Is verveling in relaties eigenlijk normaal?
Verveling in relaties is even normaal als je vervelen in je baan, je familie, je verbintenissen of in elk ander aspect van je leven. Laten we beginnen met op te merken dat verveling geen betreurenswaardige toestand is. Bovendien is het niet het einde van de wereld.
Verveling kunnen we omschrijven als een toestand van totale afwezigheid van interesse of motivatie. Het woord “vervelend” verwijst naar “een ding dat verveling of ergernis veroorzaakt.” Volgens de etymologie zou het dus iets betekenen als “zich ergeren.”
Je vervelen met je geliefde, baan, vrienden of wat dan ook, is onder bepaalde omstandigheden heel normaal. Verveling is gewoon een gevolg en geen probleem op zich. Het is net als de duisternis die ervoor zorgt dat het licht meer waardeert en omgekeerd.
“Verveling is een teken van tevreden onwetendheid, afgestompte bezorgdheid, lompe sympathieën, saai begrip, zwak concentratievermogen en een onomkeerbare karakterzwakte. Verveling is het gevoel dat alles tijdverspilling is; sereniteit, dat niets is.”
-James Bridie-
Bedenkingen over verveling
Verveling is de “broer van een andere moeder” van depressie. Het is een toestand die veel ongemak veroorzaakt en kan gemakkelijk tot droefheid leiden. Soms leidt het ook tot vragen en gedachten over de ware zin van het leven. Als je een tijd lang erdoor geobsedeerd bent, dan kan het jou ook tot wanhoop brengen.
Isaac Asimov voorspelde dat verveling de grootste ziekte van de moderne tijd zou worden. Waarom de moderne tijd? Bestond het vroeger dan niet? Niet echt. Het enige wat dit misschien veranderd heeft, is dat dit gevoel op een of andere manier een slechte naam ontwikkeld heeft.
Verveling heeft namelijk een negatieve bijklank gekregen. En net als bij alles wat in het tijdperk van “positief denken” “negatief” is, wordt het niet getolereerd.
Iemand raakt meestal verveeld wanneer hij niets leuks doet. Verveling is anders gezegd de alternatieve, leuke versie van de werkelijkheid.
Mensen beginnen zich geërgerd te voelen wanneer hun activiteiten een routine worden en overdreven repetitief. Wanneer er geen doelen of doelstellingen bestaan om naar uit te kijken of als deze niet langer uitdagend, aantrekkelijk of betekenisvol zijn, dan gebeurt dit ook.
Verveling in relaties
Verveling in relaties is vaak een signaal van een ernstig signaal. Het eerste waaraan iemand dan denkt, is uiteraard het vermoeden dat de liefde voorbij is. Eigenlijk zijn liefde en verveling in relaties werkelijkheden die vaak samen bestaan. Ze lijken misschien tegenstrijdig maar dat zijn ze niet.
Het gebeurt vaak dat mensen zich na enkele jaren of zelfs maanden van samenleven vervelen met hun geliefde. Onderzoek over het onderwerp wijst uit dat het kritische punt in een relatie tussen het vierde en het zevende jaar ligt.
Dat komt omdat dit het moment is waarom de hersenen ophouden met dopamine en andere stoffen vrij te maken die verbonden zijn met verliefd worden. We zijn dus op biologische wijze klaar om ons te ontdoen van onze samenlevingspartner wanneer we met zekerheid weten dat onze genen zullen overleven.
Vanuit een psychologische standpunt kan verveling in relaties een teken zijn dat de fase van de romantische liefde voorbij is. Een onderzoek uitgevoerd door Sandra L. Murray, Dale W. Griffin en John G. Holmes toont echter aan dat hoe meer de fase van verliefdheid geïdealiseerd wordt, hoe kleiner de kans op verveling daarna is.
Angst voor genegenheid
Wanneer twee mensen verliefd worden, dan wordt iets dat we kennen als “angst voor genegenheid,” bij hen geactiveerd. Een liefdesrelatie met iemand beginnen veroorzaakt vaak het gevoel dat het leven van iemand een uitbreiding ondergaat. Mensen ervaren dit als een psychologisch ontwaken dat vele aangename gewaarwordingen laat ontstaan.
Bovendien bestaat er een behoefte aan bescherming en comfort. Men ervaart ook de angst voor verlies dat ermee gepaard gaat. Het tegengif voor dit alles is om nauw verbonden te blijven met jouw geliefde.
Wanneer deze gevoelens duidelijk wederzijds zijn, dan zal de angst verminderen. In werkelijkheid wijzen deze gevoelens er dus op dat er een sterke behoefte bestaat naar verbinding met het voorwerp van je genegenheid.
Na verloop van tijd daalt dit gevoel van individuele uitbreiding en psychologisch ontwaken. Wat ooit bijzonder was, wordt vertrouwd. Het opwindende gevoel van nieuwigheid verdwijnt. Ook het enthousiasme en de opstapeling van aangename gewaarwordingen die je vroeger ervoer, verdwijnen. Het is op dit punt dat verveling in relaties optreedt.
Onthoud dat de dingen nooit hetzelfde zullen zijn als in het begin. Dat betekent echter niet dat ze slecht hoeven te zijn. Er zijn immers vele manieren om de vlam opnieuw te laten opflakkeren en het gevoel van verveling te voorkomen.
Je moet beginnen bij jezelf. Ben jij saai geworden? Als dat zo is, breng dan weer nieuwe dingen in je relatie. Dat is de voornaamste manier om jullie wederzijdse interesse weer te laten ontwaken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.