Leer alles over sociaal ondernemerschap
Sociaal ondernemerschap wordt gevoed door technologische vooruitgang die ons steeds veranderende ecosysteem blijft vormgeven. In deze nieuwe context zijn vaardigheden die voorheen geen prioriteit hadden, nu fundamenteel in onze samenleving.
Zo komen organisaties, bedrijven, media en zelfs jongeren naar voren en omarmen vervolgens een nieuwe manier om verandering naar een eerlijkere wereld te bevorderen.
Dit is de reden waarom sociaal ondernemerschap is ontstaan. Een concept dat min of meer het bedrijfsmodel van kapitalistische bedrijven volgt, maar met als hoofddoel het oplossen van een sociaal probleem.
Om hierop verder in te gaan, zullen we je de sleutels tot sociaal ondernemerschap vertellen. Deze sleutels verklaren namelijk waarom dit concept zijn wortels heeft in het huidige gevestigde systeem.
Wat is sociaal ondernemerschap?
Een sociaal ondernemer is iemand met een project dat sociale waarde genereert. Het is iemand die via een bedrijf strategieën toepast die uiteindelijk de samenleving ten goede komen.
Het uiteindelijke doel van een sociaal ondernemer is dus om een eerlijkere samenleving te creëren door de verkoop van goederen en diensten. We zien dus dat sociale ondernemers nu werken aan het financieren van sociale programma’s, het ontwerpen van educatieve instrumenten en het verbeteren van gezondheidsmanagement.
Alleen al in de Europese Unie hebben meer dan 11 miljoen burgers banen die verband houden met sociaal ondernemerschap. Dit vertegenwoordigt 6% van de totale werkgelegenheid in dit gebied.
“Ik heb een stem, ik kan niet stil blijven.”
-Nurudeen Ushawu-
Het belang van sociaal ondernemerschap
Op het eerste gezicht lijkt de gedachte alleen al dat de oplossing van een maatschappelijk onderwerp het hoofddoel is van elk bedrijf met winstoogmerk utopisch.
Toch moet je in gedachten houden dat sociaal ondernemerschap niet hetzelfde is als een non-profitorganisatie. In plaats daarvan leeft dit soort onderneming door de voordelen die het oplevert. Sociale ondernemers leveren richten hun activiteit in ieder geval verder dan financiële winst.
Zoals je kunt zien, ligt het belang ervan in het feit dat de samenleving steeds meer geïnteresseerd is in het evolueren naar een duurzamere wereld. Volgens een rapport van Forética (link in het Engels) uit 2015 zegt 50% van de consumenten dat ze bijvoorbeeld producten kiezen op basis van hun ethische waarden.
De consument wordt steeds veeleisender en bedrijven moeten zich aanpassen aan hun behoeften. Daarom speelt sociaal ondernemerschap een sleutelrol in het huidige businessmodel.
Voordelen en hoe het een trend werd
Als het gaat om het begrijpen van het leven van een sociaal project, moet je rekening houden met de niche die het inneemt in de markt. De volgende factoren verklaren de redenen die sociaal ondernemerschap stimuleren:
- De noodzaak om op de huidige crisis te reageren en het hoofd te bieden aan een bezuinigingsbeleid. Consumenten begonnen namelijk het gevoel te krijgen dat het bedrijf niet voldeed aan de menselijke behoeften na het mislukken van het huidige bedrijfsmodel. Ze voelden dat het niet bijdraagt aan het algemeen welzijn.
- De opkomst van invloedrijke publicaties, die de promotie van dergelijke organisaties aanmoedigden, droegen bij aan de verspreiding van sociale waarden. Ook creëerden ze een gunstig klimaat voor sociaal ondernemerschap binnen traditionele bedrijven.
- Het verschijnen van cursussen, gidsen en universitaire diploma’s in sociaal ondernemerschap, trainde en leidde toekomstige ondernemers met sociale waarden op.
- Technologische innovatie vereenvoudigde het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen. Het opende een nieuwe reeks mogelijkheden om het leven van mensen te verbeteren.
- Het gewicht van de ‘verantwoordelijke consumenten’ die zich bewust zijn van de kracht van hun aankoop en hun ethische waarden volgen. Deze mensen zijn bereid meer te betalen voor een product met maatschappelijke waarde. Zo zou wereldwijd 46% van de consumenten meer betalen voor producten die zijn gekoppeld aan programma’s die sociale voordelen opleveren.
Conclusie
Na de analyse van het huidige systeem, kun je dus zien dat sociaal ondernemerschap ligt in de manier waarop het succes en de voordelen van een bedrijf opnieuw wordt gedefinieerd. Tegenwoordig lijken beide concepten meestal verband te houden met een soort van sociale verantwoordelijkheid, filantropie en transformatie.
De toekomst van een bedrijf hangt uiteindelijk af van hoe het verantwoord met zijn klanten, werknemers en leveranciers omgaat. Vandaar de aantrekkelijkheid van die bedrijven die zich inspannen om prioriteit te geven aan het oplossen van sociale problemen en deze overeen te brengen met het doel andere soorten rendement voor hun bedrijf te behalen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Emprendepyme, https://www.emprendepyme.net/diferencia-entre-rsc-y-empresas-socialmente-responsables.html
- Socialeneterprise, https://socialenterprise.es/emprendimiento-social/
- Womenalia, https://www.womenalia.com/es/hoy-en-womenalia/135-actualidad/1689-el-emprendimiento-social-como-modelo-negociohttps://spain.ashoka.org/sobreashoka/