eenmaal niet precies hoe je het je had voorgesteld of hoe je denkt dat een relatie zou moeten zijn. Om in de val van onzekerheid te lopen, dat dingen op een bepaalde manier zouden moeten zijn, zal er alleen maar voor zorgen dat je nog onzekerder wordt wanneer je ziet dat iets misgaat.

Wanneer de dingen niet zo verlopen als hoe jij denkt dat ze zouden moeten verlopen, verlies je de controle, omdat je niet in staat bent om de dingen die je ziet en ervaart oprecht te filteren en dus laat je je verbeelding de vrije loop gaan.

Je moet leren om te ontspannen wanneer je geconfronteerd wordt met onzekerheid. Probeer niet alles te controleren en geef jezelf de kans om die andere persoon te leren kennen en om jezelf te leren kennen in deze nieuwe relatie. Probeer jezelf geen dingen meer in te beelden en alles een naam te geven, houd niet langer vast aan een leven dat alleen bestaat in je verbeelding en begin het leven echt te leven en ervan te genieten.

3. Geef je partner de ruimte om te ademen

Je hebt niet het recht om van die ander te verwachten dat hij meer wordt zoals jij wilt dat hij is of dat hij zich binnen de relatie houdt aan regels die jij in je eentje hebt opgesteld. Vertrouwen en respect worden beetje bij beetje verdiend en hetzelfde geldt voor liefde. Het gegeven dat je een partner hebt gevonden waarvan jij denkt dat hij geweldig voor je is, betekent niet automatisch dat alles nu klaar is en dat je toekomst vanaf nu volledig vastligt.

De relatie moet groeien en net als een vers gepland zaadje moet hij zich begeven in losse grond om de juiste hoeveelheid water en zuurstof te ontvangen. Als je de grond te hard aandrukt, zal het zaadje misschien niet verrotten, maar zal het daarentegen ook niet gaan bloeien.

4. Probeer niet langer ‘zijn/haar gedachten te lezen’

Dit is een probleem dat net zo vaak voorkomt in persoonlijke als in romantische relaties. Doorgaans geloven we er standvastig in dat we weten wat de ander denkt en als gevolg handelen we hier ook na. En aangezien we niet eens de moeite nemen om dit na te vragen of aangezien we onszelf meteen bedreigend beginnen te gedragen wanneer we dit wel doen, doen we maar gewoon alsof wat wij denken de waarheid is.

En nogmaals, dit is allemaal ons verbeelding.

5. Vergelijk je relatie niet meer met andere relaties

Alle onzekerheid die je voelt wordt opgewekt door ervaringen uit het verleden en stereotyperende ideeën over hoe dingen wel en niet zouden moeten zijn.

Je moet jezelf echter bevrijden van deze ketenen en je nieuwe relatie de kans geven om te groeien en om vrij te zijn. Als je je verleden niet achter je laat, dan zul je geen toekomst hebben.

Onzekerheid

Als het de bedoeling is dat je relatie overeind blijft, dan zal alleen de tijd dit leren. Gedraag je dus niet langer alsof de wereld tot zijn einde zal komen als je nu niet de juiste partner kiest en begin te genieten van je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.