Mensen van middelbare leeftijd zijn het gelukkigst

Mensen van middelbare leeftijd zijn het gelukkigst

Laatste update: 30 mei, 2019

De middelbare leeftijd is die leeftijdsfase tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar. Tot voor kort werd deze fase gekenmerkt door een crisis die alle mensen van middelbare leeftijd doormaakten.

Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat dit niet zo waar is als veel mensen denken. In feite is het juist het tegenovergestelde het geval. Alles lijkt erop te wijzen dat mensen van middelbare leeftijd de gelukkigste van allemaal zijn.

De levensverwachting is veel hoger dan vroeger. Geloof het of niet, er waren momenten waarop het bereiken van de leeftijd van 50 jaar niet erg waarschijnlijk was.

Aan de andere kant overtreffen vandaag de dag de meeste mensen deze leeftijd. Dit alles heeft plaats gemaakt voor de nieuwe definitie van het begrip “jeugd.” Vanaf nu gaan mensen trouwen en krijgen ze kinderen als ze ouder zijn.

Een van de vele dingen die niemand je ooit over middelbare leeftijd vertelt is dat het zo’n leuke verandering is van jong zijn.

-William Feather-

Mensen van middelbare leeftijd zijn het gelukkigst

Een betrouwbaar onderzoek

Onderzoekers Nancy Galambos, Harvey Krahn en Matt Johnson van de Universiteit van Alberta in Canada voerden een onderzoek uit naar geluk onder verschillende leeftijden.

Om dit onderzoek uit te kunnen voeren, vormden zij twee afzonderlijke groepen. Mensen tussen 18 en 43 jaar vormden de eerste groep, terwijl de tweede groep werd gevormd door individuen tussen 23 en 37 jaar.

Het onderzoek beschouwde belangrijke mijlpalen zoals de verandering van de burgerlijke staat, gezondheidsgerelateerde aspecten, werkgerelateerde aspecten, en nog veel meer.

De uitslag van het onderzoek concludeerde vijf interessante zaken:

  • De meeste proefpersonen toonden aan dat ze nu op hun 40e gelukkiger zijn dan ze waren op hun 18e.
  • Mensen die getrouwd zijn en een baan hebben zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die dat niet hebben. Daarnaast zijn deze mensen ook gezonder.
  • Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de midlifecrisis echt bestaat.
  • Over het algemeen voelen mensen zich gelukkiger als ze 40 jaar oud zijn.
  • Na de leeftijd van 30 jaar verbetert het welzijn van de mensen meestal.
Vrouw doet yoga in de zonsondergang

De mythe van de midlifecrisis

Ongeveer drie decennia geleden begon de term “midlifecrisis” aan populariteit te winnen. Op een gegeven moment deed men er niets anders dan erover praten en er bang voor zijn. Het idee dat met deze term gepaard ging, was dat het bereiken van de leeftijd van 40 jaar veel pijn en lijden zou veroorzaken.

Degenen die deze leeftijd bereikten voelden zich meestal verdrietig en overrompeld door gevoelens van nostalgie, omdat hun leven te snel voorbij is gegaan. Daarom begonnen mensen van middelbare leeftijd (40-jarigen) onvolwassen en kinderachtige dingen te doen om “weer jong te worden.”

Deze term komt voort uit een onderzoek dat Andrew Oswald, een hoogleraar economie aan de Universiteit van Warwick, heeft uitgevoerd. Volgens hem heeft het geluk een U-vorm. Het geluk bereikt zijn hoogtepunt rond de leeftijd van 20 jaar en vervolgens opnieuw op 70 jaar. Mensen zouden zich volgens hem het minst gelukkig voelen als ze 40 jaar oud zijn.

Veel andere onderzoeken (waaronder dat van de Universiteit van Alberta) tonen echter aan dat dit niet waar is. Deze onderzoeken ontdekten dat wanneer mensen middelbare leeftijd bereiken, hun algemene gevoel van welzijn groeit en stabieler wordt. Dit betekent dat in werkelijkheid mensen van middelbare leeftijd in deze fase van hun leven ten volle beginnen te leven.

Leeftijd is een kwestie van geest boven materie. Als je het niet erg vindt, maakt het niet uit.

-Mark Twain-

Tevreden man leunt achterover

Zijn mensen van middelbare leeftijd echt gelukkiger?

Zowel de langere levensverwachting als de manier waarop de term “jeugd” is veranderd, hebben de manier waarop 40-jarigen hun leven leiden veranderd. Tegenwoordig is het zeldzaam om mensen van middelbare leeftijd door een crisis te zien gaan die echt door hun leeftijd wordt veroorzaakt.

Het is nu juist precies het tegenovergestelde. Dit is de fase waarin mensen hun leven als nooit tevoren beginnen te leiden.

Wanneer we tieners zijn, kan het gebrek aan ervaring en slechte emotionele regulering ons in de problemen brengen. Het is normaal om in deze fase fouten te maken. Het is echter belangrijk om op te merken dat jongeren over het algemeen voldoende kracht en motivatie hebben om de problemen die ze ervaren te willen overwinnen.

Eén ding is zeker: jongeren staan niet gelijk aan stabiliteit, helderheid en kalmte. Dit verklaart waarom dit de perfecte fase is om fouten te maken en ervan te leren.

Laat ons nooit weten wat ouderdom is… Laat ons weten dat de tijd geluk brengt, en niet de jaren tellen.

Decimus Magnus Ausonius

Na verloop van tijd verbetert ons vermogen om dingen te analyseren en over dingen na te denken. Dit maakt ons minder geneigd om geïrriteerd, irrationeel en impulsief te handelen. Uiteindelijk leren we onze emoties te beheersen en ze op een assertieve manier uit te drukken.

Al deze balans en controle zorgen ervoor dat mensen van middelbare leeftijd zich veel gelukkiger voelen dan voorheen. We moeten echter opmerken dat er altijd uitzonderingen zijn.

Sommige mensen van middelbare leeftijd voelen zich misschien niet zo. Maar in het algemeen resulteert deze combinatie van ervaring en vitaliteit in een groter welzijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.