Hoe praat je met kinderen over een scheiding?
Hoe praat je met kinderen over een scheiding? De Britse criticus en schrijver Graham Greene heeft ooit gezegd: “Er is altijd één moment in de kindertijd wanneer de deur opengaat en de toekomst binnenlaat.”
Die deur bestaat dus echt. Soms kan het echter veel te snel opengaan. Als ouders kunnen we bijvoorbeeld niet weten hoe met de kinderen over een op handen zijnde scheiding moeten praten. Dat komt omdat ze hiervoor te jong en te onschuldig zijn.
Een scheiding is een delicate situatie die ook de kinderen raakt. Eén van de belangrijkste bezorgdheden die ouders hebben wanneer ze scheiden, is hun kinderen over de scheiding vertellen. Wanneer doe je het en welke woorden moet je gebruiken?
En wat misschien zelfs nog belangrijker is, hoe geef je antwoorden op hun vragen? De psychologe Monica Cruz is op dit vlak een autoriteit. Zij geeft enkele geweldige aanwijzingen omtrent de gepaste manier om met kinderen over een scheiding te praten.
“Kinderen moeten altijd veel geduld hebben met volwassen mensen.”
-Antoine de Saint-Exupéry-
Met kinderen over een scheiding praten
Kom vooraf tot een overeenkomst over een scheiding
Het is een goed idee dat de ouders die gaan scheiden, vooraf tot een overeenkomst komen over wat ze aan de kinderen zullen vertellen. Bovendien moeten ze de kinderen indien mogelijk, samen over de scheiding vertellen. Het is ook belangrijk dat de ouders dit vooraf oefenen.
Belangrijk is ook dat de ouders rustig blijven, zelfs als de situatie moeilijk wordt. Als één van jullie zijn geduld begint te verliezen, dan kan je het gesprek best uitstellen naar een ander moment.
Vertel de kinderen de waarheid
Je kan ook best liegen vermijden. Kinderen zijn meestal egocentrisch (vooral als ze jonger zijn dan 6 of 7 jaar). Dat betekent dat ze zichzelf vaak de schuld geven voor wat hen overkomt.
Het is dus heel belangrijk dat je hen in duidelijke en concrete termen uitlegt wat er gebeurt. Dat zal de kans kleiner maken dat de kinderen een verhaal in hun geest zullen verzinnen om de informatie die ze niet hebben, te verklaren.
Vertrouwen boven alles wanneer je met je kinderen over een scheiding praat
Een scheiding is nooit gemakkelijk. Het is echter belangrijk dat de kinderen voelen dat ze de woorden van hun ouders kunnen vertrouwen. Dit is de beste manier voor hen om te begrijpen dat de beslissing definitief is.
Cruz stelt voor dat je jouw kinderen vertelt wanneer jullie tweeën een relatie begonnen zijn. Vertel hen dat je heel veel van elkaar gehouden hebt en dat dit de reden was waarom jullie beslist hebben een gezin te starten.
Toch kwamen jullie na verloop van tijd niet meer zo goed overeen als in het begin. Uiteindelijk kwamen jullie tot het besef dat jullie met elkaar niet gelukkig konden zijn.
” In de gelukkigste herinneringen aan onze kinderjaren waren ook onze ouders gelukkig.”
-Robert Breault-
Verneder jouw ex-partner niet
Het is heel belangrijk dat je jouw ex-partner niet vernedert. In een gesprek over een scheiding kan je jouw kinderen vertellen dat jullie de laatste tijd veel ruzie maakten. Dat betekent echter niet dat je jouw partner moet beledigen of beschuldigen.
Als je je partner vernedert, dan is het enige wat je eigenlijk doet, de situatie nog ingewikkelder maken. Die informatie helpt immers niemand. Wat bovendien nog erger is, is dat het kind dit kan verkeerd begrijpen en dat het spanning kan veroorzaken. Zeg dus geen dingen als “Hij wil dat ik wegga” of “Zij verlaat mij.”
Leg uit dat jullie beiden al het mogelijk gedaan hebben
Het is geen slecht idee om aan je kinderen te vertellen dat je alles geprobeerd hebt. We bedoelen hiermee dat beide partijen geprobeerd hebben om het gezin samen te houden. Uiteindelijk bleek dit echter niet te werken.
Dit is één manier waarop je de kinderen kan helpen om te aanvaarden dat je scheiding geen impulsieve beslissing was. Als ze denken dat het dat wel was, dan kunnen ze misschien denken dat er een manier bestaat om het om te keren.
is de reden waarom het zo belangrijk is dat je hen de waarheid over een scheiding vertelt. Dan zullen begrijpen dat je tot een besluit gekomen bent dat de beste oplossing is voor iedereen.
Nog enkele aandachtspunten
Het is belangrijk dat jouw kinderen de volgende dingen begrijpen:
- Zij dragen geen schuld voor wat er gebeurd is. De dingen verliepen gewoon niet zoals jullie gedacht hadden.
- Ze mogen huilen en hun emoties uiten. Ze hoeven niet te doen alsof er niets gebeurd is.
- Het is ook belangrijk dat je de mening van je kinderen vraagt. Je kan hen zelfs vragen of ze het verwacht hadden. De kinderen hebben namelijk ook gemerkt dat de dingen al een tijdje niet zo goed gingen.
Je moet ook uitleggen wat er in de nabije toekomst zal gebeuren. Dit betekent in feite dat je hen moet vertellen of jullie een gezin zullen blijven en hoeveel tijd ze met mama of papa zullen doorbrengen. Dit zal hun onzekerheid verminderen.
Ten slotte is het ook belangrijk dat je aan jouw kinderen vraagt en controleert of ze alles begrepen hebben. Als ze vragen hebben, is het van belang voor hen dat ze die kunnen stellen.
Zoals je wellicht verwacht had, is het niet gemakkelijk om met kinderen te praten over een scheiding die er zit aan te komen. Het kan gebeuren dat ze dit gaan ontkennen, kwaad worden of helemaal niets meer zeggen. Wat er ook gebeurt, het is belangrijk dat ze begrijpen dat hun ouders er altijd voor hen zullen zijn.