Hoe om te gaan met een angstig persoon
Angst is een uitdagend probleem, niet alleen voor de mensen die angstig zijn, maar ook voor de mensen om hen heen. Deze situatie kan ongetwijfeld vrij uitputtend zijn. Het vereist veel energie en niet iedereen is bereid om zijn leven door te brengen met iemand die zo veeleisend is, iemand die woede oproept en snel gefrustreerd is en die negatief reageert wanneer dingen niet volgens plan verlopen. Een angstig persoon kan een punt bereiken waarop hij altijd anderen de schuld geeft voor alles wat hem overkomt.
Angstige mensen zijn vaak zeer impulsief; ze denken niet na voordat ze spreken, plannen niet vooruit en hebben moeite met intieme relaties (zoals liefdesrelaties, vriendschappen of familiebanden).
“Angst maakt de dag van morgen niet vrij van leed, maar onttrekt alleen de kracht uit de dag van vandaag.”
-Charles Spurgeon-
Als je je leven moet doorbrengen met iemand wiens angst de normale grenzen overstegen is, maak dan niet de fout om deze persoon de rug toe te keren en hem alleen achter te laten met zijn probleem. Een persoon die last heeft van angst heeft om de een of andere reden te maken met een bepaalde onbalans en de manier waarop hij reageert op dingen is grotendeels niet rationeel. Door jezelf in hem te verplaatsten, kun je hem al een heel eind op weg helpen.
Hoe je het leven met een angstig persoon makkelijker kunt maken
De sleutel, zoals in vrijwel alle relaties, is om een gevoel van begrip te ontwikkelen. De tips in dit artikel kunnen je helpen om je leven te delen met een angstig persoon:
Probeer de persoon achter de angst te herinneren
Het is vast en zeker zo dat je partner, je vriend(in) of je zoon/dochter een breed scala aan positieve karaktereigenschappen heeft die de negativiteit van hun angst kunnen opheffen.
We kunnen allemaal weleens last krijgen van momenten waarop we angstig of gespannen zijn en een poosje daarna weer helemaal rustig en liefdevol zijn. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan de reden waarom deze persoon bang is en in plaats daarvan juist zijn positieve eigenschappen te waarderen.
Wanneer we angstig zijn, zijn onze hersenen niet in staat om tot rust te komen of om zich los te koppelen. We zijn ons voortdurend bewust van alles dat om ons heen gebeurt en we kunnen niet stil zitten. Deze emotionele gemoedstoestand is overweldigend; als we hier het gevoel dat we voelen wanneer we in een gewelddadige omgeving leven aan toevoegen, dan wordt de situatie alleen maar lastiger. Waarom plan je niet een weekendje weg met je partner om lekker tot rust te komen op het platteland of het strand?
Probeer hem/haar te helpen zich begrepen te voelen
Tegen een angstig persoon zeggen ‘ik begrijp dat je bang bent’ is niet genoeg. Wanneer deze persoon angstig is, kun je hem het beste helpen de situatie op een rationele manier te bekijken. Samen kunnen jullie tot de beste conclusies komen en de problemen oplossen.
Als je deze persoon op momenten dat de situatie en zijn zenuwen en angst overweldigend voor hem zijn zegt dat hij moet kalmeren, dan zal dit de situatie er niet beter op maken. Val hem niet lastig door te zeggen dat hij er ‘gewoon niet meer aan moet denken’, dat hij ‘moet ontspannen’ of even ‘een dutje moet doen’. Hoe vaker je dit soort dingen zegt, des te slechter hij zich zal voelen.
Probeer erover te praten. Niks is zo bevrijdend voor mensen dan om te praten over waar ze doorheen gaan. Misschien zal praten over het probleem ervoor zorgen dat hun angst afneemt en verdwijnt. Als hij vraagt of hij met je kan praten, ontken hem dat voorrecht dan niet. Misschien ben jij wel de oase waar hij midden in de woestijn naar verlangt. Onthoud dat actief luisteren in dit soort situaties erg behulpzaam kan zijn.
Wees enthousiast over de kleine dingen
Als je de moeite die iemand doet om zijn angst te verminderen waardeert en ook al zijn de resultaten van deze moeite klein (maar toch aanwezig), prijs hem hier dan voor! Vertel hem dat hij het goed doet. Geef hem het gevoel dat hij gesteund wordt en erkend om zijn toewijding.
Heb veel geduld, met name wanneer de vooruitgang geleidelijk en langzaam is. Onthoud dat elke verandering ten goede volkomen welkom is, ongeacht hoe klein deze verandering is.